Chuwi Ubook 11.6

Viszonylag olcsó, jól használható tabletet kerestem Windowszal vagy Linuxszal. – írta: Victoryus, 2 éve

Bevezető

Ez a bamutató a 2022 március eleji árakat veszi figyelembe! Akkor lett kész!
Kerestem egy kisméretű gépet, ami könnyű, kibír 5-6 órát akkumulátorról, akár ágyban is lehet kényelmesen tutorialokat nézni rajta, Windows-t, esetleg Ubuntut futtat. Android nem kell.
Első körben 11-13 colos laptopok között néztem szét. Nos, egészen elképesztő árakat kérnek ezeréves gépekért. Ami már 6.generáció, 2 magos, az is 60e forintról indul. Nagyon 4 magos nincs is. Ha véletlenül felbukkant egy jónak tűnő ajánlat, mindig kiderült, hogy foltos a kijelző, pixelhibás, horpadt, nincs akku, nincs RAM... mindig volt valami gond. 2 magos processzor 2022-ben... vicc.
Bőven 100e fölött mennek a 8. gen. i5-ös gépek, ha éppen van 1-1 db.

Volt egy 4. generációs HP Probookom (6475b-m), aminél valami kompaktabbat, frissebbet kerestem. Pestre felhurcolni egyáltalán nem volt kényelmes... Egyébként jó gép, fillérekből kimaxoltam Aliról 2 éve. (4 magos A8-4500M, új akksi, +4GB RAM) Ugyanakkor egy bumszli gép, cserébe nem is kellett félteni.

Mivel nem találtam olyan gépet, ami tetszett volna, így néztem alternatívát a tabletek közt. Igen, megint szembe jött egy Chuwi.
Sajnos a jelenlegi ára ennek is elszállt, 90e körül lehet beszerezni, korábban amíg 65e körül ment, sokkal jobban megérte. Végül sikerült venni egyet használtan 55e forintért, amennyiért a Probook elment.
A cikk megjelenésekor a gép ára a hivatalos Chuwi store-ban 136e forint, Banggoodon 145e... Erre nem nagyon van magyarázat. Több, mint 50%-ot emelkedett.

Külső

A tablet tetején található a bekapcsoló és a hangerő gomb, valamint a micro SD kártyaolvasó is.

A tablet hátlapja szürke, a billentyűzet és a fedlap fekete színű. A billentyűzet és a toll sok helyen csak opcionális.

A tablet jobb oldalán találjuk a töltő csatlakozót, micro HDMI-t, USB3-as és USB-c csatlakozót.

A bal oldalon szintén található egy USB3 csatlakozó és itt kapott helyet a jó öreg jack csatlakozó is.
Kamerából kettőt is beépítettek, a hátlapi kamera 5 MP-es, az előlapi 2.
A tablet hátulján található a kihajtható állvány, amely segítségével 0-150 fok között dönthető
A mágneses billentyűzet+touchpad a tablet alján található csatlakozóval kapcsolódik a tabhoz, nem Bluetooth-on. A mágnesek stabilan a helyén tartják.

Hardver

- 11,6 FHD érintőkijelző, 16:9-es képarány
- 8GB DDR4 RAM
- 256GB-os m.2-es SSD
- Intel Gemini N4100 processzor
- UHD Graphics 600
- Wifi 802.11ac/b/g/n(2.4G/5G)
- Bluetooth 5.0
- Micro HDMI
- 2db USB3 port
- 1db USB-c
- micro SD
- 3,5 jack

Mérete 29.00 x 17.90 x 0.89 cm és a súlya 810 g.
Akkumulátor: 26.6 Wh (7.6V/3500 MA)
Töltő: 12V/2A

Teljesítmény, használati tapasztalatok

Az Intel Gemini N4100 egy 4 magos, mobil gépekbe szánt, alacsony fogyasztású processzor. Órajele 1,1-2,4 GHz között változik. TDP értéke mindössze 6W.
Az Intel Uhd 600 órajele 200-700 MHz között változhat. Támogatja a DirextX 12-t.
Nyilván nem egy erőgép, de mindennapos feladatokra elég nekem.

Az Ubook előretelepített Windows 10-zel érkezett. Alap esetben angol, de természetesen magyarosítható.
Használható tabletként, laptopként is, 2 az 1-ben készülék. Hűtése passzív. Ha nincs terhelve, akkor langyos a hátulja. Böngészés, YouTube közben maradt is végig langyos.

Billentyűzet, touchpad: A billentyűzet csatlakoztatása, levétele egyszerű, a mágnesek stabilan a helyén tartják. A billentyűzet kiosztása angol, így hosszú í nincs, de az könnyen kiváltható. (AltGr+j) Ami jobban hiányzik, a PageUp, PageDown, Home, End gombok. Ezek elérhetőek az Fn gombokkal.
Az eltérő kiosztás megszokható, vagy érdemes lehet matricázni.
A billentyűzet a tablet alján található csatlakozókon kapcsolódik a tablethez. Nincs külön akksija, nem is férne bele annyira vékony.
A touchpad is egész jól használható, de sose szerettem vele dolgozni, így leginkább bluetooth-os egérrel használom.

