eBay-es kütyük kis pénzért - II. rész

Kémkamera hétvégére, gravírozó üveghez és LED-es zseblámpa egy hamburger áráért. – írta: mrgergoke, 11 éve

Kém kamera

Mini távirányító kinézetű kém kamera

Képek

Biztos megkérdeztétek magatoktól, hogy mire is tudnátok használni egy ilyen kütyüt, ha nem tényleges kémkedésre.
Megmondom én, mire. Nem tudom, hogy vagytok vele, de ha sokat iszok (nagyon sokat), akkor elfelejtek dolgokat. Ez pedig mindig legendákat szül rólam, hogy repültem részegen, meg hasonlók. Sosem tudni, ilyenkor mi történt valójában, de most eljött az innovációs részegszem. Helyetted lát és jegyez, ha részeg vagy. A plusz, hogy a saját szemszögedből láthatod a dolgokat. Most megkérdezitek, hogy hogyan.
Személy szerint felcelluxoznám a fejemre még amikor jól vagyok, hogy utána ne kelljen ilyenekkel bajlódni. Na, hát erre jó ez.

A képek rossz minőségűek, látszik is a képtárban, hogy melyiket készítettem vele. Úgysem fényképezni akarok vele, úgyhogy ez teljesen mindegy is.

A videók minősége szerintem egy átlagos VGA kamerához hasonló, attól talán picivel jobb. A lényeges dolgokat látni fogjuk, a hangminősége is kielégítően jó. Aki komoly felvételekre számít, annak nem erre van szüksége. Kezelése aránylag egyszerű, józanul begyakorlod és részegen is menni fog. Tartottam tőle, hogy mivel nincs kijelző rajta, nem fogom tudni a nagy nyomkorászás közepette, hogy éppen mit is csinál a kütyü, de megspékelték egy kiokosított LED-del. Halvány fénye van, de bőven elég, hogy láthasd, mit csinál a kamera.

Nézzük a gombkiosztást. Szerencsére nincs sok gomb rajta (4 db) és azok közül is kettő csak dísz. A miniUSB csatlakozóval átellenes oldalon (2. képen jobb oldalt) vannak a valódi gombok. Az alsó a ki/be kapcsoló gomb, szerencsére nem gombnyomásra, hanem nyomva tartásra (kb. 1-1,5 mp) kapcsol be, így nem kell félnünk annyira, hogy bekapcsolódik a zsebünkben. Ennek több funkciója nincs is, minden mást a maradék egy gombbal intézhetünk el.

Bekapcsolás után készenléti állapotba kerül a gép, ilyenkor folyamatosan világít a lámpa. A használati útmutató (ami egyébként teljesen jól értelmezhető és részletes) szerint hosszabb semmittevés után magától kikapcsol a kütyü energiamegtakarítás céljából. Okos. Ez után a felső gomb rövid megnyomására készíthetünk képet vele.

Megnyomásra elalszik a lámpa és amíg így van, addig készíti a képet, ami egyébként meglehetősen zajos, bár ezt látjátok ti is. Hosszú megnyomásra pedig videózni kezd. Tesztvideót is készítettem, hogy lássatok mindent. Ott is elmondtam pár dolgot, ezeket nem írom le. Sajnos a Dropbox nekem nagyon gyorsan játszotta le a videót és a hang nem követte, de ez most annyira nem lényeges. Valójában semmi gond nincs a videókkal.

Az akksiról nem sokat tudok, mondhatni semmit. Azt viszont több helyen is olvastam (és ezt a használati nem tartalmazza), hogy első alkalommal teljes feltöltésig USB-n kell hagyni. Az útmutató viszont nem írja, hogy mikor tölt és mikor van feltöltve.
Bedugás után meg kell várni, amíg lassan villogni kezd a lámpája (2 mp fény - sötétség váltakozik), ilyenkor tölt. Amikor bedugva folyamatos világításba kezd a lámpája, akkor van teljesen feltöltve. Az oldalán azt írták, hogy kb. 2 óra folyamatos felvételre képes (ez az akksija miatt ennyi).

Memória tekintetében nem lesz gond, mert 8 GB-ig kezel microSD kártyákat és a papírjai szerint átlagosan 45 min/GB-tal számolhatunk. Belső memóriával egyébként nem rendelkezik.

A képen látszik, hogy miniUSB csatlakozója van és mellékletként csak egy kábelt kapunk, másra nincs is szükségünk. A saját képeimen látható, hogy hova kell a kártyát bedugni (rugós befogadója van) és mellette van egy picike luk (tűhegynyi). Az útmutató alapján ez a reset gomb, amit akkor kell használni, ha "the device stops functioning", azaz bekrepál, vagy valami miatt egyszerűen leáll. Elölről is lefényképeztem, ott van a szeme és mellette egy másik luk, gondolom ott a mikrofon. A technikai részleteket látjátok a fényképen a táblázatban.

A borítása puha tapintású műanyag. Nem kifejezetten vékony, de azért robusztus érzetet sem kelt. Ha egy szóval kéne jellemeznem, akkor azt mondanám, hogy megfelelő. A kulcstartó teljes mértékben fölösleges rajta, de mindenki tudja, hogy a kínaiak mindenre raknak. A csörgésével csak elrontja a videó hangját, szóval én le fogom szedni róla. Gépre csatlakoztatáskor semmi problémám nem volt vele, rögtön felismerte, nem kell rá várni sem.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények