Egy gépvásárlás története

Hosszas rábeszélés után végre kicserélhettem szüleim gépét... – írta: MongolZ, 12 éve

Alkatrészek kiválasztása

A megfelelő APU kiválasztása

A kedvenc Francia úti boltomban kezdtem kutakodni, mivel már sokszor rendeltem onnan, másnap átvehetőek a termékek, gyors az ügyintézés (bár a pénztáros hölgyek néha lekezelőek). Nem szeretem „olcsóbban megszerezni” hardveraprós forrásokból az alkatrészeket, mert mivel vidéki vagyok, nem akarok sokfele rohangálni, ráadásul a bolti megoldást „tisztábbnak” is érzem.

4 darabot néztem ki magamnak:
A4-3400 2 mag, 2.7 GHz; 160 shader, 600 MHz – 15.5e Ft
A6-3500 3 mag, 2.1-2.4 GHz; 320 shader, 443 MHz – 18.5e Ft
A8-3670K 4 mag, 2.7 GHz; 320 shader, 443 MHz, szorzózár-mentes – 26e Ft
A8 3870K 4 mag, 3.0 GHz; 400 shader, 600 MHz szorzózár-mentes – 29.5e Ft

A 2 magos változat hiába csábítóan olcsó, gyengének érzem, ha tényleg nem szeretnék beruházni 2-3 év múlva processzor-vásárlásba, akkor ez nagyon kevés lesz. Ráadásul teljesen biztos, hogy annyi év után, amikor már javában fut az FM2-es Trinity, már rég nem lesz kapható a Llano, ráadásul az el nem terjedtsége miatt a használt piacon is majd vadászni kell őket.

Alig 3.000 Forinttal többért már 3 magos, 320 shadert tartalmazó, – de csak 2.1 GHz-es – A6-3500-at lehet venni. Habár ár/érték arányban jobb, mint a 2 magos változat, úgy gondolom, a 2.1 GHz mostanság már nagyon kevés.

Az A8-3670K viszont már 4 magos, 2.7 GHz-en, ami elegendő, ráadásul szorzózár-mentes, de viszont még mindig csak 320 shader egységet tartalmaz. Alig 4e forinttal drágábbért már a 400 shadert tartalmazó és 3.0 GHz-es csúcsváltozatot kaphatjuk meg.

Ezen gondolatmenet végén sikerült eljutni odáig, hogy a csúcsváltozat 3870K lesz a tökéletes választás.

Alaplap

Hála az égnek FM1-es alaplapokból nincs végtelen választék, így viszonylag könnyű volt kiválasztanom a nekem megfelelőt. Ragaszkodtam az újabb A75-ös chipsethez az USB 3.0 és a SATA3 miatt. A „közepes” házméret miatt csak mATX jöhetett szóba, helyspórolás végett.

Mivel véleményem szerint nagy csodák nincsenek az alaplapok között, ezért némi böngészés után arra jutottam, hogy az ASRock adja viszonylagosan olcsón azt, ami nekem kell, így esett a választásom az A75M típusú mATX formátumú alaplapjára.

Memória

A Kingston 2x2 GB-os 1600 MHz-es DD3-as Blu kitjére esett a választásom, az én gépemben ebből 2x4 GB-os van, elégedett vagyok vele, bár az OCZ memóriákhoz adott 10 évnyi garanciát a Kingstoné (3 év) meg sem közelíti. Igaz, a memóriából sosem elég, mégis megterhelőnek éreztem a 2x4 GB-ot pénzügyileg.
A későbbi cserét megnehezíti, hogy az alaplap csak 2 db memória slotot tartalmaz, de hát ragaszkodni kell a mATX formátumhoz.

Háttértárak

SSD: bizony, szüleimet meglepem eggyel, még azt sem tudják, hogy létezik ilyen, majd leesik az álluk tőle. Hiszem, hogy SSD és SSD között érzésre már egyre kevesebb különbség van, ezért próbáltam a megbízhatóságra rámenni. Sok fórumot átolvastam, sok tesztet átnéztem, nagyon hajlottam a nekem szimpatikus tömörítő eljárásos SandForce-os OCZ Agility 3-ra, viszont a firmware-val kapcsolatos kezdeti problémák miatt inkább a Samsung 830-as szériáját választottam, mégpedig a 128 Gb-osat.

E mellé azért kellett egy rendes háttértár, a választásom a WD Caviar Green 500 GB-os 64MB cache-sel rendelkező változatára esett. A Hitachikkal sokáig szemeztem, sok meghajtóm volt/van tőlük, viszont 1 már tönkrement, 1-ről meg abszolút elveszett az összes adat (de azóta is teljesen működőképes), úgyhogy inkább áttértem a WD-ra.

ODD

Egyszerű DVD író kell, nem kell Lightscribe, semmi extra, egy sima DVD író, ami kb. egész életében olvasni fog néhány lemezt és kész. Nem tudom miért, de a NEC gyár meghajtóinak kinézete nagyon bejön, ezért onnan kiszedtem a legolcsóbbat, úgyis egy hasonló dolgozik az én gépemben is már 3 éve.

Ház

Sima, letisztult, igénytelen mATX ház. Mivel munkahelyemen egyszerű Gigabyte dobozok vannak, amik ráadásul nagyon halkak is, ezért közöttük kezdtem el szemezgetni. A beépített tápokkal csak rossz tapasztalataim vannak, ezért csak olyanokat néztem meg, amelyek táp nélküliek (lehet, hogy a következő gépépítésnél már csak azért is kipróbálok egyet, hogy mit fejlődött a technika). A GZ-M1 ház annyira egyszerű, hogy gondoltam ez kell nekem, ráadásul amikor megláttam az árát, nem volt vita többé (7.5e Ft). Egyedül a reset gomb hiányzik róla, de az nagyon. Remélem, kevésszer lesz rá szükség…

Táp

Nincs túl nagy teljesítményre szükség, viszont azért a bővíthetőséget is figyelembe kell venni, ezért nem árt a tartalék. Azért legyen halk is, hát vetettem egy pillantást a passzív tápokra is, viszont meglátva az árakat, gyorsan elhessegettem ezt a gondolatot. Mivel én FSP márkájú tápot használok sok ideje megelégedéssel, ezért egyből ott kezdtem szemezni és nemsokára sikerült is megtalálni a számomra jó vételt: FSP Hexa 400 lett a kiválasztott.

Operációs rendszer

Sokáig volt másolt 95-öm, 98-am és ilyen szempontból a legrosszabb: XP-m, majd sikerült hozzájutnom egy eredeti XP-hez, azóta nyugodtság van… Majd lett egy eredeti 32 bites Windows 7-em, amit sikerült hamar „kinőni”. Ezek után úgy döntöttem, hogy nekem megéri az hogy ne kelljen stresszelnem, néha újraraknom a gépet, nem sajnálom rá a pénzt, de legyen jó. Így hát megvettem a Win7 Home Premium SP1 64 bites verzióját.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!