GT 1030 - Kicsi a bors, de erős?

Kíváncsi voltam, hogy mire is elég mai, illetve régebbi játékoknál egy GT 1030-as kis kártya teljesítménye. – írta: SyMbioTe, 5 éve

Mérés menete, játékteszt - 1. felvonás

Mérés

Magához a méréshez az MSI Afterburner + RTSS kombót hívtam segítségül, minden játékot ezzel a programmal mértem. Ahogyan egy volt tanárom mondta "1 mérés nem mérés, 2 mérés fél mérés, 3 mérés 1 mérés..."
Ezen a vonalon indulva minden játékot háromszor mértem le, majd szegényes matek-, ill. Excel tudásommal átlagoltam az eredményeket és mindezt egy szép grafikonba foglaltam.
A szokásos minimum/átlag/maximum FPS-ek mellett az 1% és a 0,1% low FPS is mérésre került.
Az előző integrált kártyás tesztemmel ellentétben mindig mindent azonos beállításokon futtattam, de ahol lehetett, kipróbáltam magasabb beállításokon is, ott szövegesen írom le a tapasztalataimat.
Ahol volt, ott a beépített benchmark részt használtam, ahol nem volt ilyen lehetőségem, ott kiválasztottam egy részt és próbáltam minél inkább ugyanazt az útvonat megtenni. Emiatt is mértem háromszor.
Ami még fontos, hogy mindenhol FullHD-ban játszottam, úgy gondolom, nem érdemes a mai világban ennél alacsonyabb felbontásban játszani/filmezni, bármit csinálni.

Eredetileg 20 játékot terveztem, de sajnos idő hiányában ezt nem tudtam kivitelezni, ezért végül leszűkítettem 13-ra a listámat. Mielőtt a következő kártya bekerült volna a gépbe, előre letöltöttem az akkori legfrissebb drivereket és DDU-val távolítottam el az előző szoftver minden maradékát. Minden program természetesen SSD-re telepítve.

Driverek
GT 1030: 399.24 WHQL
HD 7730: 18.5.1-es Crimson/Adrenalin, meg mindenféle "edisön"

Igen, ahogy az előző oldalon már említettem, monitorként én egy TV-t használok. Tudom, sokak szerint nem éppen a legalkalmasabb játékra, de én nagyon jól megvagyok vele. Játék módba van kapcsolva, így nem olyan brutális a késleltetés, CoD4/CS:GO multi is ment rajta, de nem éreztem hátrányban magamat. Ehhez hozzátartozik, hogy komolyabb 144 Hz + Sync-es monitort életemben nem használtam. Ez abból a szempontból jó, hogy nem tudom milyen, mert ha egyszer kipróbálom, gyanítom, utána kevés lesz egy mezei 60 Hz-es monitor. A géphez használok még másodlagosan egy régi, 17"-os Hanns-G megjelenítőt is, de ez a mérések ideje alatt mindig ki volt húzva.

Most, hogy remélhetőleg minden információt elmondtam, következzék hát a lényeg!

Test Drive Unlimited 1

Egyik kedvelt autós játékom, régen viszonylag sokat játszottam vele, nagyon kellemes feelingje van a játéknak, egy szuperautóval 200-al száguldani napsütésben, közben zenét hallgatva. Hawaii Oahu nevű szigetén játszódik, különböző kategóriájú autókkal kell versenyeket nyerni és felküzdeni a legaljától a legfelsőbb szintig. Sajnos a multiplayer szervereit már lelőtték. A mérést a "The Narducci Loop" nevezetű időmérő versenyen csináltam, 3 kört mentem a pályán, Volkswagen W12, belső nézetből.

Mindkét esetben teljesen jól ment a játék, HD 7730 esetén egy komolyabb gumiégetésnél rendesen beesett az FPS, ezt leszámítva nem volt gond.

Call of Duty 4: Modern Warfare

Talán az egyik legjobban kedvelt és legtöbbet játszott FPS játékom, mai napig benyomom és megyek egy kicsit multiba lövöldözni. Régen elég sokat játszottam vele, haverokkal rövid ideig klán+szerverünk is volt, de aztán elment felette az idő. A grafikon singleplayer játék alapján készült, az első, Crew Expendable küldetésen.

Textúrák "High"-on voltak, többi beállítás a fenti képen látható. A GT 1030 esetén hibátlanul ment a játék, semmi megakadás nem volt, magasabb beállításokon is játszható nyugodtan. A piros oldalon is ment viszonylag szépen a játék, közelre, folyamatos lövésnél kezdett el eléggé beesni az FPS, amúgy rendben volt.

Multit is kipróbáltam, viszont azt sajnos csak a GT 1030-cal tudtam. HD 7730-nál valamiért nem akarta az igazságot, egyszerűen nem tudtam működésre bírni, későbbi újratelepítés után pedig elfelejtettem megnézni. 1030-al viszont nem volt gond, 125-re fixáltam az FPS-t, beton stabilan tartotta is, még némelyik ugrálást is lehet vele teljesíteni. Ha nincs lockolva, akkor nagyjából 200-on tanyázik a számláló.

Battlefield 3

Hát a Battlefield széria számomra nem itt kezdődött, ugyanis nagyon keveset játszottam a játékkal single-, és multiplayerrel együttvéve. Mivel egyszer ingyen volt Originen a játék, azzal a lendülettel gyűjtöttem be és pár órát játszottam vele összesen. Operation Swordbreaker küldetést csináltam meg, beállítások szintén képen láthatóak.

A zöld oldal kártyája gond nélkül vette ezt az akadályt is, szépen ment a játék, sehol nem akadozott. A vetélytársról már nem mondható el ugyanez, komolyabb füstnél, robbanásnál, harcnál érezhetően csusszant be a számláló 30 alá, de összességében tudta tartani a szintet, játszható volt.

Természetesen megpróbáltam pár perc erejéig a multiplayert is, Canals pálya és 32 fős Conquest. Ugyanazt tudom elmondani, mint a singleplayernél is: 1030-cal teljesen jól ment, kicsit magasabbra téve is, 7730 pedig szó-szó tűrhetően ment.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények