Compaq Deskpro 386s újraélesztése

Bemutatom, hogy sikerült ismét működőképesre bírni egy 25 éves PC-t. – írta: bacsis, 9 éve

Ismerkedés a hardverrel

Croix nevű fórumtárs szólt, hogy lenne neki egy Compaq Deskpro 386s típusú PC-je, s kérdezte, hogy érdekelne-e engem?!

Én nem igazán szeretem a Brand gépeket, mert speckó alkatrészek kellenek hozzájuk, macerás a bővíthetőségük, ráadásul az alaplapok BIOS-a is a végletekig le vannak butítva. Viszont ez a gép érdekelt, mert egyrészt megtetszett a gépháza, teljesen visszaadja a '80-as évek végéről származó PC-k hangulatát, továbbá tetszett, hogy egy 16 MHz-es Intel 386SX típusú processzor kapott helyet a gépben, ami a leglassabb példánya a 386-os CPU családnak.

Már örültem is, hogy akkor lesz egy ilyen gépem is a gyűjteményemben, amit nem mellesleg a következő számítógép-kiállításomon is ki tudnék állítani, és akkor jött a feketeleves. A gép nem hibátlan.

Bekapcsolás után, igaz, képet ad, de az szét van esve/furcsa karakterek jelennek meg.

Kértem a gépről pár fényképet, és beigazolódott a gyanúm. A gép tele volt speciális, csak a Compaq berkein belül használatos alkatrésszel. De úgy gondoltam, hogy egy próbát mindenképp megér a gép.

Meg is kaptam a gépet, és remegő ujjal billentettem át a bekapcsológombot. Az felpörgött, majd szép lassan megjelentek a korábban már fényképen látott furcsa karakterek:

Nem estem pánikba, már szedtem is szét a vasat, ellenőrizni a csatlakozókat, de nem jutottam előrébb.

Gondoltam, rakok egy ISA BUS-os VGA kártyát a gépbe, de ez sem hozott eredményt, hiába próbáltam több VGA kártyával, több foglalatba bepakolva őket, a gép mindig kisípolta azokat.

Ekkor gondoltam, hátha az alaplapon lévő DIP kapcsolók hozzák el a megoldást, amikből volt jó sok:

Először "vakon" kapcsolgattam őket, de semmi eredménye nem volt.

Egyre nagyobb elkeseredettségemben rákerestem a Google-n erre a géptípusra, és kilistáztattam a képeket.

Rátaláltam egy alaplapról készített nagyfelbontású képre:

Megpróbáltam a kép alapján beállítani a DIP kapcsolókat, de továbbra sem jutottam előrébb. Hibás képet kaptam az alaplapi VGA kártyával, diszkrét kártyát betolva a gépbe pedig továbbra is sípolt a PC.

Végső elkeseredésemben manuált kerestem, hogy konkrétan melyik DIP kapcsoló mit csinál.

És az internet rejtett bugyraiban sikerült leírást találnom. Megtaláltam, hogy mely kapcsoló tiltja le az integrált VGA kártyát. Azt belőttem, majd úgy raktam ismét be egy ISA-s VGA kártyát a gépbe, és lőn, végre elindult a PC, és a megjelenítés is hibátlan volt. Pechemre korábban azt a DIP kapcsolót pont nem billentettem át.

Egy aprócska lépés a siker felé, de még közel sem ért véget a megpróbáltatás. Igaziból a java még csak ezután jött!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények