Furcsa órák támadása :D

Szokatlan kinézetű Arduino alapú órákat raktam össze többféle célzattal karácsonyi ajándék gyanánt. – írta: hcl, 2 éve

2.

Volt pár fölös (nagyrészt már nem olvasó) CD-meghajtóm, amiből szögegyszerű, csavarorsóval felszerelt léptetőmotor bontható (a fejmozgató). 4 vezetékes, egy mezei ebay-es motormeghajtóval megforgatható. (A modul két DC motort, vagy egy 2 tekercses léptetőt tud elvinni.) Jött az ötlet, hogy akkor két léptetővel két mutató, és voilà, lineáris óra (ha az előző nem lett volna elég lineáris). Külsőre az elképzelés az volt, valami 50-es évekbeli műszert idézzen.
Csakhogy a CD fejmotor úthossza pontosan 5,5 cm. A CD sugara 6 - akad pár olyan meghajtó, amiben 5 vagy 6 cm-es motor van, de nagy eltérések nincsenek. Tehát valahogyan meg kellett növelni a mutató úthosszát, mert 5,5 cm-es skálán olvashatatlanul kicsi számok fértek volna el.
Adja magát (és a Hobby elektronika topicban sem kaptam jobb javaslatot), hogy egy rudat kell mozgatni a CD-fejmotorral, aminek az egyik vége egy forgásponton rögzített — ez nem volt nehéz, a mutató hátsó végét lehajlítottam kör alakúra, egy csavaron forog. A csavarorsóra egy drót tekeredett, a végeit egy pár mm-es NYÁK-ra forrasztottam, és a NYÁK-on egy másik dróthurokkal rögzült a mutató, ami így el tud fordulni, és előre-hátra mozogni a drótszemben. Ez végül igen ronda lett, mert folyamatosan elakadt a mutató mozgás közben, így rengeteget kellett hajtogatni a kis kocsin, amit a csavarorsó visz. Két ilyen egység készült, egy a percet, egy az órát mutatja.


Még burkolat nélkül

Mivel a mutatók íven mozognak, két, plexiből vágott, íves lap tartja a papírra nyomtatott skálát. A szerkezet alapja fa, a két mutatós szerkezet fémlapra épült, a cucc borítása plexi lett. Ez rendesen el lett mérve minden tekintetben :D (viszont köszi mdk01-nek a segítséget a precíz vágással, abban nem volt hiba!). Tehát az oldallapokat túl nagyra vettem, a tetejét meg keskenyre, nagy mák volt, hogy még így is össze lehetett rakni :D (Sajnos az LCD-s plexi nem a legjobb ilyesmihez, mert a jó fényterülés miatt a vastagsága sem mindnek állandó, és a legtöbbje pöttyös... :S)
A tápot USB-ről kapja, egy normálisabb 2.0-s 500 mA-s tápról elmegy. A két mikrokapcsolós beállítás ugyanúgy működik, mint az előzőnél (csak macera beállítani, mert nagyon lassan reagál a CD-fejmotor.)

Felhasznált anyagok:
- CD-fejmotor,
- elhasznált zöldségesláda fa lécei (csiszolva, lazúrozva),
- törött laptop LCD-kijelző plexije,
- LCD-kijelző fém kerete,
- PC-ház elejéből kitörhető fémlemez (ezen van a fejmotor + a mutató forgáspontja),
- PC-házból kitörhető hátlapi takarólemez,
- szokásos mikrokapcsolók, IDE kábel,
- telefonokból származó torx csavarok,
- drótból készült mutatók,
- szokásos mikrokapcsolók.
- Adtam hozzá tápot, ami egy régi telefon töltőjéből készült (kivételesen stabilizált 5V-os cucc volt...)

Új alkatrészek:
- Arduino Pro Mini klón,
- motorvezérlők,
- microUSB 2.0 breakout board, ez adja a kulturált USB aljzatot (hátrafelé néz ki a szervók mellett).

A szokásos pontossági parát meg sem említem, ezt is hetekig kellett tesztelni — illetve bajok voltak az egyik CD motor rendszeres akadásával is, és a léptetés mértékével is játszani kellett, mivel a mutatók íven mozognak.
Mivel kispóroltam a végálláskapcsolót a két mutatópályáról, az is macera volt, hogy biztosan mindig ugyanoda álljon vissza a 0-ra a két mutató — azt várná az ember, hogy egy léptetőmotornál bizonyos lépésszám minden irányba ugyanannyi utat eredményez... :D. Végül nagyon gagyi megoldás lett, egyszerűen 59 percnél és 12 óránál léptet sokat felfele, kicsit kattog a fenti határolón, és meghatározott számú lépéssel tér vissza 0-ra.
Az is érdekes volt, hogy CD-fejmotornál azonos számú lépéshez más sebességgel más úthossz tartozik... :S :D. Sajnos a hangtalanság nem jött össze, pedig a motor tud olyat, de csak nagyobb sebességeken, úgy viszont hajlamos volt elakadni...

Burkolat nélkül még készült róla egy tesztvideó is:

Illetve ez még csak a CD-fejmotor próbálgatása:

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények