Feature phone-ok elemzése

Feature phone-ok összehasonlítása a múltból és a közelmúltból, több árkategóriából. – írta: quailstorm, 11 éve

Samsung S5230 Star, Adobe flash forever!

Azt hiszem, nem kell bemutatni sokaknak, milliós nagyságrendben eladott elnyűhetetlen néptelefon, tehát a felülete ismerős, pláne, hogy nem csak róla köszön vissza. A többiek kedvéért viszont részletezem.

A főképernyő mai elvárásoknak megfelelően a widgetekre van kihegyezve, tehát van sok mini appunk.

Önmagában ez jól hangzik, viszont jön a sok DE! Kezdeném az első sokkal, miszerint az egész telefon minden felületi eleme az Adobe Flash Lite nevű csodálatos technológiát használja megjelenítésre. Ehhez mindenki hozzágondolja az Android alapkövetelményeinek még csak utasításkészletben sem megfelelő processzort és a kevéske RAM-ot, majd elismerően biccent, hogy mekkora hatalmas ötlet volt ilyet kitalálni. Jó, hogy nem virtualboxban, ARM gépen qemuval futtatott Windows XP embeddedben használtak Java felületet Adobe Flash Streamen mobilnettel. Az is lenne ilyen sima.

Eme költői túlzás után mindenki rájött már magától (ha még nem látta volna élőben), hogy ez a telefon mást nem tud, mint kínkeservesen szenvedni, és laggolni.
De akkor térjünk a tárgyra. Tehát a homscreenen lehetnek widgetek, ennek száma korlátozott (nem számoltam meg sajna), de kb. a korlát elérésével fullosan teli is van mind a három oldal, ugyanis ennyi van, se több, se kevesebb, állítási lehetőség nincs, mert minek.
Ha már itt volt a lehetőség, akkor Samsungék írtak nekünk sok haszontalan, meg papíron jó widgetet. Van Accuweather, naptár, zenelejátszó (indításakor automatikusan kikerül anélkül, hogy kérdezne), FM rádió (lásd zenelejátszó), még az operátorlogo is eltüntethető widget.

Meg vannak parancsikonok is, lásd számológép, ahol az ikon többet tud mint a gép maga, meg ott a bluetooth, hangfelvevő stb. Jegyzet is van, természetesen szöveggel, és mindjárt 4 db. Meg mini galéria, képváltó, van aki szereti, de inkább rétegcucc. A baromságba inkább nem mennék bele, mint pl. a dohányzás widget…

Mivel ezen a készüléken Europe Open Slav ROM van, ezért még van egy adag extra is. Mondjuk lehet, nem exclusive, de Facebook widget, Yandex widget, tőzsde widget, sport widget. Szóval kihasználták a cégek a lehetőséget. Ez mindenképp pozitív. Sőt, utólag is telepíthető widget, tákolva meg a netről is.

Asztali minialkalmazást (de hosszú kifejezés, maradjunk a szóismétlésnél) úgy tehetünk ki, hogy egy üres pontra koppantunk, majd a bal oldalon előbújt tálcáról kihúzzuk. Ezt egy növekedés animáció is jelzi nekünk. Egy widgetből egy db tehető ki, de némelyik parancsikon vagy maga az óra miniikonja működik a sávban is. (iPhone-nál iOS7-ig kellett várni, hogy az ikon ne statikus legyen…)

Úgyhogy eddig csupa pozitívum hangzott el, hisz’ valóban, az elmélet nem rossz. Viszont a tálcában korlátozott számú widget lehet, ezt meg már túllépte a gyáriak száma is. Ezen túl nem lehet kitenni az összes tálcabeli widgetet, de legalább minél többet raksz ki, annál jobban laggol a rendszer. És nem csak a főképernyő lapozása. Apropó főképernyő. Jó szórakozás odaadni egy jól megpakolt kijelzőjű S5230-at Android tulajoknak. Az az első, hogy kitolják valamelyik widgetet a képernyő szélére. Szerkesztés mód ugyanis nincs. Minek? Mindig abban vagy. Tehát lehet kialakítani egy sávot, ahol elfér az ujjad. Mindezt rács nélkül, változatos alakú widgetekkel. Persze ezek egymást akár 100%-ban fedhetik is…

Egyszer vettem használt S5230-at netről, megkaptam, érintőcsere, bekapcs, és 1 db widget sem fogadott. Na, ennyit a használhatóságról. Ez az egyszeri user véleménye, aki a random behaló érintő miatt még menteni meg resetelni se tudott.
Egyébként egészen kellemeset lendül a sebesség, ha nincs semmi az asztalon.
Gyári háttérképeket kapunk, van pár, sablonosak, de nem rosszak. Viszont hiába lehetne egybefüggő 720x480, 3 részre vannak darabolva. Hurrá. Ha meg magadnak csinálsz háttérképet, célszerű 720x480-ra kicsinyíteni és vágni, különben bevágja a középső oldalra és kész…

Van lehetőség menühátteret is paraméterezni, ha már témázni nem, vagyis csak haxolás árán. Ez viszont olyan ordas nagy laggot okoz, hogy inkább nem javaslom.
Konklúzió: van pár hasznos és látványos funkciónk, melyeket inkább ne használjunk, ha idegbaj nélkül akarunk telefonálni. Kösz, Samsung!

A beállítások menü egy káosz. Minden van mindenütt, leginkább a kijelző beállításai vannak szétszórva. Logikátlan, sok bóklászást és tanulást igényel, tehát rossz. A bluetooth egy alkalmazás problémát viszont a widget áthidalja.

A zárképernyőről betűk rajzolásával viszont nagyon sok funkció elérhető. Még álhívás is van.

Fájlkezelni viszont húzós dolog rajta. Elkövettek egy elég durva hibát. Van két felnyíló menü. Kezelés és egyebek. A kezelésben van 2 pont, az egyebekben meg sok, ezért görgetni kell, persze ez nem magától értetődő. A beállítások meg simán elfértek volna a két panelben görgetés nélkül, és még a megnevezés is stimmelne. Átnevezés, rendezés ugyanúgy a kezeléshez tartozik szvsz…

Szóval egy újabb idő és ideghúzó baromság. Itt is érvényes a fordított logika, miszerint először funkció és utána jelölsz ki. Igazából működik minden, nem lehet panasz. A funkciótár megfelelő. A sebesség már jóval kevésbé. Nem csak a görgetés laggol (célszerű inkább hangerőgombbal görgetni), hanem egy hosszabb másolás (30-40 fájl) is nagyon küzdelmes számára. Kín kivárni. Tetejébe még azt se tudod, hol tart…

Fileinfo samsungos szokás szerint nagyon részletes, bitrátát itt is láthatunk. Viszont ugyanúgy hanyag, alap OS kinézete van. Régi firmware-ben még a görgetéssel is gondok vannak benne. Rengeteget kell húzni rajta az ujjad, hogy lemásszon az aljára. Hangerőgomb meg itt pont nem megy. MXEIL2-ben már tűrhető a scroll.

A képkezelés lassú, nagyon lassú. Galériaszerű vagy részletes megjelenítés van, ujjráhelyezéssel görgeti a feliratot. Miniatűröket pedig folyamatosan készíti, és azonnal elfelejti, ezzel van a gond leginkább. Képet nagyítani rémálom, elvileg hosszan rajta kell tartani az ujjam, de sose sikerül, összevissza nagyít, de legalább gyors. Minimap is van hozzá. Giróval gyorsan fordul a kép, viszont fektetett módban a legkisebb oldalra billentésre elkezdi pörgetni a képeket, na, ez nagy baromság volt…

Pár infó a különböző firmware verziókról.
Hazánkban a régi, 2009-es, leginkább szolgáltatós S5230-ak fordulnak elő. Ebben nincs lapozható másodlagos menü a főmenüben. A bemutatott készüléken sem volt gyárilag. Nekem hiányozna. Komolyabb probléma viszont, hogy régi FW-en NINCS képnagyítás. Ettől úgy kiakadtam. Na jó, be lehet kínlódni 2x-ig a hangerőgombokkal, de az egy vicc. Később nagyításproblémával, de már a lapozómenüvel jelent meg firmware.

MXEIL2-ben meg semmi ilyen gond nincs, és a scroll is gyorsabb. Valamint említettem a fájlinfó, és hasonló menüpontok (pl. súgó) nehéz görgetését is. Nem kinetikus, és csak annyit megy, amennyit húzol, pontosan. Most 3x gyorsabban megy, így jobb.
Viszont aki később vett ilyen mobilt, pl 2011-ben, egy érdekes helyzettel találhatta magát szembe. Kivették a Javát. Magyarán játék nuku. Valami gigakínlódással rá lehet rakni, akár a D900i-re, de ez tényleg a baromság kategória. Így akarják leszoktatni az embert a warezról. Drága játékot szedd le WAP-ról EDGE-n, hátha el se fut.

Én nem írok telepítőscriptet, inkább downgradelek, csak itt a következő bökkenő, mert az új telókban új kamera is van, és az új FW-ben két driver. Tehát a régivel nem fog menni a kamera… Ilyenkor szeretné a tulaj megvakarni a tervezőgárda hátát egy drótkefével…

Ha kérdezitek magatokban, hogy minek írok erről? Úgyis lehet frissíteni. Akkor mondom, hogy nem. Otthon elviekben nem lehet frissíteni, gyakorlatilag simán, csak a neten keringő hibás leírások száma miatt nem veszélytelen. Bár a Samsung PC Suite sose volt híres a megbízhatóságról, itt lehetőség sincs rá, hogy elrontsuk vele a telót.

Viszont van nekünk magyar patch menü is.

És az eredmény, ami látványosabb, okosabb, működő számológép widgettel rendelkezik, és még csak nem is laggol úgy.

Alant látható a laggos, "de látványos" verzió a telefonkönyvből, valamint a teljes virtuális billentyűzet.
Egész jó a szövegbevitel, pontos, gyors, girora fordul. Csak a kézírásfelismerőnek van gondja pár karakterrel. Pl. a "t"-jeimet rendszeresen "a"-nak írta.

MA! kép S5600-ről, kb. ilyen belakva a telefonkönyv. Amikor vettem a rossz érintőset, az ki volt töltve, de olyannyira laggolt, hogy teljességgel használhatatlannak ítéltem.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Nokia N900 bemutató

    Mit tudhat a mindennapokban egy három éves Nokia készülék, mely inkább zsebszámítógép, mint telefon?