Hőmérsékleti értékek: amint a stressztesztből is látszik, nem túl forrófejű ez a processzor. A tablet hátulja általában éppen csak langyos. Átlagos terhelésnél 50 fok körül van a processzor hőmérséklete. Meglepő módon stresszteszt közben is használható maradt a gép, Chrome-ot simán megnyitotta több lappal is.


SSD Netac 256GB


USB3 Sandisk Ultra Flair pendrive

boot idő: 22 mp

Akkuidő: hozza az 5-6 órás használati időt.

YouTube: akadásmentesen lejátszik FHD, és 4K videót is. Nyilván a 4K-nak FHD kijelzőn semmi értelme. Ha megérkezik a HDMI kábel, akkor majd kipróbálom 4K-s eszközzel. Aliexpressről mindennel együtt 1000 forintra jött ki az ára. Mivel bőven volt ideje ideérni a kábelnek, így le is teszteltem: megy akadás nélkül a 4k YouTube a tv-n..

MS Office: Teljesen jól használható a gépen.

Egy kis 3D:

SweetHome3D: A modell komplexitásától függ, mennyire bír vele. A demo épületeket jól kezeli, szépen be lehet járni őket. A saját modellem, ami régebbi verzióval készült, és vannak benne egyedi textúrák, érezhetően megfogja. A legújabb frissítések után sokat javult a helyzet. Frissült a vga driver és maga a program is.

Call of Juarez Gunslinger: Ha esetleg egy kis kikapcsolódásra vágyna valaki, nézzünk egy régebbi, 9 éves játékot. 1270x720-ban magas részletességet beállítva játszható, de a növényzet, fák levelei kicsit furcsán néznek ki. Igaz, a Ryzenen sem annyira élethű a növényzet.

Aida 6.6 tesztek:

Beépített hangszóró: a ProBooknál halkabb. Minősége körülbelül ugyanolyan. Mély hang nincs ilyen pici hangszórón.

VLC: Rendben lejátszik mindent, amit szoktam nézni. Teszt pakkot nem próbáltam.

Visual Studio 2022 (c#): Első indításkor nem volt fürge, amíg elindult, de utána már teljesen használható. Körülbelül olyan gyors, mint a HP Elitedesk 8.generációs i5-tel, merevlemezzel. Szerkesztés közben nem akadozik, debug is megy, bár nem kapkodja el.

Kijelző: Full HD felbontású, tényleges átmérője: 29,2 cm
Színek rendben vannak. Fényereje természetesen állítható az Fn gombokkal, vagy az értesítéseknél a tálca jobb alsó sarkáról.
Érintőképernyő: egyszerre 10 ujjat kezel. Natívan kezeli az opciós tollat is, ami 4096 nyomás fokozatot tud megkülönböztetni. Nem tervezem megvenni, egyébként 6e forintba kerül, de majdnem ugyanennyi a postaköltség is EU raktárból.
Sima kapacitív tollal használható. Sajnos eléggé látszanak rajta az ujjlenyomatok, így nem árt naponta takarítani. Ez a méret már a használható kategória akár Office-ra is 25%-os nagyítással.

Külső monitor: HDMI kábellel gond nélkül használható külső monitorral, projektorral, tv-vel.

Összegzés:

Megérte-e lecserélnem a 7 éves Probookot egy fél éves tabletre? Megéri-e az apróhirdetési oldalakon kapható ócskavasak helyett egy ilyen tablet?
Szintetikus tesztek szerint a két gép teljesítménye nagyjából azonos, de az AMD Radeon HD 7640G nyilván erősebb. Viszont az újabb architektúrájú Intel VGA simán lejátssza a H.245-ös kodeket is, tehermentesítve a processzort. A Probookon valamennyire játszható akár a GTA 5 is 720p-ben, alacsony-közepes felbontással. A Celeron ehhez kevés. Játszani nem ezen fogok, az biztos, nincs is rá időm sajnos.
Méretben jóval kisebb, vékonyabb a Chuwi, mint a Probook volt, sokkal könnyebben hordozható Lehet kényelmesen fekve is nézni, akksiról majdnem dupla annyit megy.
A Probook billentyűzete kényelmesebb volt, de a Chuwi-é sem rossz, szokni kell, hogy kevesebb a billentyű.
A két gép sebessége érzetre szinte azonos, sőt a tablet kicsit gyorsabb. Ez persze lehet a friss telepítés miatt is. Összességében igen, nekem megérte a csere.


- kicsi, könnyű gép
- tényleg kibír 5-6 órát akksiról
- mindennapos feladatokra elég
- viszonylag friss architektúra


- a billentyűzetet szokni kell (í, PgUp, PgDown, Home, End hiányzik, bár Fn opciókkal elérhetőek)
- a billentyűzet használatához szilárd felület kell
- garancia bizonytalan, vagy nincs, de alkatrész kapható hozzá
- VGA elég gyenge, 3D-hez, játékokhoz kevés

Azóta történt

  • Realme Pad tablet

    Az olcsó táblagépek versenyében próbál szerencsét a realme Pad. 3/32 GB 65.000 Ft-ért. Ez kell nekünk?