Galaxy S4 - A csillagok háborúja

Helyi idő szerint csütörtökön éjfélkor a Samsung bemutatta az utóbbi idő legjobban várt telefonját. – írta: bb0t, 11 éve

Hardver - processzor, grafikus vezérlő, üzemidő

Teszteredmények, processzor és grafikus kártya

A készülék hardver specifikációja egyértelműen kiemelkedik a mezőnyből. Az Antutu benchmark pontszáma 21 000 körül mozog, más forrás szerint 26 000, amivel megelőzi a közvetlen versenytársak eredményét.

Az eredmények valószínűleg tovább fognak javulni, amint a végleges verziókat is kiadja a Samsung, és az Antutut optimalizálják az Android 4.2-höz. A Nexus 4 is ezen rendszeren fut, és annak ellenére maradt el az Optimus G-től, hogy hasonló a hardverük.

A Sunspider teszt pedig megmérte az S4 javascript végrehajtási sebességét. 822,6 ms-ot mutatott, ami az egyik legalacsonyabb érték, amit valaha mobiltelefonon mértek.

Fontos megjegyezni azonban, hogy Amerikát mégis komoly csalódás érte. Speciális LTE szabványaik miatt az ő piacukra nem kerül be a technikai csemegének számító Exynos 5 Octa 4+4 magos Samsung processzor. Ők a Snapdragon 600-as típusát kapják, amely a konkurens gyártmányokban 1,7 GHz-en pörög – a Samsung viszont ezt überelve 1,9 GHz-re emelte az órajelet. Egyértelmű, hogy a többieket figyelembe véve lőtte be 1,9 GHz-re a saját processzorát.

A grafikus vezérlő ugyanaz az Adreno 320 lett, ami mára teljesen elterjedt a csúcskészülékek között.

Az európaiaknak szánt verzióban már valószínűleg az Octa core fog dohogni. A csúcstechnika elérhetőségéhez tehát elég jó helyre születni, azaz nem feltétlenül Amerikába, hanem például Magyarországra. :) Legalábbis reméljük.

- A legfrissebb források szerint Európa nagy része is a Snapdragon 600-at fogja kapni és bár Magyarország pont kimaradt a besorolásból de valószínűleg nálunk sem lesz ez másképpen. Talán a későbbiekben mindkét verzió gond nélkül elérhető lesz.

(Az eddigi benchmark értékek az amerikai változat eredményeit mutatták.) Az Octa core processzorral kapcsolatban több tévhit is kialakult. Sokan "parasztvakításnak" tartják a 8 magot, holott a fejlesztők ezt energiatakarékossági céllal tervezték így.

A 8 mag valójában 4 magot + 4 segédmagot takar, ami azt jelenti, hogy az erős, legmodernebb struktúrát képviselő A15 dolgozik a teljesítményigényes feladatokkal, míg a 4 A7-es a kevésbé leterhelő feladatokért felel és sokkal kevesebbet fogyaszt. Egyszerre tehát vagy a 4 A15-ös vagy a 4 A7-es működik. Az erősebb magok 1,6 GHz-en, a gyengébbek 1,2 GHz-en dolgoznak.

Leegyszerűsítve olyan ez, mint ha 2 processzort váltogatnánk, egy bivalyerőset és egy gyengébb, de takarékos típust. A szaksajtó szerint ez akár 25%-os energiamegtakarítást is jelenthet.

Az amerikai és a világváltozat között tehát 300 MHz különbség adódik, de általános meggyőződés, hogy az Octa órajelében még jelentős tartalék van. Egyelőre nem állnak rendelkezésre benchmarkok hozzá, de némi elmaradást rebesgetnek a Snapdragon 600-hoz képest – ennek megerősítéséhez azonban még várni kell.

A processzor kompenzálására viszont erősebb grafikus gyorsító került az Exynos mellé a PowerVR SGX 544MP3 személyében. Erről azt lehet tudni, hogy nyers teljesítménye nagyobb, mint az Adreno 320-nak és kétszer erősebb az iPhone 5 543MP4 megoldásánál is.

Jelen állás szerint az Octa core cpu és a Snapdragon 600 letaszítására csak a Tegra 4 vagy a Snapdragon 800 lesz képes. Az iPad 4 Power VR554 MP2 változata bár 40%-kal erősebb, de az tablet, méghozzá a piac legerősebb szereplője.

Ne tévesszen meg senkit a %-os különbség, ez az eredmény igen jónak mondható és ezzel a mobilpiac legerősebb résztvevőjévé teszi az S4-et . Egy másik érdekesség, hogy jóval magasabb órajelen fut az 544 MP3, mint az iPhone 5 és az iPad 4 grafikus kártyái. A Samsung megoldása 533 MHz-en az Apple-é pedig 233 MHz-en fut.

Üzemidő

Ez felveti az üzemidő kérdését. A jó üzemidő az egyik legnagyobb elvárás az okostelefonokkal szemben. Elődjéhez képest az S4 500 mAh-val növelte az akkumulátor teljesítményét, ez nagyobb a riválisok értékeinél, viszont elmarad az alig fél collal nagyobb kijelzőjű Note2-től és a csúcstartó Motorola Razr Maxx 3300 mAh-s akksijától is. Ebben az ügyben lehetett volna fejlődni, de az is biztos, hogy az üzemidő nem lesz kisebb, mint a közvetlen versenytársaké.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt