Generációváltás: R9 290 vs. RX 480

Az R9 290 teljesítménye közel 6 évvel a megjelenése után is dicséretes, 1080p-ben mai napig megállja a helyét. – írta: Yézi, 4 éve

Íme a két versenyző

R9 290-ből egy Sapphire Tri-X OC változat járt nálam. Meglehetősen nagy darab, dual slotos, 3 ventilátoros hűtés felelős a hatalmas mennyiségű hő eloszlatásáért, az etetéséhez pedig 1x8 + 1x6 pines tápcsatlakozó szükséges. A méretes hűtés ellenére azért szeret melegedni, emellett eléggé hangosnak is mondható. Ahhoz, hogy 75 fok körül befogjam muszáj volt ~3500 RPM körül pörgetni a légkavarókat. A backplate lespórolásra került, ez egy kissé fájó pont számomra.

RX 480-ból egy MSI Gaming X van terítéken. Szintén dual slotos hűtést kapott, ám ezen már csak két légkavarót találunk, a hűtőborda is lényegesen kisebb. Aggodalomra viszont semmi ok, a hőtermelése és a fogyasztása is jóval kisebb, mint az R9-nek, 1x8 pines tápcsatlakozóról tudjuk táplálni. 70 fok körüli hőmérséklethez mindössze ~1800 RPM-es fordulatszám társult, 60 fok alatt pedig automatikusan lekapcsolja a ventilátorokat. Terhelés alatt ugyan hallani a hangját, de teljesen elfogadható zajszintet produkál. Kapott egy szolid megjelenésű világítást, illetve egy fekete backplate is ott virít a hátán, kifejezetten kellemes megjelenést biztosítva a kártyának.



A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

  • AMD Athlon 200GE - Az ébredő Vega

    Új gép került a családba, melynek lelke egy Athlon 200GE, de vajon mit tud régebbi játékok alatt?

  • Teljes platformcsere kis lépésekben

    Bár az Intel + NVIDIA párosítás az elmúlt sok évben jó kombinációnak bizonyult, a 2018. végén aktuális platformcserémben a szokásosnál komolyabb szerepet játszottak az anyagi szempontok. Magam is kíváncsi voltam az elején, mi sül ki ebből, ezért dokumentáltam a lépéseket, és a végén kanyarítottam belőle egy cikket.

  • Játékos VGA-k fejlődése az elmúlt 10 évben

    Vajon milyen fejlődési pályát járt be a 2007 és 2017 közötti 10 év alatt a VGA-k teljesítménye?