Fedora 28

A 26-os kiadás óta sok minden történt, ezt foglalom össze, és kicsit segítek az XFCE spin belakásában. – írta: cigam, 6 éve

XFCE

Mint sokan mások, én is a Workstation verzióval kezdtem az ismerkedést, ami – mint a linuxok többsége – a Gnome ablakkezelőt használja. A régi gépemen elég megfontolt volt a működése. Kíváncsi voltam, milyen a többi, hát sorra elkezdtem kipróbálni, napi szinten használni a többi ablakkezelőt. A KDE-vel kezdtem. Reszponzívabb lett a felület, futottak a kedvenc programjaim, de a böngészőben még mindig nem volt akadásmentes a videók lejátszása. Akkor lépjünk tovább, jöjjön az XFCE. Itt már a videók sem akadoztak (annyira, kb. Windows alatt is ennyit tud), de van 1-2 alap dolog, ami nem működik, nincs bekonfigurálva. Ezeket gyűjtöttem egy csokorba, hátha más is hasznát veszi.

Multimédia gombok
Hiába nyomogattam a hangerő fel vagy le, illetve a némítás gombokat, nem történt semmi. Ennek a megoldásához telepíteni kell az xfce4-volumed csomagot. Telepítés után ki kell jelentkezni, majd vissza, és életre kelnek a multimédia billentyűk. Megnyomásukkor grafikus visszajelzést is kapunk.

Nem látja a telefont
A Fájlkezelőben (Thunar) nem jelennek meg az okostelefonok. Viszont, ha telepítjük a gvfs-mtp csomagot, már megjelenik minden MTP protokollt használó eszköz.

Nem látja a Windows-os (samba) megosztásokat
Ebben is a gvfs nyújt segítséget, méghozzá a gvfs-smb csomag személyében. Telepítés után a Thunar címsorba írjuk be az elérni kívánt gép nevét, az alábbi formátumban: smb://gépnév. Ekkor megjelennek a megosztott erőforrásai.
A hálózat tallózása sajna nem működik. A tallózást az SMB v1 biztosította, de ezt biztonsági problémák miatt már nem támogatják. Sajnos a v2 és v3 kiadásokban nincs ilyen szolgáltatás. Ezért nem tudod a megszokott módon tallózni a Windows fájl- és nyomtatómegosztást használó eszközöket.

Nem szól a vonalbemenet
Számomra meglepő volt, hogy nem szólal meg a gép bemenetére kötött médialejátszó. Ehhez be kell tölteni egy "loopback" modult (pactl load-module module-loopback). Ez nem statikus, a kijelentkezésig jegyzi csak meg. Hogy minden induláskor betöltse, módosítani kell a /etc/pulse/default.pa fájlt, és az alábbi sort kell beszúrni:
load-module module-loopback

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • MX-Linux 19

    Egyre többen használják az MX-Linuxot, de nagyon sokan nem ismerik a benne rejlő lehetőségeket.

  • Mi az LVM és mire jó?

    Az LVM használatával kényelmesen hozzácsaphatod az új lemezed kapacitását egy régi partíciódhoz.

Előzmények

  • Gyors Xubuntu régi gépen

    Egy Athlon XP 2000+ 1,6 GHz processzoros 1 GB DDR 266 MHz memóriával szerelt gépre telepítettem Xubuntut.

  • Fedora 26 (5. rész)

    A Fedora egy olyan, a közösség által fejlesztett operációs rendszer, ami Linux kernelt és GNU programokat használ.

  • Fedora 26 (4. rész)

    A Fedora egy olyan, a közösség által fejlesztett operációs rendszer, ami Linux kernelt és GNU programokat használ.