Gépépítés kompromisszum nélkül

Milyen GÖRBE úton raktam össze a gépet, mely lehozza a csillagokat a TÜKÖRsima élű égboltról? – írta: d@vee, 7 éve

Bevezető

Sajnos elég hamar eljött az idő, amikor a gépem teljesítményét kezdtem kevésnek érezni. Bár mai szemmel nézve nem egy atomerőmű a régi konfigom, talán egy gyenge közép kategória, de engem teljesen kiszolgált, egészen mostanáig.

Körülbelül egy éve, mikor azt a PC-t összeállítottam, csak 500 ezer forint állt a rendelkezésre. Kicsit gondolkodnom kellett a megvétel előtt, de persze nem voltam olyan ostoba, hogy a sok tapasztalatlan fórumozó véleményét kikérjem, hiszen csak a rossz dolgokat kaptam volna tőlük. Erről híresek, kitolnak az emberekkel, így a tanácskérés lehetősége akkor nem állt fent.

Lássuk a régi konfigurációt:

Alaplap: ASUS Sabertooth Z97 Mark 2
Processzor: Intel Core i5-4690K az alap 3,5GHz-n
Videókártya: ASUS Matrix GTX980 Ti 6GB
Memória: Corsair Vengeance 2X8GB DDR3 2133MHz
HDD: WD Purple 4TB
SSD: Samsung 840 EVO 240GB
ODD: LG GH24NSD1
Tápegység: FPS HYPER 500
Ház: Sharkoon VG5-W kék

Ezeken kívül vettem még egy LG W3000H-BN monitort, amit nem számolok bele az árba, mert ez nem PC komponens.

Bizonyára kiszúrtátok, hogy az árban nincs benne a processzorhűtő. Nem vettem külön, hiszen gyárilag adtak a CPU-hoz. Igen, hatalmas hiba, utólag belátom. Nem is tudom, hogyan lehettem ilyen balga, így a processzor akármelyik pillanatban meghalhatott volna, vagy túlmelegedés következtében 5! fokkal feljebb megy a hőmérséklete, mint egy rendes hűtőnél, borzalmas.

Pár ismerősöm le akart beszélni a cseréről, mondván felesleges, maximum 1-2 alkatrészt kell csak leváltani, abban a pillanatban tudtam, ők nem igaz barátok. Ahelyett, hogy jó tanácsokkal látnának el az aktuális csúcs hardvereket illetően, olyan jelzőket vágtak a fejemhez, mint meggondolatlan, túlköltekező, ésszerűtlen. Pedig én ezeknek pont az ellentéte vagyok.

Tudjátok amikor egy igazi gamer elérkezik arra a pontra, melynél kompromisszumokra kényszerül (az én esetemben pl. a No Man's Sky csak alacsony felbontásban, 1920x1080-ban futott el 120 fps-el, nem is értem igazán, a legfrissebb verziót szedtem le a torrentről...) nem teheti meg, hogy semmibe veszi a játékfejlesztők keserves munkáját és nem élvezi teljes pompájában az adott művet. Mert ez felér egy szembeköpéssel saját magunk felé. Egészen egyszerűen pár ember nem képes felfogni, hogy a 120 fps minimum és 16x-es élsimítás alatt nincs élet, sem játék.

Az már nem az igazi. Sőt, másodpercenkénti 119 képkockaszám alatt is már annyira darabos a játék, de ezt csak a casual gamerek nem veszik észre, így nem zavarja őket. Bár véleményem szerint az ilyeneknek nem lenne szabad játszaniuk, mert semmibe veszik a játékot, nem használják ki azt a vizuális orgiát, amilyenre tervezték a játékot, ezt a véleményt nem tartom meg magamnak. Előszeretettel hangoztatom is a fórumokban, talán sikerül átállítanom pár embert a hardcore oldalra, néhány konzol peasantot a fény felé fordítani. Szívesen teszem, nem várok köszönetet érte. Hiszen néha még önigazolást is kapok az igazamról néhány Glorius PC Gaming Master Race Ultimate Elit Limitless társamtól, ez pedig nekem elég.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!