Építsünk NAS-t szemétből!

Kiszuperált UPS, P1 konfig, Linux - Média Szerver Project by jFox. – írta: jFox, 13 éve

A hardware kész, jöhet a software!

Oprendszernek a Mandrake (fiatalabbaknak Mandriva) Linux 9.2 verzióját választottam. Ez pont elég ehhez a konfighoz. Windows-ban nem is gondolkodtam, mert 1Gb-ra (ekkora a CF kártya) nemigen fér el és nem is olyan stabil mint a linux. (ez megy éjjel-nappal, ugyanis nem csak a DVD-hez használom.) Grafikus környezetre nincs szükség így vígan elfér 1GB-on.

Az oprendszer konfigurálása után még pakoltam rá egy-két hasznos dolgot:
- Samba - hogy winről is elérhető legyen,
- proFTP - hogy bárhonnan elérhető legyen,
- Webmin és SSH szerver -hogy távolról is lehessen konfigurálni,
- és a kiss-daemon, hogy a DVD is elérje.

Miután mindent beállítottam, már tolhattam is rá a filmeket, zenéket, képeket és nézhetem/hallgathatom amikor csak akarom.

Csak rá tolom a tetejét és más kész is.

Egy kicsit elszabtam a mobil rack helyét... :(

A helyére téve üzem közben.

Hozzávalók:

- 1db kiselejtezett lapos UPS
. 1db bármilyen alaplap procival, memóriával, csak beleférjen.
- 1db táp
- 1db vga
- 1db ethernet kártya
- 1db mobil rack valamilyen HDD-vel
- 1db CF kártya IDE átalakítóval
- valamilyen számodra szimpatikus oprendszer
- némi barkácsolás, gányolás, tákolás
- kitartás :)

Használható :

- média szervernek,
- NAS-nak,
- FTP szervernek
- letöltő gépnek,
- gyakorolni,
- ésatöbbi ésatöbbi. :)

Az elején említett felújítás után már 10.1-es Mandriva dübörög rajta, meglepően jó teljesítménnyel, bár ki kellett cserélnem a CF kártyát is egy nagyobbra, mert nem fért rá az új oprendszer.
Ha már szétszedtem a processzort is kicseréltem: egy 500MHz-es K6 került bele. Továbbá egy 320Gb-os winchi külső USB-s házban. (Sajnos kinőttem az IDE-buszon támogatott winchestereket. Érdekes, hogy hivatalosan ez a lap 40Gb-os winyónál nagyobbat nem támogat, de a linux-nak köszönhetően 160Gb-os winyót is működtettem benne!)

Sajnos az USB csak 1.1-es még ezen lapon, így néha beszűkül a sávszélesség, főleg HD filmek lejátszása közben. Próbáltam beletenni egy 2.0-ás kártyát, de valamiért nem látja azon keresztül a HDD-t.
Szóval ez még megoldásra vár, de legalább lesz még dolgom :)

Ha valaki nem ért nagyon a linux-hoz, de szeretne egy ilyet építeni akkor azoknak tudom ajánlani valamelyik - szintén linux vagy bsd alapú - ingyenes NAS szoftvert.
Pl: FreeNas, OpenFiler, CryptoNAS.
Ezek mind ingyenes szoftverek, és általában live rendszerűek, tehát CD-ről felbootolható kipróbálható, de telepíthető is. Web-es konfigurációs felülettel rendelkeznek, tehát nem kell linux gurunak lenni a konfigurálásukhoz.

szerk 2011.05.29.

Sikerült megoldanom az USB 2.0 interfész problémát.
Találtam egy régebbi NEC chipes USB 2.0 kártyát, amit kezel az alaplap, már csak az volt hátra, hogy valahogy belehajtogassam a lapos házba. Eme művelethez szükség volt egy PCI riser kártyára, ami elforgatja a kártyát 90 fokkal. Sikerült is ilyet beszereznem dudikpal forumtárstól, csak annyi volt vele a probléma, hogy rossz irányba forgatta és így már más kárya (hálózat, VGA) nem fért el mert ráfeküdt a többi buszra. :( De egy kis barkácsolással sikerült átfordítani a másik oldalra. :)
A következő képek azt hiszem megukért beszélnek.