Dell Latitude 5420 bemutató

Kompakt kialakítás, sok port, kényelmes billentyűzet, erős processzor és egy Intel Iris Xe G7 grafikus kártya. – írta: cosman, 3 éve

Bevezető

A 11. generáció egyik első nagy hírnöke nem volt más, mint a Dell Latitude 7420, ami már mind külsőségeiben, mind pedig teljesítményében magában hordozta az új generáció létező összes erényét. A 7420-ra vonatkozó konklúzió pedig nem volt más, minthogy az Intel első, saját nevével fémjelzett videokártyája, az Iris Xe bizony beváltotta a hozzá fűzött reményeket és könnyedén rakta fel az Intel nevét a térképre.

A Dell Latitude 5420 átfogó tesztje alapján pedig ezúttal is pontosan ugyanarra a stabil hardveres hátszélre számíthatunk majd, melynek köszönhetően a 7420-at is annyira szerettük.

Külcsín

A kompakt kialakítású Latitude 5420 le sem tagadhatná, hogy a Dell gyermeke, hiszen erről nem csupán a fedlap ékének tekinthető tükrös embléma árulkodik, hanem természetesen a formaterv egésze is. A gép a maga 19,3 x 321,35 mm x 212,1 mm dimenzióival könnyű és kompakt darab, kezdő súlya pedig 1,37 - 1,4 kg. Ez pedig a házon belüli Dell 7420-hoz képest a kompozitházas esetén ~150 gramm, de a fémházas esetén is ~60 gramm többletet jelent. Tömegre így pedig a konkurens Lenovo T14 Gen2-höz áll a legközelebb, annak kezdő súlya ugyanis ~1,47 kg.

Az ezüst színű gépház ezúttal nem alumíniumból, de nem is mezei műanyagból, hanem egy környezettudatos, úgynevezett bio-műanyagból készült. De mi is a bio-műanyag és miért fontos? Bárki, aki legalább egy kicsit is tudatosabban fogyaszt híreket, tisztában van azzal, hogy mennyire fontos, hogy megpróbáljunk kicsit tudatosabban, környezetbarát módon élni. Ezt talán nem is kell túlmagyarázni, fontos és kész, a nem fosszilis erőforrásokon alapuló bio-műanyag pedig pontosan ennek megsegítésére lett kitalálva. Az European Bioplastics meghatározása szerint pedig egészen konkrétan az számít bio-műanyagnak, ami vagy bio alapú vagy biológiailag lebomló, esetleg mindkettő. A Dell 5420-as megoldása tehát nemcsak csinos és kompakt küllemmel, de mindemellett még tudatos anyaghasználattal is büszkélkedhet.

Kijelző, portkiosztás, billentyűzet és bővíthetőség

A Dell Latitude 5420 kijelzője a gyártó felső kategóriás, üzleti szériájának minőségét idézi, vagyis az 1920x1080-as FHD felbontás, valamint a közel 180 fokos betekintési szöget biztosító IPS technológia is természetesen a csomag része. A kijelző 14”-es mérete az üzleti darabok mintegy sztenderdjét képviseli, színhűsége és az 53%-os sRGB és a 275 nites fényerő párosa pedig bár inkább csak a tisztességes középszerbe sorolható, a 1350:1 kontrasztarány ugyanakkor a kifejezetten magas tartományba tartozik. A kijelzőben azonban nem csupán a remek kontrasztarány a kiemelkedő, a teljes PWM-mentességnek köszönhetően ugyanis a kijelző a fényerő csökkentésekor sem vibrál, megkímélve az erre érzékenyeket a fejfájástól.

A Dell 5420 csatlakozóinak döntő többségét, a gyártó 14”-es modelljeihez hasonlóan, most is a géptest jobb oldalán találjuk, a bal oldalra ugyanis mindösszesen 2 darab USB Type-C került; az egyik a töltő hálózati csatlakozója is egyben, a másik pedig Thunderbolt 4-es. A MicroSD kártyaolvasót, a jack-audiót, a 2 darab USB Type-A 3.2 (Gen. 1) portot, valamint a HDMI 2.0-át, az Ethernet LAN-csatlakozót és a Kensington-zárat pedig a jobb oldalon találjuk. Mind a billentyűzet, mind pedig a touchpad használata kényelmes, a billentyűk halkak, nyomásérzetük jó, a gépelési élmény kellemes, nem utolsósorban pedig még a háttérvilágítás is a csomag része. Negatívumként talán a trackpoint hiányát emelhetjük ki, ami bár nem feltétlenül létszükség, azért jó, ha van. Az 5420-ban 1 darab M.2-es slot kapott helyet, így a 256 GB-os NVMe SSD kedvünk szerint cserélhető kisebbre vagy nagyobbra, egészen 2 TB-ig. Az M.2-es sloton felül, 2 darab DDR4 memóriafoglalat is található a belsőben, melyeknek köszönhetően, a 16 GB-os memóriaállomány akár 64 GB-ig is felhúzható.

Egyéb eszközök

A Dell Latitude 5420 minden olyan esszenciális eszközzel rendelkezik, melyek a makulátlan felhasználói élmény érdekében manapság már közel nélkülözhetetlenek. Az 5420 már a legújabb 5.2-es Bluetooth-szal, illetve a 160 MHz-es, 802.11ax (WIFI 6) wifi kártyával lett felvértezve. A 6-os WIFI szabvány összteljesítménye egyébként kb. a négyszerese az elődnek, ami magát a késleltetést is már nagyjából negyedakkorára faragta. Mindez egészen pontosan azt jelenti, hogy a gépünk WIFI-jének sebességére még egy zsúfolt hálózat sincs hatással, egy nem zsúfolt hálózaton belül pedig közel 40%-os teljesítménynövekedés borítékolható. A 63 Wh kapacitású akkumulátor üzemideje az 5410-hez képest bár valamivel rövidebb, fényerő-beállítástól függően, böngészésre használva még így is 10-12 óra körüli működést borítékol. Az általunk tesztelt Latitude 5420 repertoárjából az ujjlenyomat-olvasó ugyan kimaradt, ám a gép még így sem maradt biztonsági pajzs nélkül, az IR kamerának köszönhetően ugyanis a Windows Hello bejelentkezés még így is része a csomagnak. Az 5420-nak természetesen van bekapcsológombba integrált ujjlenyomat-olvasós változata is, így igény szerint úgy is rendelhető. Van továbbá még egy úgynevezett ExpressSign-in funkció is, ami az Intel Context Sensing Technology-val ellátott kamerának köszönhetően érzékeli, hogy a gép elé kerülünk és rögtön bejelentkeztet minket. Ez pedig fordítva is igaz, vagyis ha felállunk a gép elől, a rendszer rögtön lezárja magát, biztosítva ezzel, hogy távollétünkben is biztonságban maradjanak a dolgaink.
A Latitude 5420 hangzása is hozza a kötelezőt, vagyis a gép jól szól, és mind a mély, mind pedig a magas tartományok szépen, tisztán szólalnak meg.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt