CUBOT King Kong 3 - tűzben élve

A Cubot szinte elpusztíthatatlan telefonját két héten keresztül nyúztam: tűzbe vittem, dobáltuk és vizet is kapott. – írta: bloggiold, 5 hónapja

Külső, kijelző

A Cubot King Kong 3 egy igazi fenevad, és itt elsősorban nem az IP68-as védelemre gondolok, amellyel természetesen rendelkezik. Röviden azért kifejteném, hogy mit is takar az IP68. Szóval az első szám a mechanikai behatolástól való védelmet, a második szám pedig a vízállóság mértékét jelöli. Az első számjegy maximum 6-os, a második pedig maximum 8-as lehet, tehát minél nagyobb értékűek a számjegyek, annál komolyabb védelemről beszélhetünk. Vagyis az IP68-as minősítésű eszköz a lehetséges legnagyobb mértékben por- és vízálló. Hivatalosan 1,5 méter vízben 30 percet képes elviselni. Na de ez mind smafu, hiszen ezt tudják papíron a csenevész, törékeny, nagynevű gyártók telefonjai is.

Az igazi survivor telefont a 360 fokos, teljes körű védelmet biztosító, az ütési energiát elnyelő, szintetikus gumiból, műanyagból készült készülékház teszi azzá, ami. A 162,5 × 78,3 × 13,3 milliméteres méretekkel és 282 grammos tömeggel rendelkező nehézsúlyú versenyzővel nem kell kesztyűs kézzel bánnunk, akár kölcsön is adhatjuk bicepszedzésre spagetti karú ismerőseinknek. A fogásérzet, az összeszerelési és az anyagminőség a lentebb lévő képen látható Force mentőfelszerelés neoprén gumimarkolatára emlékeztet, úgyhogy csak óvatosan a dobálózással, sérülést okozhat! Egyébként a gyártó állítása szerint úgy is tesztelték a King Kong 3-at, hogy 300 alkalommal leejtették és kibírta. Valóban bírja, hiszen a kollégákkal mi is párszor eljátszottuk azt, hogy merő véletlenségből kiesik a zsebünkből (persze szigorúan csak a teszt kedvért) a telefon.

Szóval kézbe fogva a King Kong 3-at nem lesz olyan érzésünk, mintha egy frissen fogott keszeggel próbálnák meg telefonálni, amit a kerámia- és üvegborítású csodamobilokkal kapcsolatban nem lehet elmondani. A Cubot üdvöskéje ellenáll a -30 és +60 Celsius foknak a gyártó közleménye szerint. Azt, hogy mennyire bírja a zimankót, nem volt alkalmam tesztelni. A hőterhelés próba azonban több alkalommal is sikeresen megtörtént, mert velem volt a telefon a tűzoltó bevetési ruha zsebében egy-egy káreset alkalmával két héten keresztül.

A megjelenítő 5,5 hüvelykes, HD+ (1440×720 pixel) felbontású, amely Gorilla Glass üveg védelmet kapott. A 293 ppi pixelsűrűségű IPS panel 450 cd/m² fényerővel rendelkezik, amire a hozzáértők azt mondják, hogy kevés és szőrösek a betűk, de mi ne higgyünk nekik. Napsütésben, oldalról nézve is olvashatja a mellettünk ülő szomszéd Pistike, amint posztoltjuk a közösségi profilunkra, hogy mit reggeliztünk. A kijelző szemvédelmének hiánya – gondolok itt a kontraszt, a színhőmérséklet-állítás és az éjszakai módra – számomra egy kicsit fájó.

Az előlapon a szokásos előlapi kamera, beszédhangszóró, fény- és közelségérzékelő szenzor triumvirátusa mellett, a piros, zöld és kék színben is villogni képes értesítő LED megléte örömteli. Lent a szerkezet irányítására szolgáló virtuális billentyűk próbálnak felnőni a feladatukhoz, de ez a személyre szabhatóság hiányában nemigen sikerül.

King barátunk felső élén csak egy csavarocska árválkodik, pedig nagy magányát akár egy 3,5 mm-es jack csatlakozóval is feldobhatták volna. A Cubot jobb oldalán az öt-öt kereszthornyú csavarral rögzített fém merevítésen a hangerő szabályozó és a bekapcsoló gombok funkcionálnak tökéletes kivitelezésben. A túloldalon pihenő SIM-tálcát nem hagyták magára, ízlésesen, a két csavar közé egy dedikált kameragombot is bepasszítottak, amelyet nyomkodva akár a halacskákat is fényképezhetjük a víz alatt.

Az alsó részen az USB Type-C portot látnánk, ha nem kapott volna védőborítást, amely – úgy vélem – nem fog leszakadni, hű társa lesz mobil kommunikációs eszközünknek egész élete során. Az USB Type-C csatlakozó nem süllyesztett kivitelű, mint ahogyan a legtöbb ilyen jellegű mobilnál, így bármelyik szabvány USB Type-C kábellel jó barátságban lesz a szörnyeteg, ezért nagy piros pont jár.

A hátoldalt is feldobja a frontrészről induló pofás kis narancssárga díszcsík. A kamerapáros és a szuper fényerejű LED villanó szövetségét csak a megtévesztő „16.0 Digital Camera” felirat árnyékolja. Sajnos az egyébként 8/10-es találati aránnyal dolgozó ujjlenyomat-szenzor a készülék alvó állapotba lépésekor csak a bekapcsológomb megnyomása után old fel –, amely roppant galád dolog –, de ez a harci helyzet. A márkajelölés alatt balról egy, a nyugalom megzavarására alkalmas vízhatlan hangszóró is felfedezhető.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények