Egyedi ROM-ok a nagyvilágból

Röviden bemutatom, hogy milyen készülékekhez milyen egyedi ROM-okból lehet választani. – írta: mrnobody, 2 éve

Készülékek, csoportosítás

Készülékválaszték

Ha már egyedi ROM, akkor elsőnek nézzük meg, hogy mely gyártók készülékeire lehet találni egyáltalán egyedi ROM-ot. Érdemes figyelembe venni a hazai piac kínálatát, mert nem hiszem, hogy bárki rendelne egy telefont külföldről emiatt. (Természetesen vannak kivételek, mint a Fairphone, de inkább a hazai piac készülékeire fogok fókuszálni.)

Ha az egész kínálatot nézzük, akkor az Asus-tól a Xiaomi-ig elég nagy a kínálat. Ezek egy szép hányadához találni is lehet egyedi ROM-ot. Viszont a másik feléhez amiatt nem lehet találni, mert egzotikus alkatrészekből állnak össze, vagy annyira nagyon zárt a forráskód, hogy nem nagyon van fejlesztő, aki ezzel foglalkozna.

Jobban megnézve a legnagyobb kínálat a boltokban és a használtpiacon a OnePlus, Samsung és Xiaomi (ideértve a Poco és Redmi) termékeiből van. Természetesen lehet találni ROM-ot a kevésbé elterjedt készülékekhez, mint az ASUS, Sony, Google Pixel és a Motorola telefonjai. (Bár van több is, amihez van egyedi ROM, de a hazai piacon nagyjából ezekre érdemes figyelmet fordítani.)

Az elsőként említett három gyártó globálisan elterjedt. Kicsit körülnézve, megfizethető áron lehet találni Samsung Galaxy S9, S9+, Note9, S10e, S10 és S10+ készülékeket. Ezeknél nem az a jellemző, hogy a gyári rendszer annyira rossz lenne, hogy mindenképp le kell cserélni. Inkább a fokozatosan megszűnő támogatás miatt kerülnek ezekre egyedi ROM-ok.

Ugyanígy alakul a helyzet a OnePlus esetén is, jól eltalált rendszer egy bevált hardverrel párosítva, így itt is inkább a támogatás megszűnése miatt kerül lecserélésre a gyári rendszer.

Sajnos a Xiaomi esetében már ezt nem mondhatom el. Sokak számára nem elfogadható a gyári rendszer, így a legfrissebb készülékekhez is lehet találni egyedi ROM-ot. Abból is érezhető, hogy a gyári rendszer sokaknak zavaró, mivel a gyári rendszerből léteznek átalakított változatok és az egyedi ROM-okból ezekre készül a legnagyobb választék.
Azok számára, akik most kezdik az ismerkedést a ROM cserével, azoknak tökéletes választás lehet a tanuláshoz egy régebbi (ezáltal olcsóbb) készülék az elterjedtebb márkákból. (Példaként említeném meg, hogy egy-egy kisebb sérüléssel egy OnePlus 5 nagyjából 20-25 ezer forint környékén kapható, bár már elég ritka készülék.)

ROM választék

Mielőtt megnéznénk, hogy egy adott készülékhez milyen ROM található, kicsit mélyedjünk bele a csoportosításukba.

Számomra egy elég fontos csoportosítás (bár sokan nem ezt fogják figyelembe venni), hogy a ROM támogatja-e valamilyen módon a Signature Spoofingot, avagy az aláírás-hamisítást. Ez nemes egyszerűséggel amiatt fontos, mivel a MicroG használatához szükséges. Ilyen jellegű információkat elég nehéz találni, általában a fórumokon lehet megtudni, van-e a ROM-ban Signature Spoofing támogatás.

Alábbiaknál találtam erre hivatalos jelzést:
- AncientROM
- ArrowOS
- CarbonROM
- Corvus OS
- crDroid
- HavocOS
- Nusantara Project
- RevengeOS
- Stag OS
- Superior OS
- Xtended

(A felsorolás nem teljes! Szándékosan kimaradtak a megszűnőben lévő, vagy kevésbé ismert ROM-ok. Ilyen például a CesiumOS, ami támogatja az aláírás-hamisítást, viszont 2020 óta nem jelent meg frissítés.)

Az aláírás-hamisítás sok ROM esetén nem kapcsolható, folyamatosan engedélyezett, de van olyan, ahol ezt a beállításokban engedélyezni kell. Ilyen ROM az Xtended, ahol az Xtensions alkalmazásban lehet engedélyezni.

Lehet természetesen másik irányból nézni, lehet az alapján csoportosítani, hogy melyek azok, ahol a pénzügyi és egyéb, SafetyNet-et igénylő alkalmazások működnek. Ez a Pixel-alapú ROM-okra igaz.
Nézzünk ezekre csak pár példát:
- Evolution-X
- Pixel Experience
- Pixel Extended
- Project Elixir

Idő hiányában a képernyőképeket a Pixel Experience-ről nem magam készítettem. (Forrás: YouTube)
A „Pixel élmény” nevet amiatt kapta, mert a Google Pixel készülékek élményét hozza el a felhasználók számára.

Körülnézve az internet bugyraiban található még egyfajta csoportosítás, mely az alapján válogatja szét a ROM-okat, hogy milyen alapból indultak ki (többségében ez az elterjedt csoportosítás). Ilyen alap például a Lineage OS, melyből a crDroid készült. De említhetném az AOSP-t, Android Open Source Project-et, mely alapján az ArrowOS készült. Ebbe a csoportosításba nem mennék bele, mert úgy érzem, nem ez alapján fog senki választani, a fentebb lévő két csoportosítás lenne inkább életszerűbb.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények