Fotózás mobiltelefonnal

Szeretnél élvezhetőbb fotókat csinálni mobiltelefonoddal? Kattints és a cikkből kiderül minden! – írta: Wa2x_, 11 éve

Fókusz, fókuszálás

Ahhoz, hogy képeink jó minőségűek és kellőképp élvezhetőek legyenek, élesnek kell lenniük. A mai mobiltelefonos technika már rég él az autofókusz (AF) lehetőségével, azaz a telefon kamerája magától állapítja meg a megfelelő fókusztávolságot, hogy képünk minél élesebb lehessen.

A régebbi okostelefonok általában középre mértek élességet, a maiakkal azonban már állíthatjuk mi is, hogy melyik területet szeretnénk élesebben látni. Ehhez nem kell mást tennünk, mint egyik ujjunkkal odabökni a telefon kijelzőjén arra a területre, amelyet a legélesebbnek szeretnénk látni. Általában erre a területre történik a fénymérés is, de erről majd a következő oldalon kitérek részletesebben is.

A másik lehetőség a telefon kamerájának menüjében a makrofókusz. Ez az opció az apró és közeli dolgok fotózásakor használandó. Makrózásról akkor beszélhetünk, amikor az elkészült képeinken a lefotózott tárgyak/élőlények nagyobbak lesznek, mint a valóságban. Ha még nagyobb "nagyítást" szeretnénk elérni, közelebb kell mennünk a témához vagy használhatunk segédeszközöket/kiegészítőket, melyekről már előző cikkemben olvashattatok, de lesz még róla szó később itt is.

Az élességállítás (fókuszálás) során két fontos akadályba is ütközhetünk:

Az egyik az, hogy nem talál fókuszt a telefonunk kamerája, melyet pirossal meg is jelenít a kijelzőn. Ez akkor lehetséges, ha nincs mihez viszonyítania vagy sima, mintázatlan területre próbálunk meg élességet mérni. Ilyenkor keressünk olyan felületet/képrészletet, ahol valami határ vagy mintatörés van, így már több esélyünk lesz, hogy a telefonunk fókuszt találjon.

A másik problémát (főképp makrofotózásnál) a készülékünk kamerájának fókusztávolsága adhatja, melyet közelpontnak hívunk. Ez az a pont, amire még rá tud élesíteni a telefon kamerája, ezen túl homályos lesz a képünk. Ez nálunk, embereknél is így van, hisz az orrunkat mi sem láthatjuk már élesen (ha nem hiszed, próbáld ki).


Rosszul fókuszált kép


Helyesen fókuszált kép

Tehát távoli képek fotózásakor használjunk autófókuszt, közeli képek esetén pedig makrót.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények