Egy fa számítógépház születése #1

Rászántam magam hogy, blogot indítsak a gyerkőcömnek készülő fa számítógépházam készítéséről. – írta: Bari, 12 éve

A tervek és a kivitelezés első része

De térjek vissza a faházra, a terv végre 2011 júliusára nagyjából elkészült.

A ház anyaga rétegelt lemez, elsősorban 8mm-es anyagból épül fel, a külső váz 2 rétegből tevődik össze azaz 16mm-es külső vázat kap, így önhordó is lesz, nem igényel külön belső merevítést. Ahol lehet nem használok majd az illesztéseknél fémet, sőt az egész házban alig lesz fém. A fa elemek illesztése csapolással és ragasztással lesznek rögzítve. A külső váz két rétege közé árnyékolás miatt valamilyen fém fólia kerül majd, vagy alumíniumból vagy esetleg rézből, ez még nincs eldöntve. A ház belső elrendezése BTX-es formátumra hasonlít, bár az alaplap ATX-es formátumú.

A belső térhez a házat szemből nézve a jobb oldala levételével lehet majd hozzáférni. A belső tér egy elválasztó elemmel két részre lesz osztva.

Az alsó részben kap helyet a tápegység és a HDD rögzítő kerete, melyben a HDD-t szerszámmentesen lehet majd rögzíteni. Két darab 3,5"-os merevlemezt lehet majd elhelyezni, melynek hűtéséről majd a tápegység szellőztető ventilátora fog majd gondoskodni (a belekerülő konfigban jelenleg csak 1db HDD található, de gondoltam a későbbi bővítési lehetőségre is).
A levegő bemeneti nyílását egy az oldallap eltávolítása után kihúzható porszűrő-betét fogja védeni.

A felső részben kap helyet az alaplap, az optikai meghajtó, egy rejtett vezérlőpanel, hőmérsékletfüggő ventilátor vezérlés (a ventilátor vezérlő és a vezérlőpanel saját tervezésű és elkészítésű lesz), és a felső rész szellőztetéséért felelős 12cm-es ventilátor, melynek levegő bemeneti nyílását szintén a lenti részhez hasonlóan egy kivehető porszűrő-betét fogja majd védeni. A ventilátor egy kihúzható szilikon-gumival bélelt keretben fog helyet kapni.

Az alaplapra csatlakozó vezetékek rejtettek lesznek (csatlakozók átforrasztva az alaplap aljára), e miatt az alaplap és a hátlap között 3cm-es hely lesz.

A belső térben amit lehet takarni szeretnék, ezt majd egy mágnesekkel rögzített 4mm-es, néhol erősített rétegelt lemez fogja megoldani. A rejtett vezérlőpanel belülről szintén takarva lesz hasonlóan 4mm-es elemekkel.
Az optikai meghajtó rögzítése szintén csavarmentesen lesz megoldva, a meghajtó kábelezése szintén rejtett lesz.

A proci hűtő kap majd egy szélcsatornát, mely a meleg levegőt a ház hátulján kivezeti majd. Mivel még nincs meg a végleges konfig így ezek a részletek nem szerepelnek a terven. Az alaplap hátlapi kivezetése és a kártyák rögzítő lemeze le lesz cserélve szintén rétegelt lemezre, és ezek is csavarmentesen lesznek rögzítve.
Csavart az alaplap, a tápegység, ventilátor vezérlő, és a vezérlőpanel nyákjának rögzítésénél szeretnék csak alkalmazni.

A ház előlapján a terveken hatszögletű rács szerepel, mivel az elképzelésemet csak nagyon nagy munka árán tudtam volna digitális terv formájába önteni ezért ezt a könnyen ismétlődő mintát helyeztem a tervbe. A kész házon majd különböző méretű szabálytalan ötszögekből álló rács fog majd helyet kapni, melyet a ház anyagából tervezek kivágni. Ennyit jelenleg a tervekről, a munka közben majd több részletre fény derül, ahogy sorra készülnek majd el a házat alkotó alkatrészek.

A hozzá való fa anyag már 2010 év tavaszán megvásárlásra került, és eddig várta a sorsát.

Végre az október végi hosszú hétvégén elérkezettnek láttam az időt, hogy nekikezdjek az érdemi munkának is. A ház külső elemei és egy belső elválasztó elem került levágásra 8mm-es anyagból. Egy elem kivételével, amit már nem futotta ki a megvásárolt táblából, de ezt az elemet majd két réteg 4mm-es rétegelt lemezből készítem majd el.

A darabok csak nagyjából, méret ráhagyással lettek levágva, hogy majd felső-maróval pontos méretre tudjam marni. A következő bejegyzés még nem tudom mikor kerül majd publikálásra, függ majd hogy, hogy haladok a munkálatokkal, család és meló mellett nem mindig jut idő a moddingra.

Köszönöm hogy elolvastad .

Bármi kérdés van megpróbálok minél hamarabb válaszolni!

Azóta történt

  • Egy HP Pro 3010 utóélete

    Bár a BTX rövid ideig élt, az első generációja használható ATX gyanánt is. Én pedig rajongok érte!

  • Bitfenix Outlaw

    Egy minőségibb kuckót kerestem, ami jól is hűt, kinézetére nincs panasz, a tetején lehet bekapcsolni, és USB 3.0-ás.

  • Monitor PC projekt!

    Hogyan készült burkolat nélküli monitorokból, perofált lemezből és MDF lapokból egybeépített számítógép.