Családfakutatás mindenkinek

Meg szeretnéd tudni, hogy kik voltak az őseid? A cikk segítséget ad az első lépések megtételéhez! – írta: Oldmobil, 12 éve

Családfakészítő programok és online lehetőségek

Vigyük gépre!
Végtére egy informatikai portálon vagyunk, foglalkozzunk kicsit a szoftveres oldallal. Nagyon sok családfaépítő program van, de most csak néhányat említek vagy ajánlok figyelmetekbe, teljesen szubjektív alapon. Szerencsére az iparágban kialakult egy egységes fájlformátum, a GEDCOM (.ged), amelyet szinte minden fontosabb családfaprogram támogat, sőt általában az online családfakészítők is exportálják és importálják. Így ha idő közben át szeretnél térni másik programra, akkor exportálható illetve importálható lesz a családfád. Persze sok esetben ez nem problémamentes, de megoldható.

Online lehetőségek
Több olyan weboldal is van, ahol online készíthetsz családfát, ilyen például www.ittvoltam.hu/csaladfa vagy a geni.com. Előbbi teljesen ingyenes, utóbbi 100 fő után fizetős. Néhány korláttal rendelkeznek, valamint én nem bíznék a kizárólag online lehetőségekben. Nagy előnyük viszont, hogy távoli rokonaid is megnézhetik a családfát és ha nem is feltétlenül online szerkesztéssel, de pontosítások és adatok küldésével hozzájárulhatnak a projekthez. Persze a hagyományos programokkal dolgozva is készíthetsz családfákat és szöveges kivonatokat, amelyeket aztán elhelyezhetsz az interneten, de ez mindenképp pluszmunkával jár.

MyHeritage: a legjobb desktop-online integráció
A www.myheritage.hu oldalról letölthető ingyenes magyarul beszélő Windowsos program nagyon egyszerűen kezelhető, és segítségével egyetlen kattintással a Myheritage oldalára tölthetjük a családfát, ahol lehet nyilvános vagy jelszóval védett is, lehet nézési jogosultságot osztogatni a családfa tagjainak. A desktop alkalmazásban végzett változtatásokat szintén egy gombnyomással szinkronizálhatjuk. Sajnos az online szerkesztés nincs megoldva teljesen.
Az ingyenes változatban max. 250 személyt kezelhetünk (a helyi programban lehet több is, de webre csak 250-et tölt fel). Ez csak első látásra tűnik soknak, igazából nagyon hamar el lehet érni. Előfizetési díj fejében ez korlátlan számra bővíthető. Nekem a desktop és webes alkalmazás is túl egyszerűnek tűnt, így kipróbáltam, de végül más mellett döntöttem. Nagyon nagy előnye viszont, hogy világszerte nagyon sokan használják, több millió családfa van a weboldalon, amelyek között keresni is tudsz, sőt kijelzi, ha egyezést talál a te családfád és másoké között. Elég sok magyarországi felhasználó van, így könnyen lehet távoli rokonokra bukkanni, egymásnak segítséget nyújtani a kutatásban. Sajnos sok rajta az elhagyatott családfa is, így ha például talál a rendszer egy másik családfát, ami esetleg kapcsolódhat a tiédhez de az nem nyilvános és a családfa gazdája sem válaszol a levelekre, akkor nem tudod megnézni a számodra érdekes adatot.

Gramps
Linux és Mac felhasználók kedvenc programja lehet a Gramps, teljesen ingyenes (open source), persze van Windows változata is. Sok szolgáltatást nyújt, a családfából számos szép posztert, rajzot, ábrát generál. Bár a fejlesztők folyamatosan dolgoznak rajta, elég sok benne a bug. Én Windowson próbáltam, a bugok mellett a lassúság is jelentős hátránynak tűnt. Ennek ellenére a legjobb ingyenes megoldás lehet, különösen, ha Linuxra kell. Nekem is fent van a gépemen.

Genopro
A profik fegyvere a Genopro, számtalan szolgáltatással és szinte végeláthatatlan beállítási, családfarajzolási lehetőségekkel. Ingyenesen kipróbálható 25 személlyel, de ingyenes próbakulcs igénylésével akár több személlyel is, a teljes változat ára kb. 50 usd. A családfakutatás tudományos jelzéseivel készíti az ábrákat, ami nekem –amatőrként– kicsit idegennek tűnt. Sokan esküsznek rá, de nekem túl nehézkesnek tűnt, így más mellett döntöttem.

Agelong Tree
Egy orosz fejlesztőműhely magyarul is beszélő programja, amely 40 főig ingyenesen próbálható ki, a teljes verzió kb. 25 ill. 40 usd. Nekem ez jött be legjobban, ugyanis a Genopro mellett szinte az egyedüli olyan program, amiben nem csak a közvetlen felmenőket és leszármazottakat, hanem szükség esetén az összes hozzátartozót egyszerre lehet böngészni és szerkeszteni egy nagy ábrán. (A többi programnál általában csak néhány felmenőt illetve leszármazottat látsz egyszerre a munkaablakban, a teljes fát le kell generálni, és pl. képként menthető el.) Sok ember és család egyidőben való megjelenítése esetén persze nagy vonalkáosz lesz, de becsukhatók az egyes ágak (amelyekkel épp nem foglalkozunk) így ami marad az jót áttekinthető. Generációnként rendezi a felmenőket, jó a dokumentumkezelője is. Érdemes belőle a drágább, 40 usd-s változatot venni, én is ezt tettem, több, mint 900 személy van már benne, eddig jól bevált.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt