Eszközök telefonos makrófotózáshoz

Beszereztem néhány eszközt (lencsét, nagyítót) a nemes cél minél egyszerűbb elérése érdekében. – írta: BigBlackDog, 11 éve

Hasznos tippek, képek

Mivel ez a telefon sajnos nem a jó minőségű fényképeiről híres, így némileg hátrányba kerül más készülékekkel szemben. Szinte minden egyes képre érdemes utólagos zajszűrést tenni, esetleg némi élesítés is elférhet, persze csak ésszel. Az így kapott, utómunkázott képek kisebb méretben már egész kellemesek, de belenagyítva azért lehet találni bőven kivetnivalót. A kísérletezni vágyóknak és megapixel mániásoknak ajánlanám a PhotoZoom nevű programot, mellyel a készített kép utólagos felbontásnövelése lehetséges, relatív jó minőségben. Csodát nem kell várni azért, hiszen ami nincs rajta az eredeti képen, azt semmilyen algoritmus sem fogja odavarázsolni, de ennek ellenére sokszor szebbé, élesebbé teszi a képet.

Következő fontos megálló a témaválasztás. Mit, hogyan érdemes fényképezni telefonnal? Első lényeges szempont a fény. Fény nélkül vagy kevés fényben nehéz szép és jó minőségű fényképet csinálni a mai telefonokkal is. Ha kevés a fény természetesen nem sok látszik a képen, jobb esetben iszonyatosan zajos lesz. Az éjszakai üzemmód valamelyest segít, de ez is csak inkább szürkületben használható még kielégítően. A másik nagy ellenség a túl erős fény. A mai mobiltelefonok beépített kamerái nem rendelkeznek túl nagy dinamikatartománnyal, így könnyen előfordulhat, hogy erős fényben a kép egyes területei beégnek, teljesen fehérek lesznek, más területek pedig alulexponáltak, azaz sötétek maradnak. Ennek elkerülése érdekében keressünk lágy, szűrt fényt és próbáljuk meg a témát úgy fotózni, hogy az lehetőleg homogén megvilágításban legyen.

Második lényeges dolog, hogy stabil legyen a telefon miközben exponálunk, elkészítjük a képet. Hiszen éles képet szeretnék, nemde? Ehhez pedig - különösen sötétben, éjszakai üzemmódban, amikor hosszabb az exponálási idő - nem szabad, hogy a telefon elmozduljon, amíg a fényt gyűjti "életünk képéhez". Legegyszerűbben úgy védekezhetünk ez ellen, ha a kezünket le- vagy nekitámasztjuk valaminek, legyen ez egy fa, egy oszlop vagy egy asztallap. Próbáljunk első körben vízszintes felületet (kerítés, pad, lépcső) keresni, ahol az élére lehet állítani a telefont (a felület és a telefon közé ujjunkat betéve megelőzhetjük a burkolat sérülését is). Tapasztalataim alapján ez a legstabilabb módszer. Ha erre nincs lehetőség, akkor egy függőleges támaszték is jobb a semminél. Persze ezt a módszert nem mindig lehet alkalmazni, például izgő-mozgó bogarak fotózásánál és mozgó járműnél nem sokra megyünk a telefon letámasztásával. Ugyan talán nagyon alapvető dolgoknak tűnnek ezek, de ha ezeket figyelembe vesszük, sok problémaforrást elkerülhetünk, megnövelhetjük jól sikerült képeink számát.

Alant látható, hogy így mire is képes a kis Xperia Live with Walkman.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények