Egy-két generációváltás - a Maxwelltől a Pascalig

Fél szemmel figyelek arra a VGA-vásárláskor (és a tesztek írásakor), hogy a mezőny lehetőleg 2-3 generációt fogjon át. – írta: gbors, 7 éve

A kártyák bemutatása, működési paraméterek

A cikk 2. oldalát az egyes kártyák bemutatásának szenteltem - illetve csak az újaknak, a 750Ti-ről és a 950-ről sok újat nem tudok írni az RX 460 teszt után.

GTX 1050 - Inno3D GTX 1050 Compact

Bár a gyártóval kapcsolatban voltak rossz érzéseim, ezen a ponton még maradt kísérletező kedvem, és kíváncsi voltam, milyen a legolcsóbb 1050-es.

Ránézésre, ill. a specifikációkat elolvasva semmilyen kivetnivalót nem találtam - a hűtőborda egyszerű és nem hőcsöves, de a várható fogyasztáshoz elég lehet, a ventilátor pedig teljesen épkézlábnak tűnik.

A Pascalban nem járatos olvasóknak meglepő lehet, hogy a GPU majd' 300 MHz-cel gyorsabban szalad, mint a Boost1 órajel - ráadásul mind a hőmérséklet, mind a fogyasztás kellőképpen mérsékelt ahhoz, hogy ezt az órajelet tartani is tudja. Az egy szál megtermett ventilátor elfogadható zajt produkál terhelés alatt, és különben is, ha elengedjük 70 fokig a kártyát, akkor csökken a ...

... pontosabban, csökken az öreganyánk térde kalácsa, ugyanis a ventilátor sebessége fixre van állítva. Ez még terhelés alatt nem is volna gond, viszont idle-ben is ugyanúgy surrog, és ez egy amúgy alaposan lehalkított gép mellett nehezen tolerálható. Ezért míg az 1050-ből bármilyen hasonló konstrukciójú kártya jó lehet a terhelés alatti akusztika szempontjából, azt érdemes előre kinyomozni, hogy a kiszemelt versenyző milyen zajt csinál terhelés nélkül.

GTX 1050Ti - Gigabyte GTX 1050Ti D5 4G

Az Inno3D experience után minden kiszemelt VGA-nál az volt az első, hogy a ventilátor idle működését ellenőrizzem, ami a marketing-orientált termékoldalakon nem is annyira egyszerű. Mivel a Gigabyte mindegyik megoldása konkrétan leállítja a ventit idle-ben (ennek ugye van reklámértéke, ezért odaírták), úgy tűnt, nagy nehezen megvan a végleges VGA-m.

A Giga megoldása sokban hasonlít az Inno3D-éhez - egyszerű aluborda, semmi olyan felesleges luxus, mint hőcső, viszont rendes méretű és robosztusnak tűnő ventilátor.

Nem akarom elkiabálni, de ez a kártya tényleg azt hozza, amit írnak róla (jelen ponton ez már a meglepetés erejével hat). Operatívan teljesen jó, terhelés alatt is alig hallani (cserébe inkább 70 fokos, mint 60, de ez engem a legkevésbé sem zavar), és a fogyasztása sem magasabb, mint az 1050-esnek. Ezt úgy éri el, hogy míg több benne az ALU és a textúrázó, valós órajel terén kb. 5%-kal kevesebbet megy, amit a power target limitál - ezért ha valaki tuningos kártyát szeretne, akkor érdemes egy extra tápcsatlakozóval ellátott változatot venni.

Fogyasztások összevetése

Akárcsak az előző tesztnél, itt is a fogyasztás az egyetlen komolyabb összevetésre érdemes operatív paraméter:

Nagyon vicces a grafikon - míg a 750Ti és az 1050-esek szinte teljesen egyformán szerepelnek (a Pascalnak egy kicsivel jobb az idle fogyasztása), a 950-es terhelve erősen kilóg a mezőnyből. Ez persze mindössze azt jelzi, hogy a Maxwell v2-es architektúrára nem épült x07-es chip, ezért egy lejjebb tekert GM206-ból lett az x50-es kártya - ennek itt látjuk a hatását a fogyasztásra, és a teljesítmény kapcsán is foglalkozunk majd vele.
Az új versenyzők fogyasztási adatai egyébként kitűnőek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények