Építsünk 486-os workstationt - 2. rész

A főbb komponenseket sikerült működésre bírnom, mehet a munka és a játék a fullos kis 486-osomon. – írta: bacsis, 9 éve

Szoftverek: Multimédia

A múltkor bemutattam, hogy milyen komponensekből készült el a régóta tervezgetett 486-os alapokra épülő Workstation-om. Ha nem olvastad volna, akkor mindenképp pótold, ide klikkelve.

Ebben a cikkben pedig a szoftveres felállására szeretném fektetni a hangsúlyt.
Sajnos egy ilyen gép szoftveres összeválogatása sem 2 perces mutatvány, hiszen a kívánt programok, ha épp nincsenek meg, a netről már igen nehézkesen szerezhetőek be.

Az én esetemben is vannak még kisebb-nagyobb hiányosságok, amik még akár heteket is igénybe vehetnek, hogy úgy konfigoljam be a gépet, ahogy már szeretném. De azért sikerült annyira összekalapálni a gépet, hogy egy záró cikk formájában bemutassam nektek, hogy mire is képes a vas!

Első körben egy operációs rendszerre lesz szükség. Az én választottam a Windows 95, amire rákerült a Windows 95 PLUS! csomag is, ami plusz témákat, és 3D flipper-t is biztosít. Igazából engem csak a témák érdekelnek belőle, mert szerintem kifejezetten a géphez illő a „számítógép belseje”, ezt fogom használni.

Első körben az Internet Explorer 5.5-ös böngészőprogramját telepítettem fel, ami magán a böngészőn kívül tartalmaz egy halom frissítést is, ami elengedhetetlen lesz majd a később bemutatott Nero 5.5 CD író alkalmazáshoz.

Szóval, ha már fent van az Internet Explorer, akkor böngészgessünk egy kicsit:

A Google.com és a drivers.hu tökéletesen működik, ezek az oldalak így még nincsenek tele tűzdelve flash-sel és egyéb mozgó animációval, így még ez a gép is elbírja. Persze használhatnék frissebb Opera böngészőt is, ami tud, mondjuk Javát és Flasht, de az amúgy is agyon vágná az egész gépet, így semmi értelme nem lenne használni.

Említettem a Nero-t és ugyebár korábban bemutattam, hogy CD író is került a gépbe, így természetesen CD-t is lehet írni a géppel!
Persze nem olyan egyszerű, mint napjainkban, hiszen itt még nagyon könnyen el lehetett a lemezt rontani, elég volt nem megfelelő írási sebességet választani, és máris dobta is ki az elrontott lemezt. Én igyekeztem biztosra menni, és 1X-es sebességgel írni a CD-t, ami 150KB/sec-es sebességet jelent. Ezzel a tempóval egy teljes lemez megírása 1,5 órát vett igénybe. Lehet, hogy nem egy teljesítmény világbajnok sebesség ez, de legalább hibátlanul tudok a kis 486-ossal CD lemezt írni!

Égjen az a lemez:

Természetesen, a scannert is sikerült működésre bírnom, ami teljesen korrekt minőségben tudja beszkennelni a lapokat. Itt látható a 7 éves kislányom, Zsófi egyik műve:

A fehér lap egy kicsit sárgásnak hat, de csak azért, mert rajzlapra rajzolt, és nem a hófehér A4-es lapra, de ha egy hivatalos nyomtatványt kell beszkennelnünk, az elvárható minőséget tudja a scanner és a gép biztosítani.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények