Fel a csillagokba!

Avagy saját terveim megvalósítása papírmakett formájában a kedvenc TV sorozataim világa alapján. – írta: wetomi, 10 éve

USS Andromeda NCC-76811

A Star Trek Voyager című sorozat talán az 5. évadig jutott el a nyárra, mire belekezdtem az ötletelésbe. Első saját űrhajóm megjelenésére alapvetően nagy hatással volt a címadó csillaghajó a USS Voyager NCC-74656. Nincs mit tagadni, nagyobb részt ugyanis csak abból láttam epizódokat az első vázlat és a hajó történetének megszületéséig. Egy hatalmas telepes hajót álmodtam meg, 1200 méteres hosszúságban, nagy legénységgel, sok ellátmánnyal és eszközzel.

Az első vázlat volt tulajdonképpen a teljes tervrajz is, de a részletek inkább fejben voltak. A papírt felragasztottam a munkalapként használt kartonra, ahol az évek alatt elkoszolódott. Ha megtalálnám, se lenne már használható. Ezért néhány évvel később újrarajzoltam a felülnézeti képét. Még ez is sok évvel ezelőtt történt, ezért a papír és toll használata a digitális megoldások használata helyett.


Még ő sem a valóságban látható állapotot mutatja.

Alapanyagnak egyszerűen a papírt választottam, mivel az a legolcsóbb és akkoriban is azzal bántam a legjobban. Félfamentes rajzlap és különböző kartonok épültek be, amit éppen találtam otthon és a boltban. Ragasztásra a jó öreg piros Technokol Rapidot használtam és használok a mai napig is, mert nekem bevált papírra és fára. A hajó fő egységei, ha jobban belegondolok, már bő 13 éve egyben vannak, engem meggyőzött. A további részleteket színes papírral és néhol festéssel alakítottam.

Sajnos az építés során nem készítettem képeket, nem gondoltam, hogy bármikor még hasznát venném, hiszen itt van minden a fejemben. A makett szerkezetét nem bonyolítottam túl. A hajókhoz hasonlóan kell egy gerinc, arra jönnek végig a bordák, közéjük a merevítés, és rá a burkolat. Néhol megszenvedtem a külső, fehér burkolat felragasztásával, ugyanis elég könnyelműen bántam az ívekkel még a tervezés során.

A rajzok és az 1:2000-es méretarány miatt végül 60 cm hosszú lett a USS Andromeda. Akkori gyakorlatom alapján ez volt a reális és már látványos méret. Mostani szemmel nézve kissé elnagyolt, de tapasztalatszerzésnek jó volt. Az építés közben két nagyobb változtatás történt az eredeti „tervekhez” képest.

A parancsnoki részleg „tetején” még lett volna két további szint, azonban túl magas és aránytalan lett volna, így azokat menet közben levágtam. Most viszont kissé nyomott a teteje. Ha egyszer rászánom magam, talán összedobom a 3d modelljét a már javított arányokkal.

A másik változtatás a hátsó részen látható kerek valami, egy nagy mentőhajó. Annak idején nagyon jól kitaláltam, hogy jobb lesz egy nagy, erős és jól védett kapszula a sok kis mentőkabin helyett. Külön energiaellátással, vészhelyzeti transzporter-rendszerrel és sorolhatnám még, de ezt az elképzelést mostanság már inkább elvetem.

A makett végleges befejezése közel 4 év lassú munka után 2005 tavaszára tehető.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • USS Longbow: csillaghajó papírból

    Nagyjából 13 évvel az első vázlat és 11 évvel az építkezés kezdete után befejezettnek tekintem a makettemet.

  • Papírból bármit

    Mint a fából vaskarikát, a papírból is szinte bármit meg lehet építeni. Még űrhajókat is.

  • Tamiya Unimog U300 - Reborn

    Adott egy gépezet, ami már nagykorú és most szeretné újra hasítani a terepet. Ebben alkottam most maradandót, mivel megmarad a "kicsike"!

Előzmények