Fejlesztőnek lenni 40 felett

Az eredeti cikket a Mediumon találtam, és úgy éreztem, hogy fontos lenne lefordítani magyarra is, hogy megismerjétek. – írta: UnA, 8 éve

Tanácsok fiatal szíveknek

Tanácsok fiatal szíveknek

Néhány egyszerű tipp, hogy boldog szoftverfejlesztőként lépj a dicsőséges negyvenes éveidbe.

1. Felejtsd el a hype-ot

A legelső tanács, amit adhatok neked: ne figyelj a hype-ra. Minden évben van egy új programozási nyelv, keretrendszer, könyvtár, framework, architektúra vagy paradigma, amely a blogoszférában vihart kavar. Az emberek megőrülnek érte, konferenciákat tartanak és könyveket írnak róla. A Gartner hype ciklus emelkedik és csökken. A konzultánsok őrült mennyiségű pénzt vesznek fel azért, hogy tanfolyamokkal, telepítésekkel vagy más módokon elcsesszék az emberek életét az iparágban. A sajtó támogatja ezeket a borzalmakat, és még bűnösnek is érezheted magadat, ha nem figyelsz rájuk. Mi is volt ez?

1997-ben a CORBA és a RUP.

2000-ben a SOAP és az XML.

2003-ben a Model Driven Architecture és a Software Factory.

2006-ban a szemantikus web és OLPC.

2009-ben a kiterjesztett valóság.

2012-ben a Big Data.

2015-ben ... a virtuális valóság? vagy a botok?

Ne aggódj a hype miatt. Tedd a dolgodat, tanuld, amit eddig is tanultál, ennyi. Csak akkor fordíts ezekre figyelmet, ha valóban érdekel, vagy ha úgy érzed, hogy közép-, és hosszútávon előnyt adhat neked.

A tények is azt mutatják, hogy jól mondták a régi rómaiak: “Nihil novi sub sole”, vagyis “Nincs új a nap alatt”. A legtöbb, amit megtanulhatsz a számítástechnikában, már évtizedek óta itt van velünk, és ez a tény szándékosan el van rejtve egy csomó marketing szöveg, könyv, blogbejegyzés és Stack Overflow kérdés alá. Minden új architektúra csak újragondolása és újraértelmezése azoknak az elképzeléseknek, amelyek itt lebegnek évtizedek óta.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!