GitUp Akciókamera - Az Ébredő Erő

A GitUp márka magyarországi debütálása, és Git2 mélyelemzés az SJ5000x Elite-tel összevetve. – írta: bb0t, 8 éve

Fotó-, video-, és hangminőség

Nincsenek nagy elvárásaink ha egy akciókamera fotózási képességeit vizsgáljuk. Vannak kamerák, melyeknél teljes mértékben hanyagolni kényszerülünk ezt a funkciót, és vannak olyanok melyek ilyen-olyan szoftveres megoldások segítségével egészen élvezhető végeredményt adnak.

Amikor a Git2-vel készített fényképeket visszanéztük igen csak meglepődtünk, de beszéljenek a képek magukért.

A képek és videók összehasonlításakor az egyik legszembetűnőbb különbség a kamerák látószöge maximális állásban. Hiába állítjuk 170 fokra a szögeket, szemmel látható, hogy az SJCAM nem tudja teljesíteni a 170 fokos látószöget, valahol 150 fok környékén lehet az érték maximuma.

A két készülék órája nincs összehangolva, ezért a különbség.

A részletgazdagság vizsgálatához felirat- illetve falrészletekbe nagyítottunk bele.

A következő helyszínen a gyenge fényviszonyok közötti fénykezelést teszteltük. A Git2-vel készített fotók a GitUp szoftverét dicsérik, ugyanis mindkét eszköz automata módban oldotta meg a szituációt.

A videó minőségére a fejlett szenzornak köszönhetően nem lehet panasz. A szubjektív megítélésen túl az adatok is ezt igazolják.

Fontos tényezők, amelyek befolyásolhatják videóink minőségét: a tömörítési arány, az érzékelő mérete, és az ebből fakadó bitráta. Minél nagyobb állomány képződik adott idő alatt, annál több részletet láthatunk.

Ha az SJ5000x Elite-tel vetjük össze a bitrátát és a fájlméretet, nincs könnyű dolgunk, mivel a szenzorméretek is eltérőek. Az viszont tény, hogy legmagasabb minőségi beállítás mellett az SJCAM 20236 kb/s bitrátával míg a Git2 28079 kb/s bitrátával rögzített 1 perces tesztünk során, ami örvendetes adat a Git2 teljesítményét nézve. Fájlméreteket tekintve ez 143 illetve 206 MB-ot jelent.

Az átlagfelhasználók legtöbbször automata beállításokkal használják a kamerát. Ebből adódóan a tesztvideók többsége alapértelmezett állásban szerepel.

A következő páros már videóból kifényképezett részlet. Erős fény hatására több részlet ég ki az Elite-nél mint a Git2-nél. Akik szeretik a világosabb felvételeket, számolniuk kell ezzel a hátránnyal.

Elhanyagolhatatlan szempont a GYRO teljesítménye. Az egyik legfontosabb szenzor, amit egy akciókamerába építhetnek. A GYRO egyenlíti ki a rázkódást, remegést, és egyéb zavaró mozgásokat ahhoz, hogy még élvezhetőbb, simább, folyamatosabb legyen a végeredmény. A Git2 ebben a szegmensben kategóriáját tekintve kiemelkedően jó.

A színkezelésben két alapvető beállítás közül választhatunk (ha leszámítjuk a szépia effektet és a fekete-fehér módot). Normál beállítások mellett a kamera a színhűségre helyezi a hangsúlyt. Ilyenkor a színei tipikusan a Sony szenzorok természetes színvilágát hozzák. Az élénk színek kedvelői választhatják a vivid beállítást, mely szokásos módon növeli a színek szaturációját.

Az éjszakai felvételeket illetően meg kell említenünk, hogy a GitUp másik modellje, a Git1 kifejezetten jó éjszakai felvételeket készít. Hívhatnánk akár bulikamerának is, mert bár nincs benne GYRO, és kisebb felbontású a szenzora, mint a Git2-nek de rossz fényviszonyok között a Git1 elképesztően jól teljesít.

A fényérzékenységet a Sony digitben adja meg.
A Git2 érzékenysége 1096 digit, míg a Git1-nél ez a szám 2293 - mintegy kétszerese a Git2-nek.

Videóból kiragadott képrészet

Az alábbi videó viszont továbbra is az Elite-et és a Git2-t hasonlítja össze. Alapvetően a Git élesebb és a színe sem tolódik el teljesen sárgába, mint az SJCAM esetében.

Hang

A bitrátát tekintve hangrögzítésénél is vannak különbségek: 96 kb/s - 112 kb/s illetve 32 kHz - 44 kHz ugyancsak a Git javára.

A hangteszt során a medium, vagyis közepes állást éreztük a legjobbnak minőségi szempontból. A két kamerát egy center hangsugárzó elé raktuk. Az SJ5000x Elite nemrég hangerőnövelő frissítést kapott, így a meglévő 8 szint fölé beiktatták a 9. és a 10. fokozatot. A Git közepes hangerő-beállításához az SJCAM 7-es fokozatát állítottuk szembe.

A bitráták és frekvenciák közötti eltérés igencsak hallható a felvétel során. Az alábbi tesztvideóban hallható, hogy az SJ5000x Elite ismert hangproblémáit hangerőnövelésen kívül erős basszussal próbálják palástolni. A minőségi hangélménytől még mindig igen távol áll az eredmény.

Az interneten találhatunk olyan teszteket is, amelyek a GoPro-val vetik össze a hangot. Nem marad el tőle, sőt a külső mikrofon segítségével még jobb eredményeket érhetünk el.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények