Fiat Bravo 2007 - sztereó AUX hack

Hogyan auxosítsd az autórádiót olcsón, ha már unod az FM transzmittert vagy az audiolemezek folyamatos cserélgetését? – írta: bb0t, 9 éve

Az alábbiakban leírt megoldás nem újkeletű, nem is igazán nehéz kivitelezi. Azoknak azonban, akik nem szokták "do it yourself" módra bütykölni, tuningolni az autójukat, hasznos lehet.

Amikor elhatároztam, hogy nekiállok, én sem találtam róla egyértelmű és jól összeszedett leírást, ezért úgy döntöttem betömöm ezt az - interneten tátongó - óriási lyukat, mely a Google találati listájában éktelenkedő komoly hiányosság képében materializálódik.

Előkészületként két dolgot kell tennünk. Be kell szereznünk a rádiókiszedő villát és a szükséges ISO - jack kábelt. Ez utóbbi könnyebb. Ha nem is túl sok, de egy-két webáruház árul ilyet, 2-3000 Ft körüli áron. Az egész bütykölés megvan kb. ennyiből, ez mindenképpen gazdaságosabb megoldás, mint új fejegységet venni. Egyik nap megrendeltem, másik nap megérkezett. A kábel persze nem túl jó minőségű, de úgy voltam vele, egyelőre megteszi, később ezen még lehet javítani.

Nehezebb dió volt a kiszedő villa. 2007-es Fiat Bravohoz nagyon nehéz beszerezni. Legalábbis én akkor nem találtam magyar webhopban ilyet, a kínai kiszállítást pedig nem volt türelmem kivárni. Szerencsére hozzáfértem a pontos méretrajzhoz, így kézenfekvő volt legyártatni.

Ez sem olyan egyszerű feladat, de szűkös kapcsolati tőkémet bevetve sikerült megkérnem az egyik ismerősömet, hogy készíttesse el nekem a két kis fémdarabot. A villa sajnos nem lett pontos, de a cél előtt néhány centivel már nem állhattunk meg. Otthoni kis gravírozó készletemmel addig csiszolgattam, reszelgettem, míg végül használható lett az eszköz.

Kiszedő villa

Mikor betoljuk a résen a villát, kattannia kell ütközésnél. Ezután a fejegység mindenfelé erőlködés és feszítés nélkül szépen könnyedén ki kell, hogy csússzon a helyéről.

Ha ezzel megvagyunk, akkor a nehezén már túljutottunk. A mellékelt ábrán látszik, hova kell dugni az ISO csatit, de mindenképpen próbáljuk ki még visszahelyezés előtt, hogy szól-e. Legjobb ketten nekiállni a műveletnek, mert míg az egyik emberke dugdossa a csatlakozókat és vezeti a kábelt, addig a másik tartja, így nem húzódnak a kábelek és nem fog lekarcolódni a műszerfal sem.

Legtöbben a kesztyűtartón keresztül vezetik az amúgy nem túl hosszú kábelt. Ez azért ideális megoldás, mert nem kell berhelni, könnyen átvezethető és a kábel sem törik meg, ha rácsukjuk a kesztyűtartó ajtaját.

Amikor pedig nem használjuk az AUX-ot, egyszerűen besüllyesztjük a mély rekeszbe. Legegyszerűbb a kábel végére erősíteni egy merevebb drótdarabot és annak segítségével átvezetni a kesztyűtartóba a vezetéket. Ha ez megvan, készen is vagyunk. Csak vissza kell tolni a fejegységet, előbb persze ki kell szednünk a villákat belőle.

Vannak, akiket ennyi bütykölés nem elégít ki, ők azok ,akik szétszedik a középkonzolt és lyukat fúrnak a váltó környékén a műanyag burkolatba. Oda jack aljzatot tesznek és szerintük az igényesebb. Ki-ki döntse el maga, hogy melyik megoldást preferálja.

Én a magam részéről azt gondolom, hogy ha nincs megfelelő szerszám és gyakorlat a birtokunkban, akkor nagyon el lehet csúfítani, ami egyértelműen elvesz az autó esztétikai értékéből. Engem nem vinne rá a lélek, hogy hozzányúljak a gyári állapothoz, de biztosan szépen meg lehet csinálni.

Nos, az érdeklődök egyik része nyilván már azt méregeti, hol nézne ki legjobban az aljzat, akik viszont hallgattak rám, készen is vannak.

Ha AUX módban használjuk a rádiót, akkor csak a telefon segítségével lehet léptetni a zeneszámokat és ne várjuk, hogy kiírja a számok címét - de mindenképpen jobb élményt kapunk ezzel a megoldással, mint FM transzmitterrel, vagy az audiolemezek folyamatos cserélgetésével.

Előzmények

  • Egy Hi-Fi átalakulása

    Sajnos (vagy inkább mégsem), le kellett cserélnem az évek óta szolgáló JVC Interiart 82 cm-es monstrum TV-m.

  • Tamiya Unimog U300 - Reborn

    Adott egy gépezet, ami már nagykorú és most szeretné újra hasítani a terepet. Ebben alkottam most maradandót, mivel megmarad a "kicsike"!

  • Görögország autóstoppal

    Az utazás ezen formája nem veszélytelen, de összességében nagyon megérte elmenni, sok élményt szereztem!