Compaq Deskpro 386s újraélesztése

Bemutatom, hogy sikerült ismét működőképesre bírni egy 25 éves PC-t. – írta: bacsis, 9 éve

Szoftveres nyűgök leküzdése

A gép nem volt hajlandó HDD-ről bootolni, csak FDD-ről, ami a kisebbik gond volt, a nagyobbik, hogy a DOS operációs rendszer nem látta a HDD-t.

Az még nem is volt gond, hogy ez a Compaq Deskpro egy gyárilag 2,5"-os 40 MB-os laptop HDD-t kapott, ami egy 2,5-3,5-es átalakítóval csatlakozott az IDE kábelre:

Az igazi gond az volt, hogy az alaplapi Dallas chip, ami tárolta a CMOS tartalmát, az évek folyamán lemerült, s be kellett volna állítani a BIOS-ba a HDD-t, csakhogy jó compaq-os szokás szerint a BIOS felület vagy floppyról, vagy HDD-ről tölthető csak be.

Na ezt hogy fogom megoldani? Elkezdtem keresni ismét a neten a géphez való diagnosztikai floppyt, amit megtaláltam hosszú órák keserves keresésével.

Persze ez még mindig nem volt elég, mert hiába raktam rá a programot a floppy lemezre, azt elindítva DOS parancssorból szólt, hogy bizony neki 720 KB-os floppy lemez jó csak.

Mindig jó az öreg a háznál, így előkotortam egy 486-os PC-t, amin Windows 3.11 van, és a Windows 3.11 fájlkezelőjével leformáztam egy standard 1,44 MB-os lemezt 720 KB-osra, majd raktam rá egy command.com-ot és magát a diagnosztikát.

Aminek hála:

Végre mindent rendben talált a diagnosztika, és elkezdte magát kicsomagolni.

Ezután kérte, hogy restartoljam a gépet, és a DOS indítólemez bootolása helyett csodák csodájára a Compaq Setup Utility fogadott:

Végre beléphettem a BIOS-ba, és beállíthattam a HDD-t.

Innentől kezdve rutinművelet volt a saját szájízem szerint bekonfigolni a rendszert.

Gyorsan másoltam rá egy Norton Commander 5.0-t, majd LPT porton keresztül összekötöttem a fentebb is taglalt 486-ossal, amiben van LAN kártya is, így össze tudom kötni a Windows 8.1-et futtató PC-mmel, s így arról a gépről LAN-on keresztül átmásolt játékokat egyből tudtam továbbküldeni a 486-osról LPT-n keresztül a kis Compaq Deskpro-ra.

Tehát a gép összeállt, működnek a hardverek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények