Egyedi ROM-ok a nagyvilágból

Röviden bemutatom, hogy milyen készülékekhez milyen egyedi ROM-okból lehet választani. – írta: mrnobody, 2 éve

Tesztek

Készülékteszt

Ha már néhány ROM nevét említettem, akkor érdemes megnézni két készüléknél, mely ROM-ok érhetők el és milyen verzióban. Erre a célra egy Motorola Moto X4 és egy OnePlus 5 került felhasználásra. (Sajnos ezek már alig fellelhetők a használtpiacon, de a hardver még annyira nem mondható öregnek, hogy ne lehetne használni.)

Moto X4

Ennél a készüléknél jön elő, hogy mennyire fontos, milyen hardvert használtak fel. A Moto X4 esetén arra tippelek, hogy a Snapdragon chipsetnek köszönhető, hogy ennyire sok ROM található hozzá. (A felsorolásban nincs benne, de például a mai napig van hozzá Mokee ROM, viszont annyira nem felkapott, így az ehhez hasonlókat kihagytam a listából.)

Android 10
- Havoc (official)
- Resurrection Remix

Android 11
- Corvus
- crDroid
- dotOS
- Havoc (unofficial)
- Superior OS
- Xtended

Android 12
- AncientOS
- crDroid
- Lineage OS
- Pixel Experience

Tesztelések azt mutatták, hogy ennél a készüléknél a legjobban használható az Android 12-esek közül a Lineage OS és a Pixel Experience. Android 11-esek közül pedig a Havoc, Superior OS és az Xtended.
Felhasználótól függ, hogy melyiket érdemes telepíteni. Amennyiben a Google-mentesség a cél, akkor a Superior OS egy jó választás. Ha viszont fontos, hogy a pénzügyi alkalmazások működjenek, akkor a Pixel Experience a javasolt választás. Elmondható, hogy ennél a hardvernél a 2021 májusa után megjelent ROM-ok képesek a GPU-t megfelelően kezelni. Korábban készült ROM-ok esetén a 3D játékoknál lesznek zavaró jelenségek.

Hosszútávú teszteléshez a SuperiorOS-t használtam a telefonon. Van elég sok testreszabási lehetőség és mellette saját háttérkép-választékot kapunk. Negatív tapasztalatot nem sikerült szereznem vele.

OnePlus 5

A legjobb bizonyíték arra, hogy egy elterjedt készülék sokáig használható. Nem csak Android 12 érhető el hozzá, hanem Android 13 is! A választék lenyűgöző, így nézzünk is meg néhány példát.

Android 11
- ArrowOS
- crDroid
- RevengeOS
- Stag OS
- Xtended

Android 12
- crDroid
- DerpFest
- Pixel Experience
- Project Elixir
- Xtended

Android 13
- AOSP

Jelenleg az Android 13 annyira új, hogy nem mertem kipróbálni. Biztos vagyok benne, hogy használható, viszont lesznek olyan felhasználási szokások, amikhez nem lesz megfelelő. A többi verzió esetén elmondható, hogy hibátlanul használható a készülék, egyedül a felhasználói szokásoktól függ, kinek melyik ROM lesz a szimpatikus. Természetesen itt is igaz, amit korábban írtam, pénzügyi alkalmazások esetén a Pixel Experience és a Project Elixir a javasolt választás.

Teszteléshez a Xtended ROM-ot használtam, melyben hihetetlen mennyiségű testreszabási lehetőség van. Mellette az extrák közt kapcsolható módon megtalálható a signature spoofing. Egy apró kis hibát találtam a használat közben, néha az óra és az akkumulátor-töltöttség egy pixelnyit kilógott a képről.

A két készülék tesztje után elmondhatom, hogy bőséggel akadnak illúzióromboló egyedi ROM-ok! Ezekről nem írtam, inkább szándékosan azokat a ROM-okat emeltem ki, amik senkinek sem veszik el a kedvét a ROM-cserétől.
Remélem, ezek alapján, aki már korábban tervezte, hogy kipróbálja a ROM-cserét, annak pozitív megerősítést adtam.
Viszont aki készülékvásárlással szeretne kezdeni, annak javaslom, hogy alaposan olvasson utána, mert lehetnek olyan készülékek, ahol zavaró hiányosságok is lehetnek az egyedi ROM-ban. (Ilyen zavaró tény, ami miatt lehet, hogy egyesek nem fogják a Samsung egyes készülékeit választani, hogy nem működik a VoLTE, néhol a VoWIFI sem. Természetesen enélkül is lehet használni a készüléket.)

Előzmények