Erős, de passzív gépet? Lehetetlen?

A választ így elsőre függőben hagynám, de azon tagok számára, akik már próbálkoztak passzív... – írta: cuko#, 16 éve

A választ így elsőre függőben hagynám, de azon tagok számára, akik már próbálkoztak passzív alkatrészekkel lenne rá egyértelmű válaszuk: lehetetlen.

A kezdetek kezdete:
Adott egy ~4 éves gép, 2.4es cerkával, és ati 9550-nel szerelve. Belátható, hogy ha nem csak 2d-ben használom, mondjuk netezésre a gépet, már megérett egy cserére (márpedig én játszani is szoktam ^^). Decemberben lemerült az alaplapi elem is, ezt jelnek tekintettem: lecserélem a gépet.
Hogyan is kezdjek neki? Megnéztem, mi használható belőle: semmi. Az alaplap ddr(I)-es, agp-s (, ugye a ramok és a vga is), amiknek a kora már lejárt. A ház és a táp is elég gyenge (sp és codegen). Szóval ezeket is cserélném. Vinyó, odd még épp megfelelő (habár az ide-kábel zavaró, és már lassúak/hangosak a mai társaikhoz képest). Így aztán januárban feltettem bontva apróra, el is ment egy része: gép nélkül maradtam, de sebaj, lesz jobb nemsokára (ekkor még nem sejtettem, hogy pöttyet tévedtem <: ).

Na de mire is cseréljem le? És itt jött képbe az én hülye fejem. ^^ A gépem zörgött, rezgett, ciripelt, elegem lett a hangokból: legyen teljesen passzív a gép - minimális ráfordítással megoldható (gondoltam én naívan). Ráadásul közös szobánk van a bátyámmal, akit ugye nem szeretnék zavarni, ha itthon alszik. <:

Szóval, milyen erős gép is kell nekem? Középkategória alsó-középső részét lőttem be magamnak. Az alaktrészek kiválasztása, sorrendben:

VGA: e köré terveztem az egészet, alsó-középkategória (az ati felé húz a szívem, így aztán): 2600pro/xt, 1650xt - ddr3as memóriával, 256mb elég is - amit találok aprón. 2-3 hét alatt találtam egy HIS iSilence X1650XT-t.
Ház: Aerocool m40. Nagyon megtetszett, ez van. $:

CPU-hűtő: ~125mm-nél kisebb, ugyanakkor jó lehet passzívan is: néhány nem annyira szimpatikus TR hűtő után rátaláltam az igazira: Scythe Mini Ninja
CPU: ami elég a vga-hoz (ne legyen cpu-korlátos a gép), viszont túl forrófejű se legyen (mivel amd-t ki szerettem volna próbálni): brisbane magos be2350/2400 vagy 4200+/4400+. Az áruk miatt elpártoltam a be-sorozat mellől, [itt is köszönöm HERR-Z-nek a szívélyes segítségét] alulfeszelve egy sima x2 gyakorlatilag ugyanaz. Jó áron juthattam hozzá viszont egy 4800+ -hoz, gondoltam "többet, kevesebbért" - így már a proci is megvolt
Alaplap: matx, am2 - 690es csipszet a nyerő, és inkább az 69vm-s2h, mivel tuninbarátabb (ami alulfeszelésnél nem hátrány)
RAM: 2x1gb, 800mhz - ezen belül akármi, olcsón: a procival jött egy geil value kit is - pont megfelel ^^
Táp: passzív tápból nincs túl nagy kínálat, 300as fsp zent szerettem volna, másfél hónapig vártam egy gariból visszacseréltre, de mire végéhez ért a procedúra, a zen már nem volt forgalomban ( :( ). Így egy drágább, 400W-os passzív NorthQ tápra esett a választásom.

A sok utánajárás közben rá kellett jöjjek: teljesen passzív, erősebb rendszer összerakása lehetetlen. A 3d-s alkalmazások túlságosan terhelik a gépet, túl sok hő termelődik, lehet, hogy nem lesz instabil, de én akkor sem tenném ki huzamosabb ideig magas hőmérsékletnek a gépet. /: Így aztán maradt a "félpasszív" megfontolás, miszerint 2d-ben (pl netre) nem kell venti, viszont 3d-ben már bekapcsolnám. Ebben sokat segíthet egy ventiszabályzó, amivel le lehet venni 0-ra a venti sebességét - a Xilence-nek van egy jó árú, és mégis jónak tűnő szabályzója (ezt én végül nem vettem meg, manuálisan szabályoztam a ventiket [=kihúzással ^^]).
A válogatás és a darabonkénti megvétel eléggé elhúzódott - már március elején járunk.
Összerakás ment ahogy kell (a mini ninja felhelyezése bosszús volt, de végül sikerült ^^), éjszaka már a windozt tettem fel nagyban. Amit még moddoltam rajta: alaplapra f3a bios, cpu alulfeszelve 1.225V-ra, és 2.4Ghz-en ment, hogy a ramok 800on menjenek. A házhoz jött egy 120as venti, ez befújt, a vga-ra, illetve az alaplapra, valamint egy 80as ventit adtak a hűtőhöz, ezt hátsó házventiként használtam, cpu-ról el, házból kifele szívott/fújt.

Mérések:
Hang: szubjektíven: nappal 2-3m-ről nem hallatszódott a leszabályzott ventikkel, amúgy az odd/hdd "túlüvöltötte" használatukkor.
Sok színes grafikonnal nem szolgálhatok, kokrétan egyet készítettem a vga/cpu/alaplap hőmérsékletekről - full passzívan 3d-ben behalt (hibázott) a gép, fél-egy órán belül, ha volt bent venti, átlagosan 2-4 fokot nőtt a hőmérséklet.

A mocskos anyagiak:
úgy indultam neki, hogy 60k-ból összerakok egy gépet.. aztán a "halkság" miatt még hajlandó voltam picit mélyebben a zsebembe nyúlni (a végső összeg 1/3-a saját spórolásból, másik 1/3-a szülői támogatásból (<3), és sajnos az utolsó 1/3-a a szülinapi tartalékból származik -.-'). Átlag árakat írok, nem pont ennyiért vettem mindent (van amit többért, van amit kevesebbért..)
Alaplap: 15k
Vga: 15k
Cpu: 15k
Ram: 10k
Cpu-hűtő: 10k
Ház: 15k
Táp: 20k
+ ________
Zusammen: ~100k , azaz százezer erős magyar forint, cserébe egy jobb középkategóriás gép, ami nagyon-nagyon halk. A halkság miatti ráfordítás: hűtő: +5k (hyper tx-hez képest), ház +7k (matx házakhoz képest), táp +12k (jobbféle kisebb táphoz képest - fsp) = ~24k (plusz jöhetett volna még egy 4ezres szabályzó is) ~33%-os többletköltség.

Konklúzió:
A teljesen passzív gép ilyen kategóriában még álom szerintem (legalábbis többkilós/többtízezres hűtőbordák nélkül). A félpasszív gép megvalósítható - hogy van-e értelme? Számomra van. Ha irritál a gépzaj, de erősebb gépet akarsz, megoldható.

Ajánló:
Gigabyte ga-ma69vm-s2h alaplap: am2-es matx, jó tuninglehetőségekkel, ugyanakkor jó áron.
Scythe Mini Ninja: látszik a grafikonon is - nagyon jól hűtőtt, és mindössze 115mm magas, jó befektetés.
NorthQ 400W passzív: olcsóbb, mint a 400as zen, nem ciripelt (a behelyezés után egy félórát igen, de én ezt "bemelegedésnek" fogtam fel, azóta semmi), "jó kis táp".

Azóta történt

Előzmények

  • Csendes pc n+1

    Sok írást olvastam itt a logouton, melyeknek szerzőik csendes pcjük összerakását mesélték...

  • Micro ATX, az enyém kisebb!

    A mATX lapokat születésük óta sötét mítoszok kísérik, nem alaptalanul, viszont az évek...