Dirty Bomb - ingyenes multiplayer FPS

Kipróbálás után nem tartottam kiemelkedőnek, de minél több időt töltöttem el vele, annál jobban megkedveltem. – írta: .LnB, 8 éve

Pályák

Számomra a játék egyik legnagyobb erőssége, hogy a pályák nagyon kiegyensúlyozottak. Egyik pályáról sem mondható el, hogy könnyebb rajta támadni, vagy esetleg védeni. Más játékokkal ellentétben itt tényleg minden csak a csapatokon múlik.

A Dirty Bomb jelenleg hat pályát tartalmaz. (Valamint kettő Execution pályát) Ez egy kicsit kevés, 8-9 pálya nagyobb változatosságot eredményezne. A pályák leírásánál mindig a támadó csapat feladatait írom le. Értelemszerűen a védő csapat dolga a védekezés. Vannak másodlagos kis feladatok a pályákon, amelyek segítik a csapatokat és alternatív útvonalakat is megnyithatnak.

Ezekről külön nem mindig fogok említést tenni. Fontos taktikai elem, hogy az összes pályán vannak lőszeres ládák, amikből feltölthetjük tölténykészletünket, ha kifogyunk belőle, szóval ne essünk pánikba, ha elfogy a lőszer és nem kapunk utánpótlást, keressünk egy ilyen ládát. Minden pályáról írok majd rövid véleményt is.

Bridge

Három feladatos pálya. Első feladat a támadó csapat kezdőpontjához közel álló, elromlott EV (Harci jármű) megjavítása, majd a hídig való kísérése. A jármű csak akkor halad a célja felé amikor a közelében tartózkodik egy játékos a támadó csapatból. (Hiába van védő csapat tagja is az EV körül, az nem blokkolja a haladását.)

A hídhoz megérkezve következik a harmadik feladat, ami pedig az, hogy két gyógyszermintát (tartályt) el kell juttatni a védő csapat bázisáról egy konténerbe. Ezen a pályán van a védekező csapatnak egy komoly fegyvere. méghozzá egy generátor megjavításával barikádot tud aktiválni az úton, ami akadályozza az EV haladását. A támadó csapat a generátor felrobbantásával deaktiválni tudja az útzárat.

Kedvelem ezt a pályát. Nagyon kiegyensúlyozott és élvezetes. Támadásnál az EV megjavítása nem egyszerű, mert a védekező csapatnak könnyű jól védeni a járművet a pálya adottságai miatt. Ráadásul az útzár feloldása sem könnyű feladat. A tartályok ellopása pedig egy új színt visz a meccsbe.

Chapel

Szintén háromfeladatos pályáról van szó és a feladatok teljes egészében megegyeznek a Bridge pályáéval. Különbség a pálya utolsó harmadában van. Míg a Bridge pálya esetében a kézbesítendő csomagokat a védekező csapat (újraéledésének) közelében lévő helytől el kell hozni.

Addig itt oda kell eljuttatni. Ezzel a védő csapatnak kicsit könnyebb dolga van a pálya utolsó harmadában.
Egy kicsit úgy érzem, hogy itt a védekezés könnyebb ezen a pályán. De egy jól szervezett csapattal támadóként is megoldható, harmadik feladathoz igazi csapatmunka kell.

Terminal

Ez esetben csak két megoldandó feladat vár a támadó csapatra és mindkettő bombarobbantás. Kezdetben egy nagy kapu kirobbantása a cél. Majd ha ez sikerült, akkor két kisebb adattároló vagont kell felrobbantani. Ez a pálya némileg kisebb, mint az előző kettő, és több a zárt tér.

Tapasztalataim alapján inkább védekezőknek kedvez ez a pálya. De amennyiben a támadó csapat eljut a pálya második feléig, akkor már onnantól kicsit könnyebb támadni. Mivel a két bombalerakó hiába van egymáshoz közel, a védekezők figyelmét megosztja. Így könnyebb egyiket vagy másikat felrobbantani.

Trainyard

A Trainyard is három részből áll. Első részben egy vonatsínkapcsolót kell felrobbantani, majd ismét a bombáé a főszerep, mivel második ütemben pedig egy vagont kell a levegőbe röpítenünk. Ezek után megnyílik a harmadik fázis, ahol két adathordozót kell eljuttatnunk egy helipadba. Itt is az adathordozókat kell vinnünk a védekező csapathoz közelebb eső területre.

A pályán sok mellékútvonal található. Ez a pálya nagy, és nehéz. És a legérdekesebb, hogy mindkét oldalon meggyűlhet a bajunk. Támadóként az utolsó harmada a pályának igazán embert próbáló lehet. Én ezt a pályát szeretem legkevésbé, de ez nem azt jelenti, hogy nem élvezetes rajta játszani.

Underground

A játék trailerében látható pálya, némi módosítással. Leginkább egy metróállomásra emlékeztet. Feladataink közt ismét csak robbantás szerepel. Közepes méretű, szinte teljesen zárt pálya, kevés útvonallal, néhol kis terekkel. Ahogy haladunk előre a részfeladatokkal, úgy megyünk egyre mélyebbre a föld alá. Én nagyon szeretem ezt a pályát, sokat is megy a szervereken. Ez a Dirty Bomb "de_Dust2-je".

Dome

A legújabb pálya. Nagy és a játék többi pályájához hasonlítva nagyon nyílt. Támadó csapat első feladata, két darab vírust eljuttatni egy komputerhez. Majd bombákat kell robbantani. Ezen s pályán sincs jármű, amit kísérni kellene. Rengeteg útvonal található, ezért néhányan csak a labirintusnak becézik. Pár napja került be a játékba, nem sokat tudok mondani még róla

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • A Metal Gear Solid széria és egy korszak vége

    Szeptember 1-én megjelent a Metal Gear széria utolsó része és sorozat atyja, Hideo Kojima befejezettnek tekinti a sorozatot.

  • Watch Dogs PC Dedsec kiadás

    A Karórakutya nagy dobozban érkezik: a 2014-es év legtöbbet hype-olt játékáról néhány gondolat, és a Dedsec-kiadás bemutatása.

  • Gwent

    A Gwent mini kártyajáték olyan mint a politika, csak őszintébb - Sigismund Dijkstra.