Google Pixel 6a - határvonalon

A Google 2022-es középkategóriás készüléke több ponton is fejlődött, de vajon ennyi elég 200.000 Ft-ért? – írta: ghiottone, 2 éve

Bevezető

2022. május 11-én került bemutatásra a Google új középkategóriába szánt Pixel 6a készüléke, amit azonban csak július 21-én lehetett leghamarabb megrendelni.

[Google Pixel 6a]

A múlt év októberétől elérhető 6/6 Pro Pixelekhez hasonlóan a gyártó itt is próbálta elejét venni a kiszivárgó információknak és azért alkalmazhatta ezt a – bemutatjuk hamar, majd tartjuk a tervezett bejelentési dátumot - stratégiát, de ellentétben a nagytestvérekkel most nem voltak lefagyó Google Store oldalak, elhúzódó kiszállítások, vagy egyéb készlet gondok. Folyamatosan elérhetőek voltak a különböző színvariációk és a – korlátozottan elérhető - saját webáruházukban keresztül történő előrendelők 99 euró értékben ajándék Pixel Buds-A fülhallgatókat is kaptak a csomagban. Ha esetleg valaki más forgalmazón, de a promócióban résztvevő országban rendelte elő a telefont, akkor pedig megigényelhette az ajándék fülest is.

[Pixel 6a sajtó videó]

Az új középkategóriás Pixel külsejét tekintve a sima 6-oshoz már sokkal közelebb áll, mint a korábbi „a” modellek. De a hasonlóságok nem merülnek ki ennyiben. A külső mellett megkapjuk a saját fejlesztésű Tensor processzort, a kijelzőbe épített előlapi ujjlenyomat-olvasót, az elhagyott 3,5 colos Jack dugó helyét és a hasonló szoftveres támogatást is. A korábbi három éves szoftveres támogatás helyett már itt is öt évet fogunk kapni - azaz 3 db főverzió frissítést és öt éven keresztüli – havonként érkező - biztonsági frissítések várhatóak.

[előrendelői pack]

Doboz, külső

Ahogy múlt évben bevezetésre került, úgy most is minimál csomagot kapunk csak. Ne számítsunk töltőre a dobozban, hiszen csak egy USB-C to USB-C típusú adatkábelt, egy normál USB adaptert, egy felhasználói kézikönyvet és egy SIM-tűt kapunk mellékelten. Külön megvásárolható a 30 Wattos Pixel gyorstöltő, ha esetleg nincs otthon egy régebbi töltő.

[ami a dobozban van]

A készülék az USB-PD 3.0 töltést részesíti előnyben vezetéken keresztül maximum 18 Wattal. Egy régebbi Motorola Turbo Power - Quick Charge 2.0 szabványú - töltővel két óra alatt csak 76 százalékot sikerült belepumpálni. Egy 15 wattos Samsung töltőnek is több, mint két óra kellett a nulláról elérni a maximális kapacitást és a OnePlus 65 wattos töltőfeje tudta csak 112 perc alatt teljesen feltölteni a telefont. Ezek nem valami „jó” értékek, vagyis inkább lassúnak számítanak, de anno a Pixel 6 tesztemben még rosszabb eredmények születtek. Vezeték nélküli töltést sajnos nem kapunk a 6a-ban.

A telefon hátlapja megtévesztő, mert első ránézésre mintha üveg lenne, de – valószínűleg költségcsökkentési céloktól vezérelve – sima műanyag, viszont a szép fényes, könnyen karcolódó típusból – kép Beebom pár nap után tok nélkül. Egy tok, vagy fólia ajánlott, ha nem szeretnénk, hogy így nézzen ki, akár már pár nap használat után.

[hátlap]

A dizájn ugyanaz, mint a hatos széria többi tagjánál, bár itt a kamerasáv jóval kisebb, kevésbé emelkedik ki a hátlap síkjából. Minimális védelmet kapott a kamera, mert ennek a sávnak a szélein körülbelül 0,5 milliméteres peremet helyeztek el. A kamerasávon a két lencse mellett még helyett kapott egy vaku, de azon kívül egyéb szenzort vagy mikrofont nem találunk. Az „a” szériában elsőként az ujjlenyomat olvasó pedig már a kijelzőbe került beépítésre. Ez az ujjlenyomatolvasó már gyorsabbnak érződik, mint a korábbi modelleknél, de én is belefutottam abba a biztonsági hibába, ami szerint nem regisztrált ujjal is fel lehet oldani a készüléket. A kiadott tesztpéldányoknál beszámoltak erről a hibáról, amire elvileg július 28-án jött egy frissítés, de ezt telepítve is tapasztaltam, hogy a két hüvelykujjam mintája mellett rendre feltudtam nyitni a készüléket a jobb mutató ujjammal is. Más személy esetén, illetve egyéb ujjra nem sikerült ez a mutatvány. Android 13 béta rendszeren pedig már nem volt meg ez a hibajelenség. Kétszeri sikertelen próbálkozást követően a készülék kéri az elmentett PIN- vagy jelkódot a feloldáshoz.

[Pixel 6a kamerasáv]

A fizikai méreteket tekintve egy 152.2 x 71.8 x 8.9 mm-es méretű készüléket kapunk. A készülék súlya 178 gramm, a súlyelosztása jó, nem érződik „fejnehéznek” a telefon. Az előlapon egy 6,1 colos 1080×2400 pixeles, 20:9 képarányú 429 ppi-s HDR OLED panel található Gorilla Glass 3 védelemmel. A GSMArena mérései alapján manuálisan 505, autó módban pedig 876 nit a maximális fényerő. A kijelző hiányossága, hogy csak 60 hertzes képfrissítést tud. Ezt több bemutatóban is felhozzák hátránynak és megjegyzik, hogy lassan nyílnak meg az alkalmazások, darabos működés érezhető – ami tapasztalataim alapján én is megerősítek, de csak a gyári Google Launcher esetén és Android 12-es rendszeren. Mivel volt szerencsém kipróbálni a 13-as rendszer bétáját, így nyugodtan kijelenthetem, hogy az új rendszerben ez már nem érződik. Emellett és alapból minden készüléken leveszem az animációkat 0,5 szeres sebességre, így akár ez is megoldás lehet. 90 vagy 120 hertzes panelről váltva én azért nem érzem ennyire tragikusnak a 60 hertzet, de ezért az árért a középkategóriában tényleg elvárt lenne egy magasabb képfrissítésű panel + a játékok esetén is segíthetne a felhasználói élményen. A telefon IP67-es védettséget kapott.

[Pixel 6a szabad téren erős napsütésben ]

Az előlapon középen felül található egy kameralyuk, ami felett helyezték el a beszélgetésekhez használható hangszórót. A felső hangszórón keresztül tisztán érthetőek a hívások. A készülék kerete alumínium és alul található középen a 3.1-es Type-C csatlakozó, ami mellett egyik oldalt mikrofon, másik oldalt pedig a sztereó hangért felelős alsó hangszóró került elhelyezésre.

[ Pixel 6a type-c csatlakozó]

A készülék jobb oldalán a szokásos fordított elrendezésben középső részen a hangerő szabályozó gombok és felettük pedig a bekapcsoló gomb található. A gombok nyomáspontja jó, nem érezhető lötyögés. Bal oldalt alul található az egy fizikai SIM kártya befogadására képes SIM-tálca. A keret felső részén pedig elhelyezésre került még egy mikrofon. A 6 illetve 6 Pro modellekhez képest, itt csak két mikrofont találunk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények