Egy fa számítógépház születése #2

A második bejegyzésben az elektronikáé lesz a főszerep, egy ventiszabályzó épül! – írta: Bari, 13 éve

Egy kis elektronika

Üdv minden Olvasónak!

A második bejegyzésben az elektronikáé a főszerep.

A faház hűtéséről a ház előlapja mögött elhelyezett 12cm-es ventilátor fog gondoskodni, melyet egy hőmérséklet függő elektronika fog vezérelni. A kapcsolás alapja az internetről származik, én csak kicsit alakítottam rajta. A nyák teljesen saját tervezés és kivitelezés.

A kapcsolás alapja egy műveleti erősítő mely az invertáló és nem invertáló bemenetre jutó feszültség alapján vezérel. Az invertáló bemenet egy hőmérőszenzor és egy ellenállásból álló feszültség osztó van kötve, melynek értéke az érzékelő hőmérsékletétől függ, a nem invertáló bemeneten szintén egy feszültség osztó található, mellyel a szabályozási küszöbérték állítható be, az itt található C2 kondenzátor a bekapcsoláskor megemeli itt a feszültségszintet és ez a kimeneten magasabb feszültséget eredményez, ez által a vezérlő tranzisztor is jobban kinyit, segítve az alacsonyabb feszültségen nem elinduló ventilátorok felpörgetését. A tranzisztor bázisa és kollektora közé kötött R10 potméterrel lehet a minimális fordulatszámot beállítani. A kollektor és a neminvertáló bemenet feszültségosztója közé kötöttel (R9) pedig a szabályozási meredekséget. A műveleti erősítő és a tranzisztor bázisa között elhelyezett LED fényerőssége arányos a vezérelt ventilátor fordulatszámával. Ha nincs szükség ilyen kijelzésre helyette egy sima dióda is alkalmazható.

Az általam áttervezett kapcsolás 4 független ventilátort képes kezelni, melyek a következők lesznek: 12cm-es Házhűtő, CPU hűtő, VGA hűtő, és elképzelhető, hogy a tápegységét is rákötöm, bár annak jelenleg van saját beépített vezérlése.

A faházhoz tartozik még egy vezérlőpanel is, melyen a főbb kezelőszervek fognak helyet kapni, és visszajelzést is kapunk a vezérelt ventilátorok fordulatszámáról. Megtalálható lesz majd rajta a szokásos reset gomb, és a hdd led, e mellett pár extra is felkerül, mint a dvd meghajtó tálcakiadó gombja, (az eredeti a faburkolat miatt nem lesz elérhető, és amúgy is csak rontaná az összképet), és az optikai meghajtó ledje, továbbá az ethernet kapcsolat állapotát kijelző ledek (link és aktivitás).

A lényeg pedig egy 4 csatornás ventilátor visszajelző kapcsolás, mely a ventilátorokra jutó feszültség alapján kijelzi azok fordulatszámát, pont vagy oszlop kijelzés formájában. A két kijelzési mód között egy nyomógombbal válthatunk, egy jumper segítségével pedig meghatározható a bekapcsolási állapot is.

A bekapcsoló gomb a faházon külön lesz elhelyezve, mivel a vezérlőpanelt el lehet majd rejteni, és ekkor kikapcsolt állapotban lesznek a visszajelző ledek, és a ventilátor visszajelző is. A ki be kapcsolásról egy a tápkörbe kötött reed relé fog gondoskodni. Az alaplapra köthető ledek optocsatolós leválasztást kapnak, így a nagyobb fényerő elérése érdekében több nagy fényerejű ledet tudtam alkalmazni.

A kapcsolás alapja itt is az internetről származik, a lelke egy ledmeghajtó ic, melyből minden egyes led oszlophoz kellene egy, itt van egy kis csavar a dologban mert multiplexeléssel ezt meg lehet oldani, így ugyan vannak filléres járulékos alkatrészek, viszont a drága ledmeghajtó IC-ből csak 1dbra van szükség.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Monitor PC projekt!

    Hogyan készült burkolat nélküli monitorokból, perofált lemezből és MDF lapokból egybeépített számítógép.

  • Automata szellőzésvezérlő áramkör

    Egy nagyobb projekt végére értem végre, mely egy számítógép ház szellőzését hivatott biztosítani.

  • Külső vezérlőpanel

    A történet még 2007 szeptemberében kezdődött, mikor kislányom nekikezdett jobban jönni menni a lakásban.

Előzmények