Fujitron Genesis

Egy Daytron kazettás magnó és egy Fujitsu notebook szerelemgyermeke, első felvonás. – írta: Ruuwa, 8 éve

Technikai részletek, elképzelések.

Kicsit komolyabbra fordítva a szót, jöjjön néhány kép és magyarázat/elmélkedés/megvalósíthatósági tanulmány/whatnot. A teljesség igénye nélkül, amilyen sorrendben épp eszembe jut. Még soha nem léptem ki a szabványos elemek egyszerű összerakásának komfortzónájából, ez most egy elég nagy kaland számunkra. Mert hogy unokaöcsémmel ketten éljük ki eddig elfojtott gányolási barkácsolási hajlamunkat. Tekintve hogy egyáltalán nem szokványos PC alkatrészekről van szó, elég sok megoldandó feladat van. Lássunk is mindenekelőtt néhány képet az alaplap véglegesnek tűnő elhelyezéséről, hogy aztán tudjuk, miről beszélünk.


Bejelöltem a PCB másik oldalán lévő, fontosabb csatlakozókat is


A'la natúr, néhány mérettel az arányok kedvéért. Aminek a Lenovo P70-es kamerája adott egy pofont.


Néhány részlet fedél nélkül


A bal oldali hangszóró alatti helyzet...


... és a jobb oldali hangszóró alatti

Első és talán a legfontosabb kérdést Ercsi eredeti, két 4 Ohmos 3 W-os hangszórói jelentik. Szándékunkban áll meghagyni, és az alaplapi ALC269 chippel meghajtani őket. Viszont nem tudom, kellene-e árnyékolni a zajkeltőket. A képeken talán látszik, hogy az alaplap mely részei esnek legközelebb a mágnesekhez. A baloldalon lévő talán kevesebb vizet zavar, hiszen a legközelebbi érzékeny eszköz a D-Sub csatlakozó. Légvonalban nagyjából két centiméter a távolság. Árnyékolt kábelt használva nem hiszem, hogy sok zavart összeszed. Kicsit beljebb az alaplapon helyezkedik el a 20 V-->5 V DC-DC áramkör, és benne két árnyékolatlan tekercs (2R5). Szerintem ezek már kívül esnek a mágneses mező effektív sugarán. A másik oldalon érdekesebb a helyzet. Közvetlenül a hangszóró alatt a dedikált grafikus egységnek kialakított hely van, viszont az alaplap alsó széle felé helyezkedik el a rövidebb mPCI-E slot (no.2) és vele együtt a WiFi modul. A bővítőkártyán van árnyékolás, de a PCI-E sávokon nincs, és azok egészen fent, a PCH-tól jönnek végig az alaplap szélén. A mágneshez itt a mSATA csatlakozó van a legközelebb, a tövében a PCI-E sávokkal. Légvonalban durván 1,5 centiméterre. Biztos ami tuti, egyelőre úgy tervezzük mindkét hangszóró kap hátulról egy lemezburkot.

Hátránya a hangszórók meghagyásának, a készülékház méreteihez képest nagy helyszükségletük. Árnyékolással rendkívül sok helyet elfoglalnának, ezzel megnehezítve például a hűtőrendszer elhelyezését. Gondolom nem okoz meglepetést, de a gyári CPU hűtést eredeti formájában nem fogjuk tudni alkalmazni, mert egész egyszerűen kilógna Ercsi popsijánál. Sajnos valamilyen egyedi megoldást kell készítenünk. Van itthon néhány régi alumíniumtömbből kialakított CPU hűtőm, néhány hőcsővel kiegészítve működhet a dolog, erről részletesebben a következő oldalon. Ami még feltűnhetett a fenti képeken, az a meglehetősen szűk hely a SATA csatlakozók és a készülék fala között.

A merevlemez szinte biztos, hogy az alaplap mögött kap majd helyet, és egy ilyen kábelen keresztül fog csatlakozni. Második adattárolóhoz már megrendeltem egy adaptert, amely normál méretű SATA adat- és tápcsatlakozókká alakítja az alaplapon lévő micro csatlakozót. Azt még nem tudom, hogy fog elférni, de ha minden kötél szakad, házilag át lesz alakítva 90°-os adapterré. A többi periféria többsége egyszerű, készen kapható toldó-kábelekkel lesz elvezetve a készülékház faláig. A hőre lágyuló ragasztó mindent megold. Akarom mondani megköt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Fujitron: A gépek házadása

    Jávor úr falat néz, Gigi megtagadja a fényt, és az alumínium szemcsék gyártásának eddig titkolt mellékterméke.