Elektronikus könyvolvasó választása

Ha e-book readert akarsz venni, de nem tudod eldönteni, hogy milyen legyen, akkor jó helyen jársz. – írta: aggleány, 10 éve

Ezmiez?

Mi is az az e-book reader, hogyan működik és mire való?

Az e-book reader elektronikus könyvek olvasására alkalmas speciális számítógép.

Az elektronikus könyvolvasó e-inket használ, tehát "fehér papíron" fekete betűt. Az elektronikus papír alapvető része a több millió parányi mikrokapszula, amelyek fehér és fekete pigmentet tartalmaznak, és átlátszó folyadékban vannak felfüggesztve. Ha a fekete kerül felülre, az lesz a betű, ha a fehér van felül, az lesz a papír. Ez persze egy végtelenül leegyszerűsített leírás, de ebből már világosan látszik, hogy az e-papírnak és az e-tintának nincs köze az LCD kijelzőkhöz.

Az olyan dolgok, amik színes képet adnak, LCD kijelzővel működnek, tehát nem valódi könyvolvasók, hanem lebutított tabletek, ezért itt ezekről a későbbiekben nem lesz szó.

Természetesen már fejlesztés alatt állnak a színes kijelzőjű e-ink-et használó olvasók, de ezek még nagyon gyerekcipőben járnak, ezért ezekkel az eszközökkel ebben a cikkben nem foglalkozunk.

Mire NEM jó az elektronikus könyvolvasó?

Az elektronikus könyvolvasó elektronikus könyvek olvasására való. A pdf nem e-book. Ettől függetlenül a legtöbb olvasó kezeli ezt a formátumot, de nem jól. Vagy egészen aprók lesznek a betűk, ha egyben nézzük az oldalt, vagy pedig az oldalon belül fel-le és jobbra-balra kell görgetni, ami nem teszi nagy élménnyé az olvasást.

Aki pdf formátumú szövegeket akar olvasni, annak célszerűbb tabletet venni könyvolvasó helyett. Vastagabb pénztárcájú emberkék vásárolhatnak majdnem 10"-os e-book readert is, ami e-inket használ, de ezeknek már nagyon borsos az ára.

Hogy miért nem tudják a könyvolvasók kezelni a pdf állományokat? Azért, mert a pdf alapvetően oldalképet tárol, arra találták ki, hogy minden platformon ugyanúgy nézzen ki az előre megalkotott oldalkép. Ezt az oldalképet pedig valamekkora papírmérethez igazítják (az egyéb finomságokról nem is beszélve, például, hogy nem folyó szöveg van benne hanem tördelt sorok, fejezetek, stb.).

Az általánosan használt formátum az az A4 / Letter, és a dokumentumok nagy többségét arra optimalizálják. (Ugyebár a mi szempontunkból ez leginkább tankönyveken/szakkönyveken ill. a szürkezónában megjelenő scannelt / OCR-ezett könyveknél jelenik meg.) Ezért van az, hogy a szerencsétlen könyvolvasó megpróbálja ezt megjeleníteni, és akkor bogarászhatod a bolhabetűket, hiszen egy A4-es oldalt mutat meg egy nagyjából A5-ös (általában 6"-os) méretű helyen. Vagy próbálsz scrollozni, amire az e-ink nem alkalmas a lassú frissítés miatt. Tehát nem önmagában van gond a pdf-fel, hanem azzal van gond, hogy a pdf nem univerzális képernyőméret szempontjából.

Vagyis, ha valaki csinál egy 6"-os képernyőre optimalizált pdf-et, akkor az alkalmas lesz a könyvolvasókon történő olvasásra, de egy nagyobb méretű könyvolvasó már nagyítani fogja, a kisebb méretű pedig kicsinyíteni. Ezzel szemben az e-book formátumokat direkt arra tervezték, hogy a folyó szöveget bármilyen képernyőre automatikusan tudják tördelni, valamint jó és szép megjelenést adjanak a 2,4"-tól kezdve a 13,3" méretű képernyőig (vagy akármekkoráig).

Természetesen vannak olyan készülékek, amik tökéletesen tördelik a pdf állományokat is, de egyelőre nem ez a jellemző. Ha mégis egy ilyen készüléket sikerült választanunk, akkor bátran örüljünk neki, de ezt nem szabad elvárnunk minden könyvolvasótól. Több olyan készülék is van, amelyre telepíthetőek a pdf olvasásához alkalmas szoftverek, de ez már nem az alapkészülékek tudásához tartozik, ezért itt nem foglalkozunk vele bővebben.

Az elektronikus könyvolvasó nem zenehallgatásra, képnézegetésre és internetezésre való. Ennek ellenére nagyon sok eszközben elérhetőek ezek a funkciók, de nem szabad tőlük túl sokat várni. Szükség törvényt bont, de ne számítsunk kényelmes szörfölgetésre a neten, mert a kijelző nagyon lassan frissül, ráadásul fekete-fehérben nem túl nagy élmény a netezés.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények