Galaxy Fit 2 - elúszott pénz ez is?

Még mindig keresem a Szent Grált, azaz egy úszásra is használható kütyüt. Most a Samsung Galaxy Fit 2 került a kezembe. – írta: joghurt, 3 éve

És a lényeg: úszás

A célegyenesbe fordultunk, igazából ez volt küldetésünk célja. Vajon mit produkál az uszodában, úszás közben?

Az első képen egy összefoglaló látszik, a vizes képernyőzár (tudjátok, amit az edzés végén alig tudok kikapcsolni) ellenére spontán megállással. Ezen túl a másik „érdekesség” a sebesség. A rendelkezésünkre álló 60 perc medenceidőn belül mostanában 2900-3100 métereket szoktunk leúszni, ami átlagtempóban is legalább 2:04/100 m-t jelent, így a 4 perc feletti fürdővendég-sebesség mindenképp gyanús. Szerencsére a táv és a bruttó idő stimmel, ebből pedig magunk is számolhatjuk az átlagot. Eléggé érthetetlen, nagyon banális programhibának tűnik.

A második képen a pulzusom látszik. Vagy valami véletlenszám-generátor. Egyrészt már nem írhatnám meg ezt a tesztet, ha valóban 196 lett volna a pulzusom. Másrészt úszás közben biztosan nem ment le 80 alá, hiszen nem is volt számottevő megállás, és amúgy sem állhat helyre a nyugalmi pulzusom ilyen gyorsan. Látszik még a zuhanyzás-öltözés közbeni aktivitás, és hogy milyen sokára tudtam végre kikapcsolni a mérést.

Azért volt olyan úszás is, amikor hihetőbb tartományban voltak a mérések, és még összefüggést is felfedezni véltem az erőlködés és a pulzus között. A harmadik képen egy ilyen látható. A bemelegítés utáni 4*200 hátúszás szép nyugis tempóban, majd 25 perctől az 5-ös levegős gyorsok, és 38 perc körül felkerül a tenyérellenállás. Valószínűleg vízben sokkal többet számít, mennyire szoros a karkötő, méghozzá a lazább a jobb; ezzel még fogok kísérletezni.

És akkor jöjjenek azok a részletek, amikkel sikerült felkelteni az érdeklődésem: a hosszankénti statisztikák! Az első képen az látható, hogyan is néz ki ez az app felületén: egy lista, hogy melyik hossz mennyi idő alatt volt meg, és milyen úszásnemben. A darabszám alapvetően pontos. Pont.

Bár van néhány tipikus probléma, amit azért megemlítek. Az egyértelmű, hogy a lábtempós hosszok miért nem látszódnak (mint nálam a fejes utáni víz alatt delfinezés + visszafelé gyors #1). Bemelegítésnek fordítva szoktam kezdeni a vegyesúszást, hogy pillézni ne teljesen hideg vállal kelljen. Vagyok már ilyen öreg. Az app a hátról pillére váltást mindig vegyesnek értékeli, és összevonja a két hosszt: #5. Gyorsúszás közben pedig rendszeresen előfordul, hogy középen megbontja a 25 métert (#13+#14) – csak szeretném 0:10 alatt úszni a 25 métert. És végül a szokásos nettó-hiány: hiába érzi a karkötő, hogy nem úszom, az időbe az állás idejét is beleveszi #16. Emiatt az utolsó hossz idejét (és így a teljes táv teljesítéséét) nem fogjuk innen megtudni.

A második képre egymás utáni 400 vegyeseket tettem. Itt a #23-nál összevonta a hát+mellet, illetve az ismétlések közötti megállást a #16 és #31 sorokba számította bele. De ettől eltekintve egészen felismerhető, és kb. fedi a valóságot.

Végül feldobtam grafikonra egy 1000 méteres gyorsúszás mérési adatait (és itt is összevontam egy kettévágott hosszt...). Ezt végig 1:40/100 m tempó körül úsztam (az elején 1:35-ről a végére 1:45-re fáradva), ami hosszanként 24-26 másodpercet jelent. A táv első felén nagyon szépen jönnek a részidők, onnan kezdve viszont háromszor is belerondít, hogy az egyik hosszt sokkal gyorsabbnak, a következőt sokkal lassabbnak mérte. Átlagban jó, de mégis érthetetlen, miért érezte ennyivel előbb a fordulót. (A 34. hossznál a kisebb csúcs azért van, mert ott engedtem el az engem lekörözőt.) Ezt a jelenséget is jó lenne megfejteni, és akkor a hosszabb távokat kedvelők, pl. triatlonosok is sok hasznát vennék.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények