Gépfejlesztés AMD FM2+ vonalon

Gigabyte GA-F2A88X-D3H alaplapba AMD Athlon X4 740 processzor és egy HD 4670 került - megérte? – írta: Mákosmetélt, 10 éve

Kicsomagolás, összeszerelés, telepítés

Még a boltban belenéztem az alaplap dobozába, nehogy valami hiányozzon belőle (mondjuk a lap maga) mert azt eléggé kényelmetlen lenne utólag elmagyarázni :D
Hazaértem az volt az első, hogy szétcsaptam a dobozt és kipakoltam belőle a dolgokat.. és gyönyörködtem. Imádom az ilyen kütyüket, kinézetre is olyan high-tech, kész művészet szinte, ahogy a kis ellenállások, kondenzátorok, stb.. sorakoznak az alaplapon.
Szóval kibontva az alaplap dobozát a következő volt a tartalma:

- alaplap (demeglepő :D )
- 4 darab SATA kábel
- egy ház takaró lemez az alaplapi csatlakozókhoz
- driverek cd-n
- 2 kiskönyv, az egyikben magyarul is le van írva kb. 3 A5-ös oldalon, hogy rakd össze a gépet :D

A proci dobozában, pedig a procin kívül a hűtőborda+ventilátor kombó volt még fellelhető.
Ami meglepett, az a hűtőborda kicsi mérete. A régi X2 5600+ procimhoz is nagyobb bordát adtak a gyári dobozos csomagban. Na mindegy gondoltam magamban ez is elég lesz ezek szerint ennek a CPU-nak, csak tudják a gyárban...

Lementettem a Debian Linux és a Win XP alól is mindent, mielőtt szétkaptam volna a régi gépemet.
Azután elbúcsúztam szépen a régi vastól és kikapcsoltam, kihúztam az áramból és nekiálltam szétkapni. Hamar megvoltam a cserével, szerencsére minden flottul ment. Az új alaplap is akkora, mint a régi, így pont passzoltak a csavarok/lukak is a beszereléshez.

A RAM-ot és CPU-t még a gépbe való beszerelés előtt betettem az alaplapba, így már csak a kábelek bedugdosása volt hátra.

Egy dologgal viszont nem számoltam... nincs IDE csati az új alaplapon, így az én kis IDE-s Pioneer DVD írómat nem tudtam rákötni. Ezen kívül mindent visszadugdostam az új alaplapra, és beindítottam. El is indult egyből gond nélkül és elkezdett bebootolni. A Grub-ban először a Debiant választottam, azt sejtettem, hogy gond nélkül elindul az alaplap-CPU csere ellenére is. Így is történt. Nemhiába Linux :)
Aztán toltam egy reboot-ot és a Win XP-vel is tettem egy próbát, természetesen kékhalál lett a vége :D

Oké akkor telepítsünk Windows-t. Erre a gépre már nem szívesen tennék XP-t, szóval fogtam egy próbaverziós Win 7-et és gondoltam felteszem azt. Igen ám csak nincs DVD meghajtóm... Oké akkor telepítsük USB-ről.

Ehhez itt találtam leírást: [Win 7 USB]
Érdekes problémába ütköztem kapásból, ugyanis elsőre a 3.0 USB-be dugtam a pendrive-ot és elindult, bebootolt, látta a sata vinyókat is a telepítő, de aztán megakadt egy pontnál, hogy neki driver kell egy ismeretlen eszközhöz. Lövésem nem volt, hogy mihez kér drivert, mert a pendrive-ról már elindult a telepítő, illetve a vinyókat is látta.. Szóval nem mondta, hogy mihez kér drivert, viszont innen nem engedte folytatni a telepítést... dejó mondom...
Kicsit megijedtem, hogy merre tovább, de aztán gondoltam egyet, rebootoltam, átdugtam USB 2-be a pendrive-ot és úgy már szó nélkül tovább ment és feltelepült.
Egész gyorsan feltelepült a Windows 7, ez vagy az USB-nek köszönhető, vagy a gép teljesítményének, vagy mindkettőnek.

Mivel nincs (sata-s) optikai meghajtóm, ezért az internetről kellett volna leszednem a drivereket a telepítés után. Igen ám, de a Win 7 a hálókártyát sem ismerte.. Persze a Linux azt is felismerte és a hardware-csere utáni első boot-nál már tudtam is netezni...
Okés, akkor letöltöm linux alatt a Win7 drivereket.

Aztán jött az újabb sokk.
Én kis naív mertem azt feltételezni, hogy a Windows 7 telepítője az már ismeri a multiboot fogalmát, és a linuxot is. Nos nem. A GRUB helyére odatette a saját kis boot loader-ét amit tudtam is hogy így lesz, csak éppen a linuxról tudomást sem vett, csak saját magát képes (vagy hajlandó) bootolni.

Oké, nincs netem Win 7 alatt, nincs linuxom Win 7 miatt. Hogy szerezzek drivereket...
Szerencsére van még gép a családban, így könnyű dolgom volt, de ha nem lett volna, akkor igencsak megjártam volna, mert még egy boot cd-t sem tudtam volna kiírni magamnak, net hiányában meg USB-re sem tudtam volna egy linuxot kipakolni bootolósra.

Mindegy, szóval másik gépen leszedtem a pendrive-ra a LAN drivert (kb. 10 MB), a chipset drivert (550-600 MB, nem hittem a szemnek), és az audio drivert (kb. 110 MB).
De legalább gond nélkül felmentek a driverek, és eshettem is neki a tesztelésnek.
Igaz a hangkártya drivert nem tettem fel, mert van hang, azt legalább alapból felismerte a Win 7.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • FX-8350

    FX tuning alapok, ismert problémák (elégtelen hűtők, fogyasztás, stb.) és néhány benchmark.

  • AMD HD7660D (A10-5800k) mélyinterjú

    Kezeim közé került egy A10-5800k - jó alaposan ki is faggattam, hogy mit tud a 3D-s játékokban.

  • Játék PC-n, olcsóbban - IGP-vel

    A belépő kategóriás játékos VGA-k után van még egy lépés árban lefelé - az IGP-k. Lássuk, mire képesek!