Ryzen feat. Nvidia

Hosszú idő után térek vissza a laptopok világából az asztali gépek közé egy erős, felső-középkategóriás géppel. – írta: capulet75, 5 éve

Kezdetek

Hat, vagy inkább hét éve már, hogy nem rendelkezem asztali géppel. Még valahol egy i7 870 - maximus 3 - ASUS Radeon 5870 tájékán maradt abba az akkor már sok éve tartó gépfejlesztés. Szerettem a mindennapi olvasgatást, a teszteket, a PH!-n bányászni az alkatrészeket, eszmét cserélni a nálam sokkal okosabbakkal, de az országváltás mindennek véget vetett.
Át kellett állni a notebookokra, bár ez nem volt kellemetlen egy cseppet sem, hisz az erő továbbra is megvolt. Egy ideje foglalkoztatott már e remek masina leváltása valami új modellre és a keresgélés közben hasított belém a gondolat: DESKTOP PC! Végül is miért ne? A notesz továbbra is megmarad, feleségem hasznát veszi az iskolában, én pedig ismét csinálhatom azt, amit szeretek: gépet építeni. Ennek fényében meghatároztam egy 10.000 koronás keretet, ami nagyjából jelenleg olyan 410.000 forintnak megfelelő összeg.

A koncepció:

- kizárólag új alkatrészek
- 1440p-ben magas beállításokkal legalább 60-70FPS-re képes rendszer
- minőségi komponensekből
- léghűtés és alacsony zajszint

Mondanom sem kell, hogy gyakorlatilag egy darab Logitech G602-es egéren, egy 250 GB-os SSD-n, és egy, a késői kréta korban vásárolt Steelseries egérpadon kívül semmivel sem rendelkeztem, tehát ebbe az összegbe szó szerint mindennek bele kellett férnie a monitoron kívül, de erről majd később. Nagyon hamar szembesültem azonban azzal, hogy ez a pénz bár nem kevés, ebből nem tudom mindenből a legjobbat megvenni, de a törekvés mindenképpen a minőségi alkatrészek irányába tolódik. Vegyük is végig sorban!

A processzor:

A cél egyértelműen az új Ryzen 3gen, azokból is a 3800X, azonban arra még várni kell. Így tehát a rendelési listán a Ryzen 5 2600 lett beikszelve. Néhány hónapot fog futni csupán, ezért nem az X modell.
A Ryzen 5 2600 6 maggal rendelkezik és 12 szálon képes számításokat végezni. Az alapórajele 3,4 GHz, ez turbo módban felkúszik 3.9 GHz-re és reméljük, ebből lesz még több is. Összesen cca. 20 MB cache memóriával rendelkezik, ebből 16 MB az L3.
Felmerült még a remek 8700K is, de igazság szerint az több mint kétszer annyiba kerül és nem valószínű, hogy a játékok alatt a processzor lesz a szűk keresztmetszet. Nem is beszélve arról, hogy a 3. gen még gyorsabb lesz, mindez 7 nanométeren, szóval az Intel teljesítményelőnye egyre csak fogy és fogy és mindez nagyon pénztárcabarát módon történik. Örülök, hogy ismét kétszereplős a piac.

Bár a tesztek azt mutatják, hogy a gyárilag mellékelt hűtő megbirkózik a CPU teljesítményével, én nem akartam a stock hűtéssel órajelet emelni. Ezért a rendelés következő tétele az olcsóbbik Alpenföhn Brocken, az ECO.

Ez a cooler kellően hűvösen fogja tartani a 2600-at és úgy is lecserélem majd valami ultrapro toronyra. Viszont csupán 12.000 forint körüli összeget kellett leszurkolni érte, jelenleg ez dominál.

Az alaplap:

Eredetileg egy Asrock X470 Taichi deszkával szemezgettem, de az ára miatt nem fért volna bele a keretbe, csak valamelyik másik komponens rovására. Ezt nem akartam, ezért az X470-es lapok egyik legolcsóbbja, a Gigabyte X470 Aorus Ultra Gaming került célkeresztbe, de erről lebeszéltek az egyszerű BIOS miatt. Végül az ár/érték arányban elég jól teljesítő MSi B450 Tomahawk-ra esett a választás.

Memoriák:

A Ryzen erősen RAM-függő, tehát adott memóriatípusokkal működik kielégítően. Elsősorban ezek a G.Skill moduljai és néhány Corsair, vagy egyéb más márka, Samsung B- Die IC-kkel.

A keretbe egy G.Skill Flare X F4-3200C16D-16GFX memóriapáros fért bele. Ezt a memóriatípust a Ryzenre fejlesztették, szóval nem nagyon lehet mellélőni vele. Jobb lenne a CL14-es változat, de nem gondolom, hogy a CL16 nagy csalódás lenne. Kinézetre sajnos a FlareX nem a szívem csücske, a Trident Z széria szerintem fényévekkel jobban néz ki.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt