CUBOT QUEST - törj össze, ha tudsz

A Cubot strapafonját, a King Kong 3-at kemény próbának vetettem alá, amit jól teljesített, és itt az utódja. – írta: bloggiold, 5 éve

Hardver, szoftverezettség

A gépházban a 16 nm-es FinFET gyártástechnológián készülő Helio P23 lecserélésre került, egy P22 rendszerchipre (MT6762), amely már a TSMC 12 nm-es node-ján készül. Az alacsonyabb csíkszélesség miatt jobb az energiagazdálkodás és kisebb a hőtermelés, magyarán tovább bírja az akkumulátor és kevésbé melegszik terhelés hatására a telefon. A nyolcmagos, 2 gigahertzre skálázott, Cortex-A53-ra épülő MediaTek Helio P22 chipsetben már Big.Little koncepció továbbfejlesztésének számító CorePilot technológiát alkalmazzák, ergo mindegyik mag dolgozhat relatíve magas, 2 gigahertzes órajelen. A Helio P22 esetében különböző AI funkciók támogatottak, dedikált neurális feldolgozó ugyan nem került a fedélzetre, de képes mozgásba lendíteni azokat az alkalmazásokat, amelyek gépi tanulásra építenek. Ezt a Mediatek NeuroPilot technológiájával szabályozzák. A chip hardver alapú támogatást biztosít, a gépi tanulást használó arcfeloldáshoz, az intelligens albumlétrehozáshoz, az egy kamera mellett is elérhető bokeh effekthez, vagy akár a több képkockás zajszűréshez. Ezek jól hangzanak elméletben, az összes gyártó kábítja manapság efféle okosságokkal a felhasználókat, de gyakorlatban nem igazán valósulnak meg ezek a dolgok.

A grafikus gyorsító szerepét a Rogue architektúrát használó, Imagination Technologies által fejlesztett, PowerVR GE8329 vette át, lecserélték végre a jó öreg ARM Mali GPU-t. Rendszermemóriából 4 gigabájt LPDDR3 típusú RAM található a motorháztető alatt. A belső tárhely 64 gigabájt, ami tovább bővíthető, akár egy 128 gigabájtos kártya is beapplikálható, a dual SIM-képesség feláldozásával.

A Quest átlagos használata közben, a Snapdragon 855 SoC-vel felvértezett telefonom mellett nem éreztem lassúnak. A rendszersebességgel egyáltalán nem volt gond, az alkalmazásváltások is villámgyorsan, újratöltés nélkül lezajlottak. A 4 gigabájt RAM az Android gördülékeny működéséhez és 4-5 alkalmazás egyidejű kezeléséhez bőven jó az átlag usernek. Értelemszerűen romlik a helyzet akkor, ha 8-10 appot kell visszatölteni a gyorsítótárból, vagy ha a legmagasabb grafikai beállításokon próbálunk játszani az IronBlade Tower Challenge-en, ami durván hardverigényes játék.

Szoftveres fronton egy tiszta, felesleges alkalmazásoktól mentes, jól optimalizált Android 9.0 Pie fut a mobilon. A Google szoftvercsomagjából nem maradt ki semmi. Amire nincs szükségünk, azt akár le is tilthatjuk, mint például a Duo, vagy a Google Play Filmek és TV. Plusz hasznos funkciókat nem integráltak a rendszerbe, gondolok itt a készülék lefordításával való némításra, a villogó vakus jelzés csörgéskor, a feloldás/zárás dupla koppintással és egyéb ínyencségek. Az arcalapú feloldás jól működött, bár én nem szeretem, nem sokat használtam.

A gyári kezelőfelület elég szegényes és csúnyácska, ezért gyorsan letöltöttem a Play Áruházból a Nova Launchert. Az OutDoor Toolbox néven futó szerszámos láda – amiben iránytű, zseblámpa, vízmérték, nagyító, riasztó és egyéb hasznos kellékek találhatóak – szintén letöltésre került, hiszen ezek alapdolgok egy strapamobil esetében.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények