A Murányi Vénusz nyomában

Négynapos túra a Bükkben és a Felvidéken - úti beszámoló két emberrel és egy border collie-val. – írta: bb0t, 7 éve

Szalajka-völgy

Harmadik nap - Szalajka-völgy

A kimerítő túra, a kései érkezés és a helyszín közelsége miatt másnap nagyon komótosan készülődtünk össze. Már ebédidő is jócskán elmúlt, mikor elindultunk a Szalajka-völgybe. Nem feltétlen nekünk való célpont, mert túlságosan kiépítették és túl sok a látogató, de mégsem hagyhattuk ki, ha már Szilvásváradon volt a bázisunk. A völgy bejáratánál építkezés zajlik, mint megtudtuk, lovas stadiont terveznek oda. Reméljük, a turizmus fejlesztésével párhuzamosan a gasztro-turizmus is fejlődik majd.

A fabódé-sort kihagytuk és a parkoló felől közelítettük meg a völgyet. A kisvasút helyett gyalog indultunk el, így Nucky végre kiélhette a patakok iránt érzett leküzdhetetlen vonzalmát. Korábban mindketten jártunk már itt, bár az én emlékezetemben sokkal kevesebb aszfaltút szerepelt. Ettől függetlenül kellemes volt. Az ősemberbarlang sajnos le volt zárva, ami többek felháborodását is kiváltotta, némiképp jogosan. Főként, mert nemigen figyelmeztetik az embert, így volt, aki feleslegesen ment fel addig. Valószínűleg senkinek sem kell bemutatni a helyet, de ha mégis: pisztrángosok, dámszarvas-néző, játszótér és ismeretterjesztő foglalkoztató állomások teszik igazán családbaráttá és könnyeddé ezt a programot.

Mi valamivel a Fátyol-vízesésen túl szerettünk volna menni, hogy körbe sétálhassuk a tavacskát, de éppen a vízesésnél elkapott minket egy zápor. Szerencsénk volt, mert ennek köszönhetően azonnal kiürült a völgy, így teljes nyugalomban élvezhettük a friss eső utáni természetet.

Azzal együtt, hogy a hétfői nem volt egy nagy túra, inkább csak egy kellemes séta, mégis eltelt az idő. Este betértünk a már pénteken lecsekkolt fogadóba, bár szívesen kipróbáltunk volna más helyet, nem volt jó alternatíva. A faluban megszállók egyébként automatikusan kapnak egy úgynevezett Szilvásvárad kártyát, ami a helyi éttermekhez, büfékhez biztosít néhány százalékos kedvezményt. Inkább mondható baráti gesztusnak, mintsem komoly spórolási lehetőségnek, de azért értékelendő kezdeményezés.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt