Cooler Master MasterCase H500P

A Cooler Master HAF családjának legújabb tagját szeretném bemutatni. Elődei: HAF XB, 912 Plus, HAF-X és HAF 922. – írta: Modst3R, 6 éve

Bevezető:

A HAF elnevezés egy rövidítés, az angol High Air Flow kifejezésből, ami magas légáramlást jelent. A gyártó ezzel nyilvánvalóan a termékcsalád jól szellőztethetőségére akar utalni.
A legújabb modell olyan új extrákkal van felvértezve, ami manapság már nem maradhat el. 2db 200 mm-es ventilátora - amellett, hogy csendes - RGB ledeket is kapott. Az RGB vezérlése a hagyományos 4 tűs csatlakozón keresztül valósítható meg. Tehát külön van a ventilátor csatlakozója a ledekétől. Ez több szempontból is praktikus: ha valaki, köszöni, nem kér az RGB világításból, egész egyszerűen csak nem köti be, illetve, így aki szeretne élni ezzel a lehetőséggel, akár alaplapról, a gyártó (alaplap) által biztosított szoftverrel tudja vezérelni, és ezzel egységes kinézetet kreálni számítógépének.

A dizájn egy letisztult, de semmiképp nem unalmas formavilágot ad. Színek tekintetében a fekete és a fegyverfém szín dominál. Véleményem szerint kimondottan elegáns és jól passzol az RGB-s ventilátorokhoz, mivel a felhasználó így korlátlanabb testreszabási lehetőséget kap.
A H500P egy "mid-tower", azaz "közepes torony" ház. Ugyan a termékcsaládban fordult elő "full tower", azaz "teljes torony" ház is (HAF-X). Köszönhetően a jól megtervezett takaróelemeknek, a táp és a HDD rack felett, valamint az alaplap helye mellett egy igencsak tágas házat kapunk. Emellett nagyon impozáns a "CPU cut-out" , a CPU mögötti kivágott rész és a kábel alagút takarólemeze. Annyira gyönyörű, letisztult formát kapunk a hátsó traktusra is, hogy szinte nincs szíve az embernek fém oldallapot rárakni, legszívesebben ezt az oldalt is edzett üveglappal fednénk le.

A ház Mini-ITX, Micro-ATX, ATX vagy E-ATX méretű alaplapokat képes befogadni. A 7 horizontális bővítőkártya hely mellett még 2 vertikálisat is kapunk, mely lehetőséget nyújt videókártyánk függőleges beszerelésére. Folyadékhűtő építésre is remek lehetőségeket nyújt a H500P, felülre és előre akár 360mm-es radiátort is szerelhetünk, előbbinél annyi megkötéssel, hogy a vastagság legfeljebb 55mm legyen. Ventilátor befogadó képességek pedig a következők:
Felül: 120/140mm x 3 vagy 200mm x 2
Elöl: 120/140mm x 3 vagy 200mm x 2
Hátul: 120/140mm x 1

Külcsín:


Az edzett üveglap, a trapéz alakú kivágások a front és top panelen, a 2db 200mm-es ventilátorral magára vonzza a tekintetet.


Az előlapi panelen 2db USB 3.0 és 2.0 kapott helyett, kellő távolságra egymástól, így nem probléma akár 4 ducibb pendrive, wifi stick vagy bármi egyéb eszköz működtetése egy időben.





Mert RGB az élet...

Belbecs:


Belül tágasabb!


Bőven van ott még hely tartálynak, pumpának, miegymásnak...


Ez itt kérem szépen egy 360mm-es radiátor helye.


Takarólemezek, takarólemezek mindenütt!

Építés:


Ennél letisztultabb már nem is lehetne.


Cable Managment level 99999.

Tartozékok és opcionális kiegészítők:



A ház mellé kapott kis doboz rejt: 1 csomag gyorskötegelőt, 1db molex - 3pin átalakítót, csavarokat (alaplapi bakok, M3, M4 csavarok, ventilátorhoz való csavarok, és egy behajtó szem az alaplapi bakokhoz, melyet PH2-es csavarhúzóval tudunk használni), 1db adapter radiátor beszereléséhez előre és egy Cooler Master-es törlő kendő. Hát nem menő?

A gyártó oldalán további kiegészítők vásárolhatók:

-Rácsos (Mesh) előlapi panel
-Riser kábel, ha vertikálisan szeretnénk szerelni grafikus kártyánk.

Végszó és konklúzió:

Ami nagyon tetszett, hogy igényesen, jól lett megtervezve minden egyes része. A takaróelemeket külön dicséret illeti. A kábel elrendezés frappáns, átgondolt. Merem azt mondani, hogy életem "cable management"-jét csináltam ebben a házikóban. Nagyon jó még, hogy jár Y RGB elosztó hozzá, így a 2 gyári ventilátor mellé, még egy RGB eszköz csatlakoztatható és ezzel, még mindig csak egy alaplapi port lett használatba véve. Én egy RGB led szalagot ragasztottam fel végig a belső edzett üveglap felőli oldalon, ahogy a képeken is látszik.

Ami nem annyira tetszett, hogy a fedlap és a front panel nagyon könnyen lejön. Ugyanezzel a problémával szembesülhetünk a táp porszűrőjénél is. Szinte a kezembe marad, akárhányszor arra tévedek. Illetve a fentebb dicsért Y-elosztó kicsit nehézkesen csatlakoztatható, amit csak azért emelek ki, mert érdemes nagyon odafigyelni szereléskor, ugyanis egy sérült csatlakozó az alaplapon egy esetleges garanciális ügyintézéskor problémát okozhat.
Az ára tűrhető. Tekintve a minőségét és hogy mennyi mindent kapunk, véleményem szerint igazán megéri.

Azoknak ajánlom, akik a teljesítmény mellett a dizájnt is fontosnak találják. Egy közepes-középhaladó gamer gép otthonául kiválóan tud szolgálni.

A házat a Cooler Master magyarországi képviselete biztosította számomra, melyet ezúton is nagyon szépen köszönök!