Dell Latitude 5591 szubjektív

Szubjektív értékelés a Dell üzleti laptopjáról: szokatlan billentyűzet, sérülékeny váz és fagyás. – írta: joghurt, 6 éve

A Dell viszonylag új 15"-os üzleti laptopja került hozzám nemrég, erről írok most egy bemutatót saját szempontjaim szerint, a specifikációban nem látható hétköznapi tapasztalatokról.

A hivatalos termékoldal itt érthető el magyarul és angolul (valamiért a külföldin sokkal normálisabb a konfigurátor, a magyar bót csak nagy általánosságban nyilatkozik az elérhető változatokról).

Külső benyomások

Magáról a gépről túl sokat nem írnék, a fenti oldalakon bárki vethet rájuk egy pillantást. Akit jobban érdekel, úgyis talál teszteket is.

Meghibásodott elődjéhez (egy 7 éves Precision M4600-hoz) képest az első, ami feltűnt, az a jó 1,5 kilóval könnyebb súly volt. A Latitude 5591 tömege papíron 1,93 kg, ennek ellenére az enyém 2,22 kg az összes opcionális vacak nélkül, M.2-es háttértárral. A katalógushoz képesti plusz 30 deka nyilván a magyar billentyűzet extra ékezetei miatt van. (Legyünk jóindulatúak, nekem 4 cellás akku jutott az alap 3-as helyett.)

A vasat kézbe fogva az előd fémházához képest az igényes, kellemes tapintású műanyag tűnik fel. Hogy azért mégsem ugyanaz a kettő, és annyira mégsem üzleti a Latitude, egy kiakadt vállpánt vezetett rá: a párnás táskával együtt történt 1 méteres zuhanás bizony kitört egy gyufafejnyi morzsát a ház sarkából. Mélyreható benyomás.

Bekapcsolva egyből feltűnt a nagy sötétség. Nem a szellemi, hanem a LED-ek hiánya. Üdvözítő, hogy üzleti gépként nem csináltak belőle RGB-s karácsonyfát. Azonban a minimalizmust egy kicsit túltolva összesen kettő fehér fény jutott a házra. Az egyik a ház első élén található, és a táp csatlakoztatásakor villan fel egy másodpercre. A másik fény pedig a Power gomb része, ami nagyon dizájnos, csak épp nem praktikus: Ha pl. egy fagyás miatt 4 másodperces nyomva tartással kell kiütni a gépet, a gombot nyomó ujjamtól pont nem látom a fényt.

Napi használatban nekem nagyon hiányzik a háttértár aktivitásáról valami visszajelzést (pl. hogy azért várjak a homokórázásra, mert még betölt), mint ahogy legalább a WiFi bekapcsolt voltát is ildomos lett volna valahogyan mutatni. Hogy a Bluetoothról ne is beszéljünk. De az elődje alapján hiánylistára teszem az akku merültségi állapotának kijelzését is. Hány centbe is került volna ez a pár LED?

Kakaó

Beltartalmilag nincs okom a panaszra. Az i7-8850H 6 fizikai (12 logikai) magja elég jól muzsikál. Igazából az a döbbenetes számomra, hogy a hét évvel (!) idősebb, második generációs elődjéhez (i7-2720QM) képest egyszálas feldolgozásban csupán 30-40% gyorsulást érezni, míg a több magot kihasználó programfordítás is csak fele annyi idő alatt van készen.

Beviteli eszközök

Kicsit szokatlan, hogy a tapipad gombjaiból felette van három, alatta pedig kettő. Mivel én a hüvelykujjas nyomkodáshoz szoktam, nekem lentről hiányzik a középső gomb.

A billentyűzet egy szokványos numerikus billentyűzet, kapcsolható háttérvilágítással. A korábbi modellekhez képest azonban a navigációs gombokat átkavarta a Dell. Sajnálatos módon a Home/End kizárólag az Fn gomb megnyomásával érhető el, azaz pl. a tartomány végére ugró Ctrl+End parancshoz háromujjas kombó kell.

Elég "fura" a függőleges és keskeny Enter, rendszeresen ű-t nyomok helyette (aminek az ú mellett lenne a helye).

A minimalizmus sajnos a billentyűzetet sem kímélte, így háttérvilágítás ugyan van, és a Caps Lock visszajelzését megoldották egy gombba növesztett apró LEDdel, de ugyanez a Num Lock esetében már nem jött össze. Mivel én elég gyakran használom a numerikus billentyűzetet kurzorvezérlésre (vö. fentebb a Home és End hiányával), igencsak örülnék egy jelzésnek, hogy most melyik üzemmódban vagyok.

Csatlakozók

Bár néhány webshop hibásan írja, van rajta egy Type-C (amin opcionális Thunderbolt, Displayport is kijön), és három darab USB 3.1 Gen 1 aljzat, amiből egy PowerShare-t is tud.
A szomorúság csak annyi, hogy a három aljzatot szétszórták a gép három oldalára, ami a reggeli dugást macerássá teszi, különösen a hátul található elég izé. Hogy akkor miért nem dokkolózok a nyavalygás helyett? Erről majd később.

Nagy öröm, hogy még rendes 3,5-es audio jack van rajta, ha csak egyetlen darab is. A problémám viszont az, hogy annyira durva végfokot raktak be, amitől 10% alá kell levennem a hangerőt, mert különben kiugrok a fejhallgatóból.

Háttértár

A sok ilyen-olyan előny-hátrány-másság mellett talán ez a téma volt az, ami – a poént előre lelőve – leginkább elvette a kedvem az új szerzeménytől.

Alap felállásban kérhetjük a gépet mindenféle tárral, amiből a mai világban az üzleti kategóriában talán az M.2-es SSD már alap. Az szimplán a nem túl kedves kategória, hogy ebből SATA változatot adnak, az NVMe feláras.

Az igazi problémába akkor ütközik az ember, ha a munkája nagyobb tárterületet igényel. A SATA csatolón 512 GB-ot, NVMe-n max. 1 TB-ot tud kezelni a gép.

Ha mondjuk a régi gép 2.5"-es SATA SSD-jét szeretném hasznosítani, vagy egy méretes HDD-t akarok mellé rakni, akkor jön a fejvakarás, majd a fogaknak csikorgatása. Optikai meghajtó "persze" már nincs a gépben, így az ennek helyére rakható caddy kiesik. A Precisionön volt eSATA aljzat, ebben a kategóriában a Latitude természetesen nem rendelkezik vele. A két beszerelhető háttértár lehetséges kombinációiról pedig így vélekedik a Dell:

Igen, jól látszik. A kettőből az egyik csak 2230-as méretű lehet. Ilyet egyrészt alig kapni, másrészt a kis felület kis kapacitással is jár.

Marad hát az USB 3-as külső vinyó.

Dokkoló

A régebbi modellekhez egy hagyományos dokkoló volt, amire rá kellett nyomni a gépet, és az alján található csatlakozó vezetett ki minden fontosat. Az új trendet a költséghatékonyság vezette, így erről leszoktak, és egy kábeles-dugós dokkoló a jelen.

Hogy miért nem vettem ilyet? Az occó változat 56 ezer, a menő verzió 99 ezer forintba kerül. Lényegében egy port replikátor, elosztó. És elfoglalja a gépen található egyetlen Type-C aljzatot.

Csak a baj van

Az eddigi használat során egy komolyabb problémába futottam csak bele. Ha a gép magától elmegy aludni, bizony igen hajlamos lefagyni. A képernyő fekete, a billentyűzet él (pl. Caps Lock kapcsolgatható, ha némi késéssel is), éledés sehogy, csak kemény kikapcs. A fagyás akkor jelentkezik, ha a WiFi be van kapcsolva, amikor aludni szeretne a gép.

Remélem, az Intel mihamarabb kijön egy kevésbé hulladék meghajtóval.

Azóta történt

Előzmények