Elektronikus könyvolvasó választása

Ha e-book readert akarsz venni, de nem tudod eldönteni, hogy milyen legyen, akkor jó helyen jársz. – írta: aggleány, 10 éve

Általános jellemzők

Sokan azt gondolják, hogy az elektronikus könyvolvasókon való olvasás rontja a szemet. Ez nem igaz. Illetve pont annyira rontja a szemet, mintha normál papírkönyvet olvasnánk. A szemet a háttérvilágítás és a csillogó kijelző vibrálása rontja. Az e-inkes könyvolvasókban ez nincs. Az e-ink technológia nem alkalmas arra, hogy hátulról világítsák meg (mivel a kijelző nem átlátszó), ezért a világítós könyvolvasók oldalról világítják meg az olvasófelületet apró LED-ekkel.

Az alábbiak (majdnem) minden manapság kapható elektronikus könyvolvasóra vonatkoznak, ezért a készülékek bemutatásánál ezekkel a pontokkal már nem foglalkozunk.

E-ink, e-papír

Az igazi e-book readerek e-inket használnak. Ez annyit jelent, hogy fehér papíron fekete betűket fogunk látni, mint a papírkönyveknél.

Hosszú üzemidő

Az e-könyv olvasók nagyon sokáig bírják egy feltöltéssel, általában több hétig, de ha nem olvasunk sokat, akkor akár több hónapig is. Hivatalos források szerint napi fél óra olvasással egy átlagos könyvolvasó több, mint egy hónapig használható egy feltöltéssel. Ennek oka az e-ink technológiában keresendő.

Röviden összefoglalva: a képernyő csak akkor fogyaszt áramot, amikor a tartalma változik. Csak lapozáskor van szükség áramra, amíg az adott oldalt olvassuk, a kijelző nem fogyaszt semmit - szemben az LCD (színes) kijelzők másodpercenkénti x frissítésével.

Szótár

A legtöbb (ha nem mindegyik) e-könyv olvasóban van szótár, ha pedig nincs, fel lehet rá telepíteni. Ha idegen nyelvű könyvet olvasunk, és egy-egy szó nem ugrik be, csak előcsaljuk a készülékből a szótárt (akár idegen nyelv - magyar nyelv verzióban, akár magyarázó változatban), és már haladhatunk is tovább az olvasással. Én ezt tartom az egyik legnagyobb okosságnak.

Ha sok idegen nyelvű könyvet akarunk olvasni, és ehhez jó eséllyel szótárazni is fogunk, akkor mindenképpen érdemes érintőkijelzős készüléket venni, mivel az érintéssel való kijelölés lehetősége nagyban megkönnyíti a szótárazást!

Magyar nyelv

Az, hogy van-e a menüben magyar nyelv, csak azoknak lehet fontos, akik egyáltalán semmilyen idegen nyelven nem tudnak semennyit. A menürendszer felépítése nagyon egyszerű, az a néhány szó, ami kell hozzá, nagyon könnyen és gyorsan elsajátítható, ráadásul a jelölések is elég egyértelműek.

A mostanában kapható összes elektronikus könyvolvasó hibátlanul megjeleníti a magyar nyelv speciális ékezetes karaktereit, akkor is, ha magában a menüben nem találjuk meg a magyar nyelvet.

Méret

A könyvolvasók között a legelterjedtebb méret jelenleg a 6"-os, de vannak ennél kisebb és nagyobb képátlót használó készülékek is. Létezik 5"-os könyvolvasó, de találhatunk 6,8"-os, 8"-os, sőt, akár 9,7"-os készülékeket is. Hogy pontosan hányféle méret jöhet számításba, az függ attól, hogy hol akarunk vásárolni, és hogy mennyit szánunk egy ilyen készülékre.

Olvasnivaló formázása

A papírkönyveknél adott a betűméret, a betűtípus, a sortávolság, a margó nagysága. Az elektronikus könyvolvasóknál ezeket a paramétereket mind megváltoztathatjuk tetszésünknek megfelelően. Növelhetjük vagy csökkenthetjük a betűk méretét, és átválthatunk egy másik betűtípusra, ha az alapként beállított nem tetszik. Ezen kívül megadhatjuk a sortávolságot és a margók méretét is.

Ezek a lehetőségek igazi élménnyé teszik az olvasást, mivel így saját ízlésünknek megfelelő megjelenésű könyvet olvashatunk. Soha többé nem kell meresztgetni a szemünket, ha túl aprók a betűk, és nem kell bosszankodnunk amiatt, hogy az oldalnak csak a közepére jutott egy kis szöveg, ezért folyton lapozni kell.

Éppen a fenti képesség miatt nagyon jó ajándék lehet egy idősebb (vagy nem túl jól látó) rokonnak, ismerősnek egy nagyobb méretű elektronikus könyvolvasó, mivel nagy méretűre be tudja állítani magának a betűket. Sokan azért nem olvasnak idősebb korukban, mert már erőltetni kell a szemüket, hogy lássák a betűket, de az e-book readerekkel ezt a problémát el lehet felejteni.

Hogyan kerülnek fel a könyvek a könyvolvasóra?

Általában nagyon egyszerűen. A kapott adatkábel segítségével felmásolhatjuk a könyveket a könyvolvasóra, mintha fájlokat másolnánk egy pendrive-ra. A könyvesboltot is működtető gyártóknál (pl. Kobo, Amazon, Barnes & Noble stb.) az olvasón keresztül elérhetjük az online boltot (ahol sajnos nem sok magyar nyelvű könyvet találunk), és onnan közvetlenül tölthetjük le az olvasóra a tartalmat.

Ezen kívül a Calibre nevű programmal is feltölthetjük automatikusan a kiválasztott könyveket vagy kábelen, vagy WiFin keresztül. A Calibre egy könyvkatalogizáló- és konvertáló szoftver, amely a gyártó honlapjáról ingyenesen letölthető.

WiFi

Szerencsére a mai könyvolvasók nagy többsége már rendelkezik WiFi kártyával. Ha a netről vagy felhőből akarunk könyveket letölteni, nagyon hasznos lehet. Szoftverfrissítéshez is nagyon praktikus, de mivel minden készülékhez adnak adatkábelt (amivel tölteni is lehet a készüléket), ez nem igazán lényeges szempont a vásárlásnál.

Háttértámogatás

Fontos szempont még a háttértámogatás. Itt nem csak a gyári támogatásról van szó: a neves gyártók készülékei (Kindle, Kobo, Nook ill. orosz nyelvterületen a Pocketbook is ilyen) mögött hatalmas felhasználói tábor áll, így ha valamilyen probléma merül fel, és az ember beszél egy kicsit angolul, akkor szinte mindenre lehet megoldást találni - legyen az akár meghibásodás, akár olyan gyári funkció, amivel elégedetlenek vagyunk. Noname vagy nem elterjedt készülékeknél erről le kell mondanunk.

Egyéb hasznos dolgok

A legtöbb könyvolvasóban van keresőfunkció, amellyel akár az eszközön, akár a készülék saját könyvesboltjában rákereshetünk a vágyott könyvre vagy a szerzőjére, sőt, akár az éppen olvasott könyvben lévő egyes szavakra is.

Az éppen olvasott könyvben el tudunk helyezni könyvjelzőket, amelyekre később rákeresve könnyen megtalálhatjuk a keresett részt, sőt akár szavakat, mondatokat is kijelölhetünk későbbi felhasználás céljára.

Tok

A könyvolvasó kijelzője elég érzékeny, sérülékeny, ezért érdemes hozzá tokot vásárolni. Nagyon sok könyvolvasóhoz elérhető gyári vagy olyan utángyártott tok, amit kifejezetten az adott készülékre szabtak. Ha a választott készülékhez mégsem kapunk ilyet, a nagy műszaki áruházakban beszerezhetőek univerzális tokok, amelyek többé-kevésbé illeni fognak a készülékre.

Léteznek mágneses tokok is, amik kinyitáskor "ébresztik" az olvasót. Az a lényeg, hogy a kijelzőn lévő rész merev legyen, hogy érdemben védelmet nyújtson a kijelző számára.

Nagy ritkán előfordul, hogy a gyártó a könyvolvasó mellé már eleve csomagol egy gyári tokot. Ha ilyen olvasót vettünk, akkor szerencsénk van, nem kell a dologgal külön foglalkoznunk.

A jó áron kapható és megfelelő minőségű tokoknak elég borsos lehet az ára, ha itthon szerezzük be, éppen ezért érdemes szétnézni az Amazonon vagy az eBay-en ilyen ügyben (a lenti képen látható tokok az eBay-en megvásárolhatóak, én szállítással együtt 2 408 Ft-ért vettem meg a második képen láthatót).

vagy

Kislámpa

Ha nem világítós olvasónk van, és úgy szeretnénk olvasni éjszaka, hogy nem zavarunk vele mást, vagy nem túl világos helyen (buszon, vonaton, metrón, otthon sötétebb sarokban stb.) szeretnénk olvasni, érdemes beruházni egy kislámpába. Vannak olyan szerencsés könyvolvasók, amikhez lehet gyári világítós tokot venni, de ez egyelőre nem jellemző. Tokra erősíthető univerzális kislámpát viszont minden készülékhez be tudunk szerezni, de érdemes az Ebay-ről vagy Amazonról rendelni, mivel így sokkal kedvezőbb az ára.

Egy apró hiányosság

Az elektronikus könyvolvasók többségéhez nem adnak töltőt, csak adatkábelt. Van olyan könyvolvasó, amihez vannak, és van olyan, amihez külön lehet megvásárolni. Ha van otthon bármilyen töltőfejünk, akkor ez nem probléma, de ha nincs, akkor vagy vásárolunk egyet, vagy a számítógépen keresztül töltjük a könyvolvasót a kapott adatkábel segítségével. A könyvolvasókhoz általában microUSB kábel kell, úgyhogy nem valószínű, hogy ez bárkinek is problémát fog jelenteni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények