Egy Ryzen gép kezdete

Egy jó játékgép-konfigurációt szerettem volna összeállítani és ehhez kerestem a megfelelő hardvereket. – írta: Enter65, 6 éve

Alaplapok

Na jó és melyiket vegyem? Melyik gyártó, melyik típus, vagy esetleg melyik chipsettel (vezérlőhíd)? Szerencsémre itt is akadt segítség, mégpedig egy chipset-táblázat, ami egyszerűsített ezen. Összesen 3 típussal vannak szerelve a gyártok lapjai, ami minket érint.

Itt megállnék, hogy a kategóriák részletezését kifejtsem egy kicsit:

1. A320: Alsókategória.
2. B350: Középkategória.
3. X370: Felsőkategória.

A320: Ezt azoknak javaslom, akik NEM szeretnének tuningolni! Itt a vezérlőhíd nem támogatja ezt a lehetőséget, ezért a VRM hűtése is gyengébb rajtuk. Kevesebb csatlakozóval, valamint kevesebb porttal rendelkeznek. Memóriafoglalatokból sem erősek, hiszen általában csak 2 van rajtuk.

B350: Ezek már kicsivel jobbak, de drágábbak is, mint az A320-asok, de még azért pénztárcabarátok! Itt már van lehetőség tuningolni is. Ezeken már 4 memóriahely van, több csatlakozó, valamint port is több van rajtuk. Vannak olyan típusok, melyeken RGB világítás is megtalálható!
(Itt jegyezném meg, hogy a tuninggal óvatosan, mert az olcsóbb lapokon gyengébb a VRM hűtés, ami fontos egy tuningnál.)

X370: Ez itt a felsőkategória! Szó szerint! Itt tele vagyunk portokkal, csatlakozókkal valamint itt is lehet tuningolni. Viszont ami még pluszban megtalálható rajtuk, az a CrossFireX, valamint SLI támogatás.

Ezek infók alapján szintén ki tudtam választani a nekem megfelelő chipsetet, ami nekem kell. (Én itt az X370-es szériát választottam a több SATA miatt.)

Ezután már csak a gyártót kellett megkeresnem, (MSI, ASUS, Gigabyte, ASRock, Biostar..)hogy melyik az, amelyik jó lapot csinált. Itt is jöttek a keresgélések, fórumolvasgatások, YouTube videók megnézése, valamint az összehasonlító táblázatok. Ugye itt ismét elő jön a több típus egy gyártó szindróma! Minden gyártó csinál különböző erősségű, felszereltségű lapokat.
Az MSI-nél PC Mate, Mortar, az ASUS-nál Prime, ROG Strix, az ASRock-nál is van egy jó pár. Ezek közt kell kiigazodni, hogy mit is szeretne, mire van neki szüksége, és a legfontosabb, mennyibe kerül!
Nekem meg volt a kiszemelt áldozatom, így én az ASUS Prime X370 Pro-t választottam:

(De itt mindenki saját maga döntse el, neki melyik tetszik jobban, és azt vegye meg, mert ugye nem egyforma az ízlésvilágunk!)

További információk: Milyen alaplapot vegyek fórum! külön köszönet a segítségért Mikla78 –nak

Az alaplap is megvan, akkor jöhet a memória!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt