Élet iPhone-nal androidosként

Macek és iPad mellett az iPhone kimaradt az életemből, eddig: most ugyanis bedöglött a Nexusom és kíváncsi is voltam. – írta: rootkiller, 7 éve

Helytállás, összehasonlítás 1.

Az iPhone 5S egy közel 4 éves modell, és ehhez képest még mindig egészen jól teljesít. Számomra a (Facebook) Messenger az egyik legfontosabb alkalmazás, mert sok emberrel és különböző munkához köthető csoportokkal aktívan kommunikálok itt. Emellett sokat használom az Instagramot és a GMail-t, valamint aktív Twitter felhasználó vagyok. Kerékpáros edzéseimet Strava-val trackingelem, néhány emberrel kommunikálok WhatsApp-ban, Google Keep-be jegyzetelek. Gyakran használom szótárnak a Google Fordítót, illetve sok, munkához köthető dokumentumunk van fent a Google Drive-ban. Mellé jön néhány időjárás alkalmazás, mint a Foreca vagy az OMSZ Meteora. Azt gondolom, hogy a telefonnal kapcsolatos elvárásaim a mai világban teljesen átlagosak, melyeket az iPhone 5S még mindig hibátlanul, érezhető lassulás nélkül kiszolgál.

A telefon mérete a mai világban rendhagyó, de az újabb, SE modell sikere mutatja, hogy helye van egy 4" kijelzővel ellátott készüléknek a piacon. Ez a méret sok tekintetben számomra is vonzó. Jól elfér az ember kezében, zsebében. Maga a kijelző mérete is sok mindenre teljesen elegendő, ilyen például a Twittert használni, vagy bármilyen más, tördelt szöveges tartalmat olvasni rajta. Viszont amikor az Instagramot görgetem, akkor ugyancsak elférne a nagyobb kijelző. A legjobb persze a nagy kijelző lenne a kis mérettel társítva, na de mit szólna ehhez a fizika, kérem?!

Ujjlenyomat olvasó mindkét telefonon van, és habár az Apple hozta ezt az újítást az okostelefonok világába, és a fő gombból adódóan az elhelyezés is triviális volt, de azt kell mondjam, hogy a Nexus 5X kamera alatt elhelyezett ujjlenyomat leolvasóját sokkal jobban szeretem. Ennek csak egyik oka a pozíció, a másik az, hogy utálom, hogy egy nyomi gombot kell nyomkodjak 2017-ben, mely gomb hosszútávon mindig is problémát jelentett, hiszen a 2006-ban vásárolt iPod Nano készülékem halálát is ennek a meghibásodása jelentette. Arról meg nem is beszélve, hogy az iPhone ujjlenyomat leolvasója sokkal többet hibázik, főleg ha kicsit nedves vagy zsíros az ember keze.

Amikor a Nexus 5X a piacra került három dolog zavart igazán, ebből kettő némileg összetartozó, mégpedig az általam használt és kedvelt Qi töltés hiánya és az USB-C, de az idők során rá kellett jönnöm, hogy az USB-C 3 amperes vagyis 15 wattos töltési képessége többet ér, mint az egyébként igencsak nem túl hatékony Qi technológia (1.8A töltőfejjel 1A töltést produkált). Az előny leginkább abban mutatkozik meg, hogy habár az akkuval ki lehet húzni egy teljes napot, de ha az ember este menne valamerre még, akkor abban a fél órában amíg összekészül, annyi energia kerül a telefonba amivel az éjszakát is ki lehet húzni.

A gyors töltési képessége az iPhone 5S-nek is megvan, de sajnos ez abból adódik, hogy egy jóval kisebb akkumulátor van a telefonban, és annak ellenére, hogy az előző gazdája nagyjából egy éve kicseréltette, ugyancsak hamar lemerül, ha többet van az ember kezében, mint zsebében. Egy kis összehasonlítás gyanánt: egy két órás kerékpáros edzés során, mely közben a Strava futott, a telefon nagyjából 80%-ra töltött akkuja ilyen 35%-ra merült, tehát közel felét megette a rendelkezésre álló energiának. Ez az 5X-en jóval kevesebb szokott lenni, ilyen 20-30%-ot szokott merülni egy edzés alatt az akkumulátor, ami azért nem mindegy mondjuk annak, aki rendszeresen 100 kilométereket teker(ne), bár az meg vegyen szépen egy Garmin Edge computert a biciklijére.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények