Fedora 26 (2. rész)

A Fedora egy olyan, a közösség által fejlesztett operációs rendszer, ami Linux kernelt és GNU programokat használ. – írta: cigam, 12 hónapja

Szoftverek helyett YUM Extender

Az előző részben bemutattam a Fedora telepítését, most a kezdő lépésekben próbálok segíteni. Szó lesz a külső tárolókat jobban kezelő programról, hálózati fájlmegosztásokról, és a multimédiáról is ejtek pár szót.

Hirdetés

Bár a Szoftverek áruház mutatja, hogy plusz telepítési forrásokat adtunk a rendszerhez, mégsem hajlandó keresni bennük.


Mint a mesében. Van is, meg nincs is.

A keresőbe hiába írom be, hogy VLC, vagy hogy Steam, nem ad találatot. Vagyis az új szoftverforrásokban nem képes keresni. Hogy mégse kelljen konzolos parancsokat kiadni (pedig a dnf használata nem bonyolult :), és a grafikus kattintgatós felületnél maradjunk, telepítsük a Yum Extender (DNF) programot.


A YUMex telepítése

Ez nem olyan színes-szagos, mint a Szoftverek, nem tud magyarul, de praktikus a használata. 4 nézet áll rendelkezésünkre.


A YUM Extender

- Packages: Itt kilistázza a frissítésre váró csomagokat (Updates). Ezeket piros szín jelöli. Az első oszlop + jelére kattintva jelölhetjük ki, hogy minden frissítést telepítsen. Ezután a jobb felső sarokban, a középső “fogaskerekes” ikonnal hajthatjuk végre a változásokat. Ekkor átnézi, miket kell frissíteni, telepíteni, vagy éppen eltávolítani, és egy összegzést jelenít meg róla.


135MB-nyi frissítést tölt le, és telepít.

Miután leokéztuk, bekéri a rendszergazda jelszavát, és elindul a folyamat. Ezt nyomon is követhetjük, hiszen automatikusan átkapcsol a Queue nézetbe, majd ha végzett, visszakapcsol a Packages-re. Szintén ebben a nézetben listázhatjuk ki a már telepített (Installed) csomagokat. Ezeket zöld színnel jelzi. Az elérhető (Available) csomagokat fekete színnel mutatja. Ezek a színjelzések akkor válnak igazán hasznossá, ha az összes (All) csomagot kilistáztatjuk.
A nagyítóra kattintva kereshetünk az elérhető csomagok között. A Szoftverekkel ellentétben a YUM Extender tényleg tud keresni mindegyik szoftvertárolóban. A próba kedvéért keressük meg a VLC-t. A 64 bites VLC csomagot kijelölve alul megjelenik egy rövid leírás arról, hogy pontosan mire való az adott program. A baloldali ikonokra kattintva az is kiderül, milyen fejlesztéseket tartalmaz, milyen fájlokat telepít, és milyen függőségei vannak.


A VLC médialejátszó csomag

- Groups: Ebben a nézetben tematikus csoportokba rendezve kereshetünk programot.

- History: Dátum szerint rendezve mutatja, hogy mikor milyen csomag került telepítésre, frissítésre, vagy éppen eltávolításra.

A felső sor jobb szélső 3 vonalas kockára bökve jelenik meg a program menüje, ahol a beállításokat (Preferences) is módosíthatjuk. Ezt megnyitva az utolsó “fülön” (Repositories) nézhetjük át, milyen szoftverforrások vannak bekapcsolva.

[/L] Itt akár ki is kapcsolhatjuk a szoftverforrásokat.

Hirdetés

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Fedora 26 (5. rész)

    A Fedora egy olyan, a közösség által fejlesztett operációs rendszer, ami Linux kernelt és GNU programokat használ.

  • Fedora 26 (4. rész)

    A Fedora egy olyan, a közösség által fejlesztett operációs rendszer, ami Linux kernelt és GNU programokat használ.

  • Fedora 26 (3. rész)

    A Fedora egy olyan, a közösség által fejlesztett operációs rendszer, ami Linux kernelt és GNU programokat használ.

Előzmények