Cyberpunk, Chippin In

Nem vagyok sem ember, sem gép | csak a kettő között valami pép | forró szerelem, frankó dinamó | tenyerelj a gombra, eressz szabadon. – írta: Cifu, 5 éve

Cyberpunk Red Röviden


( Anselm Zielonka @ Artstation )

A CP 2020 irányvonal maradt a CP RED-ben (vagyis eltávolodtunk a CP v3.0-béli lázálomtól), de az alaptételeknél is változás történt, nevezetesen anno négy „szabálya” volt a Cyberpunk életérzésnek, ebből három maradt:

Stílus A Tartalom Felett: Tök mindegy mit csinálsz, a lényeg az, hogy úgy nézzen ki, hogy jól csinálod. Ha valami felrobban véletlenül, csinálj úgy, hogy Te így akartad. A kinézet és kisugárzás minden.

A Póz A Minden: Ha veszélyesen gondolkodsz, veszélyes is leszel. Ha gyengeséget mutatsz, gyenge is leszel. Márpedig itt mindenki széttépi a gyengéket. Tehát mindig úgy kell viselkedned, hogy aki csak rád néz, az egy két lábon járó veszélyt lásson.

Mindig Menj El A Határodig: A Határ (Edge, ami ugye jelenti a penge élét is) az a zóna, ahol a sikeresek élnek. Kockára tesznek mindent, pénzt, hírnevet, még az életüket is, hogy elérjék a céljaikat. Sose menj lassan, ha gyorsan is lehet. Sose játssz a biztosra!

// 4.: Szegd Meg A Szabályokat - Ja, ez már annyira elcsépelt, hogy kár is felemlíteni...
//_____________________________________________________________________________Cifu

A CP RED még csak egy Beugró Csomag szintjén létezik csak, így egy csomó téren változott, egyszerűsödött. A Vonzerő / Attractiveness (ATT) tulajdonság megszűnt (mivel eléggé szubjektív, ki mit tekint annak), viszont a Reflex ketté lett választva, megjelent mellette az Ügyesség / Dexterity (DEX), az előbbi megmaradt pusztán a gyors reagálással kapcsolatos tulajdonságnak, míg a DEX a kézügyességet, testkoordinációt adja vissza. Új tulajdonság az Akaraterő / Willpower (WILL), ami a veszélyhelyzetben való reakciót, bátorságot és túlélőképességet jelzi, illetve van egy BODY (test) tulajdonság, ami méretet és a fizikai állóképességet takarja, míg a MOVE (mozgás) a sebességet (futás, úszás, stb.). Mivel a Beugró Csomagban a kiberpszichózis konkrétan csak említve van (majd a végleges szabálykönyvben, szól a magyarázat), így nincs Empátia sem.

Sok más dolog is hiányzik, például nincs a választható kasztok között a Média, a Törvény Embere (Lawmen) és a Menedzser (Execs), utóbbi kettő amúgy a Rendőr és a Céges új elnevezése. A három hiányzót majd a teljes értékű szerepjátékban fejtik ki. A hat megmaradt kaszt (Rocker, Szóló, Fixer, Nomád, Technikus és Netzsoké) előre generált karakterlapokat kapott, ahol a tulajdonságokból hat előre generált változat van, ebből lehet választani (vagy egy D6 dobással eldönteni) melyik szimpatikus. A képességek szintén „fixek”, tehát kasztok szerint leosztott képességeket kapunk.


(Angelina Stroganova @ Artstation)

A Hálózat alapjaiban változott meg, a „régi” Hálózatot Rache Bartmoss elárasztotta gyilkos fekete JÉG programokkal, amit R.A.B.I.D.S. néven ismerünk. Ezért lokális hálózatokra bontotta le mindenki a saját hálózatát, vagyis a Netzsokéknak ezekhez kell hozzáférni, ha azokban bármit is csinálni akarnak. Így a Netzsokéknak már nem kell lehet otthonról dolgozniuk, hanem mehetnek a többiekkel a harctérre, amihez kitalálták a „Testsúly-Ruhát” (hülye név, de hát az angol eredeti Bodyweight Suit sem hangzik jobban), ami az Interface-en túl némi védelmet nyújt a hús-vér világ veszélyeitől is. Ezen lokális hálózatok a való világot szimulálják, így a hackerkedéshez célszerű egy virtuálisvilág (VR) szemüveg, amely szükség esetén valós, ha kell, akkor a Hálózat, ha pedig az kell, akkor a kettő egyvelegét láttatják a Netzsokéval.

A hálózat rész amúgy eléggé le lett egyszerűsítve, csak pár program létezik, nagyjából minden célra egy-egy. Az elérhető célok nagyjából ugyan azok, mint anno, vagyis lehet feltörni biztonsági zárakat, adatokat lopni vagy egy hálózatot tönkretenni, de immár ott kell lenni a végrehajtásnál a közelben, hiszen inkább kis, lokális hálózatokról beszélhetünk. Ezek együtt ugyanakkor megoldották a CP2013 /CP2020 egyik rákfenéjét, a Hálózatban játszó és a való világban játszó játékosok immár együtt mozoghatnak, együtt dolgozhatnak, nem töri meg a játék lendületét az, ha valaki Netzsokéként hackelni akar.


( Alexander Dudar @ Artstation )

A harcot immár Csütörtöki Éjszakai Dobásnak (Thursday Night Throwdown) nevezik (ugye a CP2013 és CP2020-ban Péntek Esti Véres Testek volt), és ez is egy újragondolt verziója a korábbinak. Az, hogy egyszerűbb, nem feltétlen mondanám... Az 5 fegyver-osztály (pisztoly, géppisztoly, sörétes puska, golyós puska és rakéták) és 7 távolság-zóna van (ezek amúgy 0-12, 13-25, 26-50, 51-100, 101-200, 200-400 és 400-800 métert takarnak), amelyek meghatározzák az alap találat nehézséget, amit a REF tulajdonság + Céllövészet képesség + D10 kell túlszárnyalni. Vagy ennek a számnak a célpont DEX + Kitérés képesség + D10 értéknél kell magasabbnak lennie. Hogy melyiket a kettő közül, az a mesélő dolga. Eddig a bonyolítás, mert innentől kezdve a lőfegyvereknél már csak egy variáció van, lehet fedezőtüzet csinálni (suppressive fire), aminél a célpont(ok)nak mentődobást kell dobniuk, vagy fedezékbe kell húzódniuk. A fedezékek viszont nincsenek kidolgozva, mint a CP2020-ban, tehát ez a húzás egy kissé öngól lett...

A közelharc némileg felértékelődött, itt a DEX + Közelharci képesség + D10 vetélkedik a célpont DEX + Kitérés képesség + D10 értékével. Viszont immár körönként kétszer lehet közelharci fegyverrel támadni...

Drasztikus változást hozott a sérülés-számítás. Immár van Életerő Pont (Hit Point, HP), ami a BODY tulajdonságtól függ, 2-es értéknél 10 HP-nk van, 10-esnél 50. Ha elfogy, akkor halál elleni mentőt kell dobni. A sérüléseknél pedig egyszerűsödött minden: ha eltalálnak, akkor a páncélzat Megállító Erejét (Stopping Power, SP) le kell vonni ebből, viszont újdonság, hogy egy-egy ilyen után a páncélzat SP értéke véglegesen csökken egy ponttal. A páncélok hatékonysága is romlott, egy könnyű páncéldzseki 11 SP-vel bír, míg egy nehéz pisztoly 3D6-ot (3-18) sebzést adhat le, egy gépkarabély (rohampuska) pedig 5D6-ot (5-30). A legnehezebb páncélkabát is csak 15 SP-vel bír, ami hozzávetőleg 2/3-os értéke a CP2020-bélinek...


( Alexander Dudar @ Artstation )

A sérülések hatása is megváltozott, ha valakinek a felére (vagy alá) csökken a HP-ja, akkor -3 büntetést kap immár minden dobásra, ha 1 HP alatt vagy, akkor -5 büntetés (kivéve a Halál Elleni mentődobás). Minden kör elején dobni kell egy Halál Elleni mentődobást, aminek a nehézsége azonos a BODY értékkel, ám minden egyes új körben eggyel nő a büntetés, szóval a 10-edik körben elvben már tuti halott leszel, hacsak valaki nem ment meg egy gyógycsomaggal...

Újdonság a Hírnév, ami a megítélést és az általános hozzáállást takarja. Minél híresebb a karakter, annál valószínűbb, hogy a másik fél tartani fog tőle. A hírnév amúgy lehet negatív is, ha gyávaságról közismert valaki. Ennek a farokméregetésnek az eldöntésére a COOL + Hírnév + D10 dobás hivatott, amit a két fél tesz. Aki veszít, 3 büntetőpontot kaphat a másik ellen való cselekvések célszámára a félelemtől...

Futottak még dolgok terén csak egy dologra térnék ki: A mobiltelefonok és az általuk jelentett lehetőségeket ugyebár félig-meddig lemaradtak a CP2013 és CP2020 idejében, de most igyekeznek bepótolni ezt. A kommunikáció legújabb formája az Ügynök (AGENT), egy hordozható tokban lapuló mesterséges intelligencia, amely tud hang- és videó-, és 3D holografikus kapcsolatot nyújtani; hang-, szöveg- és videóüzeneteket továbbítani és fogadni; ellátja a tulajdonos szükségleteit, úgy mint banki utalások, háztartási- és élelmiszerek követését, utánrendelését; a tulajdonos keresési kritériumai alapján az Adat Alapokban felkutatni a válaszokat; hang-, videó- és akár 3D holografikus rögzítés és visszajátszás.


( Eddie Mendoza @ Artstation )

// A CP RED beugrója eléggé fura, a külcsín jeles, gyönyörű festmények, logikusan felépített könyvek,
// jól kidolgozott karakterek, kellően kidolgozott háttér és relatíve pörgős játékmenet.
// Csak ha egy CP2020 veterán veszi a kezébe, akkor vakarja a fejét, mert a szabálykönyv nagyjából fele
// copy-paste módra lett átemelve onnan. Ami új, az pedig mintha félkész lenne, például a meglehetősen
// sorjás harcrendszer, ahol lényegi elemek (a már említett fedezéken túl a járművek esete például)
// hiányoznak, így megint a játékosok házi szabályaival kéne pótolni azt, amit az írók elhanyagoltak.
// Erre pedig nem magyarázat az, hogy ez csak „Beugró Csomag”, mert pont a kezdő szerepjátékosokat
// nem kéne ilyen problémák elé állítani. Már ha valóban nekik szánták első sorban, ahogy állítják.
// Ügyes dolog volt az RTG részéről meglovagolni a CP2077 hypetraint, de kétlem, hogy így kéne...
// ____________________________________________________________________________Cifu

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt