Félig-meddig DIY számítógépasztal projekt

Új számítógépasztalom története, a tervezéstől a kivitelezésig. – írta: JoeCockBill, 4 éve

Tervezés #1

El is kezdtem fejben nagyjából összerakni, hogy mire lenne szükségem. Aztán nyitottam egy paint-et, majd ilyen és ehhez hasonló fantasztikus terveket sikerült összeraknom:

Gyorsan rájöttem, hogy így ennek nem sok értelme van. Kell egy komolyabb tervező-felület, amivel a svéd bútoráruházak kínálatának böngészésével párhuzamosan, méretarányosan, szemléletesebben tudok tervezni. Soha nem csináltam ilyesmit, gondoltam, ma már mindenre van online megoldás, be is írtam Google-be, hogy online 3d modelling. Ráböktem az első találatok valamelyikére, ez volt a SketchUp nevű oldal. Kipróbáltam, működött.

Íme az első terv:

Kiindulási pontnak elkészítettem a 2 már meglévő könyvespolcot. Kinéztem az Ikea webshopból az EKBACKEN nevű munkalapot, méretben megfelelőnek tűnt, és színben is találtam nekem tetszőt. Azt találtam ki, hogy beteszem a könyvespolcok elé, a köztes részre csináltatok asztalos barátommal egy toldást, így fel tudom tenni a szintetizátort az asztalra, és bőven marad előtte hely a billentyűzetnek, egérnek, bárminek.

A monitorokat pedig “belógatom” állványokkal a szintetizátor fölé, a “hasznos” részét (a billentyűk) szabadon hagyva. Az asztal “lábainak” az ALEX nevű tárolóelemet szántam, abból is 2 darabot, a jobb oldalit némileg átalakítva, hogy el tudja látni a borhűtő, valamint a töltők tárolásának feladatát. (ALEX-ből egyébként létezik fiókos változat is, de azt már túl drágának ítéltem meg ahhoz képest, hogy nincs szükségem fiókokra.)

Az asztal és a tőle balra található fal között így maradt volna némi hézag, oda kitaláltam, hogy folytatódhatna az asztal L alakban. Ezt a nyúlványt megcsináltatom az asztalos barátommal a hátsó toldással együtt, lábnak jó lesz egy random ikeás asztalláb.

A bal oldali ALEX jobb oldalán látható egy kis polc, az egy különálló PC tartó EKET lábakkal. (A padlófűtés miatt kicsit el akartam emelni a számítógépet a padlótól.)
Az elosztók és a kábelek részére terveztem egy kábelalagút rekeszt, valamint 2 lábat, szintén kábelek elrejtésére, és a toldás megtámasztására:

Ez még bőven kidolgozásra szorult, azt sem tudtam, hogy milyen anyagból, és miképp fogom kivitelezni. Aztán ráakadtam a GERSBY nevű könyvespolcra. 180 cm magas, viszont, ha vágok belőle egy 70 centis szekrényt, az pont jó lenne az L alakú nyúlvány alá, és maradna belőle anyagom a hátsó lábakhoz, a PC tartóhoz, valamint a kábelalagutat remélhetőleg meg tudnám oldani a maradék szekrény hátulja anyagból (, aminek biztos van valami neve, talán farostlemez). Továbbá úgy gondoltam, hogy a plusz élzárókat, amiket az asztallaphoz adnak, felhasználom az L alakú nyúlványra, biztos jól mutatna.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!