Fejlesztőnek lenni 40 felett

Az eredeti cikket a Mediumon találtam, és úgy éreztem, hogy fontos lenne lefordítani magyarra is, hogy megismerjétek. – írta: UnA, 8 éve

Válassz bölcsen “galaxist”

2. Válassz bölcsen “galaxist”

Ebben az iparágban minden technológia létrehoz egy olyan szerveződést, amit “galaxisnak” hívok. Ezekben a galaxisokban nem csak csillagokat találsz, hanem a fekete lyukakat is, miközben meteorzáporok tűnnek el az éjszakában. Van sok bolygó, de csak egy apró töredékén találsz valamiféle életet, de a galaxist leginkább kozmikus por és sötét anyag tölti ki.

Ilyen galaxis például a .NET, a Cocoa, a Node.js, a PHP, az Emacs, az SAP, és így tovább. Mindenhol vannak hittérítők, fejlesztők, bloggerek, podcastok, konferenciák, könyvek, tanfolyamok, tanácsadó cégek és illesztési problémák. A galaxisok abból a feltevésből indulnak ki, hogy a technológiájuk választ ad minden problémára - éppen ezért minden galaxis rossz feltevésre épül.

A galaxisok fejlesztői megtestesítik azokat a viselkedésmintákat, amikkel életre keltik a technológiát. Ragaszkodnak az eszmékhez, lelkesen viselik a pólókat, és közben megpróbálnak másokat is meggyőzni saját választásuk nagyszerűségéről.

Igazából azért használom a “galaxis” kifejezést, hogy elkerüljem az ide jobban illő, de nem kevésbé ellentmondásos “vallás” kifejezést, amely talán alkalmasabb lenne a jelenség leírására.

Ha ezt magamra vonatkoztatom, akkor a pályafutásom első tíz évét a Microsoft galaxisban, a következő kilencet pedig az Apple galaxisban töltöttem.

Megkockáztatom, hogy Steve Ballmer volt az egyik legfőbb oka annak, hogy galaxist váltottam. Belefáradtam a Microsoft-galaxis népének általános hozzáállásába, ahogy a nyílt forráskódú szoftverekre tekintettek.

Másrészt azt is el kell mondanom, hogy az Apple-galaxis élvezetes hely, tele művészekkel, zenészekkel és írókkal, akik - szerencsére vagy szerencsétlenségre - szoftvert is írnak.

Sok konferencián jártam a Microsoft-galaxisban, a TechEd 2003-on Barcelonában, több Tech Talks-on Buenos Airesben, Genfben és Londonban, sőt 2006-ban felszólaltam a genfi Microsoft DevDays-en. A Microsoft-galaxis fejlesztőinek általános hozzáállása barátságtalan és “nagyvállalati”, és ami ehhez kötődik: diszkréció, titoktartási megállapodások és nehézkes informatikai folyamatok.

2006-ban az Apple-galaxis éppen az ellenkezője volt: itt találkoztam olyan emberekkel, akik zenészek, művészek vagy festők voltak, és azért írtak szoftvert, hogy támogassák a szenvedélyüket, és ezt szenvedélyesen tették. Ez óriási különbség volt, és a mai napig is az. Még mindig borzasztóan élvezem ezt a galaxist, azokkal együtt, akik benne vannak, és ez tart minket össze.

És akkor jött az iPhone - a többi ma már történelem.

Mi tehát az ajánlásom számodra? Válassz bölcsen galaxist, találj benne több-kevesebb örömet (ahogyan jónak látod), de irányítsd a távcsövedet távoli galaxisok felé is, hogy felkészülhess egy hiperűrugrásra, ha a sors úgy hozza.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!