Dell Precision M6800: dolgozz és játssz

Azt tapasztalom, hogy erős hanyatlás van most már a felső kategóriás laptopok piacán is, de van remény. – írta: bacsis, 3 éve

Jöjjenek a tesztek

Most, hogy nagyjából megismerkedtünk a géppel, futtassunk le pár tesztet, szokás szerint első körben a CPU nyers erejére voltam kíváncsi. Illetve arra is, hogy az előző gépem, a HP 8570W teljesítményéhez képest ez a gép mennyivel nyújt többet?! Így hát a korábbi cikkemből ide átemeltem a HP Elitebook 8570W tesztjeit, a könnyebb összehasonlíthatóság végett:

Ha azt vesszük alapul, hogy csak egy generáció van az Ivy Bridge, és a Haswell között, akkor nem is olyan rossz ez a teljesítmény különbség. Alkalmazás függő, hogy mi mennyit tudott gyorsulni, ne felejtsük el, hogy pl. a Winrar benchmarkja kifejezetten szereti a gyors memóriát, és mivel a memória alrendszer nem változott, ahhoz képest azért ott is sikerült cirka 15%-os teljesítmény különbséget kimérni. Viszont, ha a Linx-et nézzük, a 25 Gflops 37 Gflopsra tudott emelkedni az i7 4800MQ CPU-val, ami viszont máris több mint 40%-os teljesítménykülönbség, igaz ehhez nagyban hozzá járult az is, hogy a 4800MQ magasabb órajelen jár.

És akkor most térjünk át a grafikai teljesítményre! Itt is a grafikon készítésénél figyelembe vettem a HP Elitebook 8570W-ben lévő Quadro K2000M-et.

Kezdjük a klasszikus 3Dmark06-tal:

Ezt a tesztet azért szeretem modern gépen, mert inkább már a CPU limitál, még a grafikai teszteknél is, hiszen mai szemmel nézve igen alacsony, 1280X1024-es felbontásban fut a teszt, ráadásul csak 2 szálat támogat.
Míg a HP 8570W szűk 12 ezer pontot kapott, addig a Dell Precision 24 ezer fölé tudott menni, ez bizony dupla akkora teljesítménytöbblet.

Következő Benchmarkom az Unigine Valley volt, amit 1920X1080-as felbontásban, High részletességgel futtattam, Directx11-es API-t használva:

A gyorsulás egyértelmű. Ebbe a tesztbe már a CPU nem igazán szólt bele, bőven ki tudta futni magát a VGA kártya. ez meg is látszik, hiszen nagyjából erős duplájára emelkedtek az FPS értékek. Még apró észrevétel, a VGA kártya detektálása, miszerint Radeon HD 8950-ként lett felismerve a FirePro. A Radeon HD 8950M egy OEM partnereknek szánt kártya, és felépítésileg teljesen megegyezik a FirePro M6100-zal

Jöhetnek a játékok! Ezúttal is a régebbi nevekkel kezdtem a tesztelést, és úgy haladtam az egyre újabb játékok irányába!

Elsőként a 2013-ban megjelent Tomb Raiderrel, illetve annak benchmarkjával, amit a kijelzők natív felbontásán, azaz 1920X1080-ban, High részletesség mellett futtattam

Ahogy fentebb már láthattuk, itt sem 10-20 százalékos a teljesítmény különbség, az újabb laptop javára, hanem itt is duplájára emelkedett a játék sebessége.

A tesztet a 2014-es Grid Autosport benchmarkjával folytattam, 1920X1080-as felbontás, és szintén High részletesség mellett:

Az FPS-ek több mint a duplájára tudtak emelkedni a FirePro esetében. Itt már nem arról beszélünk, hogy még játszhatóbb a játék, hanem arról, hogy bátran feljebb lehet kapcsolni a részletességet.

A tesztet folytattam a 2015-ös GTA V-tel, ami szintén 1920X1080-as felbontásban, DX11-es API, és normál grafikai részletesség mellett lett futtatva.

Különösebben szerintem ezt sem kell részletezni. Azért nagyon nem mindegy, hogy a minimum FPS 30FPS körül karistol, vagy 70 fölött

Utolsó játékom, amiben még a Quadro K2000m teljesítménye is szerepelt, az a Far Cry Primal lett, ahol szintén a beépített benchmarkot használtam. Mivel itt már egy 2016-os játékról beszélünk, így a felbontást csak 1280X720-ban, a részletességet pedig Low-ban határoztam meg. Íme:

Döbbenetes, hogy a maximális FPS szám közel a háromszorosára tudott felpörögni a FirePro-val. De az átlag FPS is közel háromszoros gyorsulást hozott.
Ebből felbátorodva a Dell Precision-on lefuttattam a Benchmarkot 1920X1080-as felbontás mellett is:

Szerintem ez még mindig a bőven játszható sebesség.

Úgy gondoltam, rápróbálok a Far Cry 5 nevű játékra is, ami már 2018-ban jelent meg, s igaz a hivatalos gépigény egy picit erősebb VGA kártyát kér, mint amit fel tud mutatni a Dell Precision, de ugyan, mi bajunk lehet, lássuk, hogy viszi a játék beépített benchmarkját a FirePro M6100:

Az átlag FPS még mindig picivel 30 fölött tudott maradni, így úgy gondolom, hogy azért el lehet játszani még ezzel a játékkal is. És ne felejtsük el, hogy natív felbontás mellett futtattam a tesztet. Ha esetleg játék alatt úgy érződik, hogy kevés ez az FPS szám, akkor némileg a felbontást csökkentve lehetne még nyerni pár plusz képkockát.

Azt szeretem a felső/csúcs kategóriás laptopokban, hogy a hűtést sem méretezik túl, illetve nem “centizik ki” annyira. Így bíztam benne, hogy ez ennél a gépnél sem lesz másképp. Nézzük meg, hogy alakulnak a hőmérsékletek:

A méréseket úgy végeztem, hogy a GTA5-öt futtattam kb. 15 percig, majd utána jegyeztem fel az Aida64 grafikonja által kirajzolt hőmérsékleti csúcsokat:

Úgy gondolom, hogy jól sikerült a hűtés, hiszen a CPU hivatalosan akár a 100 fokos hőmérsékletet is elviseli, ám ennél a gépnél ez meg sem lett közelítve, továbbá a VGA kártya 76 fokos értéke is kifejezetten jó. Ezeket az értékeket még asztali gépek CPU-inak, illetve VGA kártyáinak a hűtései is alig bírják tartani, egy laptopnál ez pedig több mint jó érték.

Na és a fogyasztás, hogy alakult? Ide ezúttal is bevettem a korábbi, HP 8570W laptop eredményét, és a mérés idejére az akkumulátort eltávolítottam a gépből, és ezúttal is a GTA 5 futott a laptopokon. Íme:

Na igen, a fogyasztás érezhetően több a Dell esetében, mint a HP Elitebooknál. De a helyzet valójában árnyaltabb, mint ahogy az látszik.

Először is, a Dell Precision-ban két SSD kapott helyet, s persze ez csak pár Wattot fogyaszt pluszban, de az összképbe igenis beleszól. Továbbá ne felejtsük el, hogy míg az Elitebook esetében 15,6-os, addig itt 17,3 colos kijelzőt kell ellátni árammal, aminek szintén van némi többletfogyasztása. Persze ha ezeket nem számolnánk bele, még akkor is több lenne a Dell fogyasztása. De én úgy gondolom, hogy az ebben az esetben kijött 75%-os többletfogyasztás, ami leírva soknak tűnik, de valójában teljesen vállalható, hiszen a laptop teljesítménye (grafikai feladatoknál) több mint a duplájára tudott ugrani, továbbá a többletfogyasztás termelte hővel nagyon jól el tud bánni a Dell Precision M6800 hűtése, tehát ebből hátrány egyáltalán nem származik.

Összegzés:

A HP Elitebook 8570W igen magasra tette a lécet, épp ezért hiába tudtam, hogy nagyon jó gépek a Dell Precision-ok, de kicsit tartottam tőle, hogy nem üti meg a szintet.
Elsőként a kijelző miatt aggódtam. Hiszen mindenképp csak TN paneles lehet ennél a Precisionnál a kijelző, ám nem csalódtam benne. Lehet, ha egymás mellé tenném a két gépet, talán a HP Dreamcolor kijelzőjét jobbnak látnám, de bámulatosan jó a Dell Precision kijelzője is. Anyaghasználatban ismét nem csalódtam, hiszen a fém, az fém. A hangszórókról külön nem írtam. Sajnos az üzleti kategóriás gépek beépített hangszórója nem valami acélos, és ezt anno tapasztaltam az Elitebooknál is, de a Dell itt is szépen helyt állt, bőven jól szól. A billentyűzet terén a Dell megmaradt a klasszikus “ollós” felépítésnél. És milyen jól tette. Tényleg csak dicsérni tudom. Ugyanez igaz a Trackpoint, és Touchpad használatára, ami szintén jelesre vizsgázott. Az meg, hogy a gép közel 4 kiló? Na és akkor mi van? első sorban amúgy sem napi cipelésre lett szánva, de ha arrébb kell rakni, azért nem szakadunk meg, cserébe nincs alul méretezve a hűtés. Egyszerűen nem tudok a gépről rosszat írni, mindenkinek csak ajánlani tudom.

Ami tetszett a gépben:
- anyaghasználat
- egyszerre 3 háttértár támogatása (2 db mSata+2,5 SATA)
- meglepően jó hangszórók
- klasszik “ollós” kialakítású billentyűzet
- trackpoint+Touchpad+dedikált egérgombok megléte
- cserélhető VGA kártya
- akár 5 HDD/SSD támogatása

Ami nem tetszett:
- nem volt ilyen

Azóta történt

Előzmények

  • CPU-tuning kúthűtéssel

    Bemutatom, hogy milyen hatásfokkal tud dolgozni egy kerti kút+búvárszivattyú+Phenom 1 CPU, ha összepárosítjuk.

  • Intel Whiskey Lake az alsóházban

    Egy alsó-középkategóriás Whiskey Lake CPU-t fogok összemérni pár korábbi nagyágyúval.

  • 5. BRSZK

    Ötödjére került megrendezésre Bacsis Retro Számítógép kiállítása, ami még nagyobb volt mint bármikor!