Gépépítés kompromisszum nélkül

Milyen GÖRBE úton raktam össze a gépet, mely lehozza a csillagokat a TÜKÖRsima élű égboltról? – írta: d@vee, 7 éve

A VAS

Miután az előző vasam használhatatlanná korosodott, a mostani árkeretet majd a háromszorosára emeltem.
De ez a pénz nem mehetett el aránytalanul elköltve, így a fórumozókhoz fordultam. Mert az előző konfig építése óta rájöttem, hogy tévedtem a közösség tagjaival kapcsolatban. Nem rossz tanácsokat adnak, épp ellenkezőleg! Összevetik a tapasztalataikat a többiekével és hiába áll egyenes arányban ellentétesen a másik emberével, mindig igaza van mindenkinek. Mert képesek bizonyíték nélkül is kiállni a saját állításuk mellett, melyet minden körülmények között ésszerűen, hihetően és tévedhetetlenül védenek, olykor még a személyeskedéstől sem visszariadva.
Íme az új:

Alaplap: MSI Z170A Gaming M9 ACK
Processzor: Intel Core i7 6700K
Processzorhűtő: Cooler Master MasterAir Maker 8
Videókártya: 2XASUS GTX1080 8GB Founders Edition
Memória: HyperX 64GB FURY DDR4 2400Mhz
HDD: Seagate Archive 8TB
SSD: Intel DCP3700 400GB
ODD: LG B16NS55
Tápegység: Zalman ZM1200-EBT 1200W
Ház: Thermaltake Core V71

Tehát az alapoktól kezdtem, alaplap. MSI Z170A Gaming M9 ACK típusra esett a választásom. Ott a nevében a gaming szó, nekem pedig játékra kell, így nem is keresgéltem tovább.

Processzorból mindig minden körülmények között felső kategóriásat szabad csak venni. Ez hajtja meg a videókártyánkat és ez az egyik időtálló komponens, amit nem cserélünk minden alkalommal. Maximum évente. Na meg persze ezeknek van a legjobb ár/teljesítmény arányuk, miszerint nagy ár=nagy teljesítmény. Tehát aki játszani akar a gépén, ki ne ejtse a száján azt, hogy AMD, még csak ne is merjen rá gondolni. Azok a 4, 6 és 8 magos piros szerzemények csak gyenge telefonokba valók és konzolokba.
Intel oldalán maradva ez sem volt nehéz döntés, a 6700K-val. Bár nem tervezem a tuningot, de a K végződés erősebbnek hat.

Okulva az előző alkalomból, már vettem processzorhűtőt. Mert a gyári túl gyenge, most írom mindenkinek. Csakis olyan hűtőt szabad venni, ami képes elvinni passzívan a processzort még játék alatt is, az nem számít, hogy tuningolunk-e vagy sem. A gyári kukába való, akinek nincs pénze rendesre, valamint nem elég igényes, hogy a processzort 40 fog körül tartsa minden körülmények között, az inkább ne is vegyen semmit.

És ami a legfontosabb, ha felhelyezzük a hűtőt a CPU-ra, mindenképpen töröljük le a hűtőpasztát jó alaposan. Az ugyanis csak a hűtőtalp rozsdásodását hivatott megelőzni, amíg az nem kerül fel a procira, valamint hidegen tartja a hűtőt (nem hiába nevezik hűtőpasztának is, ugyebár). De folyékonysága miatt tilos a processzor közelébe engedni, még a végén elrontana valamit.

Majd jött a VGA, ez már kicsit gondolkodóba ejtett. Mármint az, hogy egy vagy két darab legyen. Végül kettő lett a tíz nyolcvanból. Mivel a CPU fronton kerüljük az AMD-t, a videókártya sem lehet az. Hogy néz már ki, amikor Intel mellett AMD GPU van? Kb. mint a PS4 tulaj egy rendezvényen az Xbox standja mellett.

Magyarázatra szorul még az SSD. Ez minden gépbe kötelező, akinek nincs a PC-jében, az nem él igazán tartalmas életet. Az olyan embernek nem szabad számítógépet használnia. A gép SSD nélkül olyan, mint a mai fiatalság Misi Mókus haj nélkül.

Gondoltam erre nem költök, mert az előző gépemben lévő még jó volt. Aztán nézegettem teszteket és kiderült, hogy majdnem egy egész másodperccel lassabban tölt be SATA-s SSD-vel a gép, mint a PCIe verzióval. Vérlázító, ezek után még gyorsnak merik nevezni a SATA csatisokat?

Ezért csere ez is, de mivel a CPU Intel-es, ennek is ilyen márkának kellett lenni. De ha már PCIe, akkor RAM is csak magas órajelű, mert csak csúcshardver képes kihajtani ezt a sebességet. Mármint az aktuális csúcs, ha jövőre új komponensek jönnek ki, ez már elavult lesz. Én pedig nem engedhetem meg magamnak, hogy a Chrome egy pislantással lassabban jöjjön be, hiszen akkor hisztis gyerek módjára a fórumon adom ki a dühömet, miszerint az idő pénz, nekem pedig nincsen felesleges költeni valóm. A 400GB hely pedig kell, mert így fér el az oprendszer mellett a CoH2 és a Battlefield 1.

A maradék gép darabka jött magától. Táp egyértelmű, minél nagyobb, annál jobb, mert ez csak úgy jó, ha fél erővel megy, nem szabad megerőltetni. Házat cserélni kellett, mert nem volt benne elég LED, nem volt elég gamer.

Az optikai meghajtót is BD-re cseréltem. Bár csak letöltöm a játékokat, lemezest nem veszek, de ki tudja mit hoz a jövő. Ilyen oknál fogva venni fogok néhány túlfeszültség védőt és egy szünetmentes tápot. Jobb félni és felkészülni a be nem következőre, mint álmodozni a felkészülésről.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!