GTX 1660 vs. RX 580 4GB

Hogyan teljesít az új GTX 1660 6GB az RX 580 4GB ellen? Freesync, túlhajtás, dual vs single channel tapasztalatok. – írta: DanielLong, 5 éve

Konklúzió

Az eredmények összesítéséhez készítettem egy újabb diagramot, de a Frostpunk alatt mért értékektől eltekintettem, mivel úgy gondolom, hogy túlságosan is torzítja az értékelést. A használt alkalmazások kis száma miatt a vizsgálat nem túl reprezentatív, de azért így is ad egy összehasonlítási alapot.

Összesítés

Összességében a dual channel hatása kb. 4%-ot javít az alapul vett RX 580 rendszer teljesítményén. Ez az érték szerintem magasabb lenne, ha szélesebb játékrepertoár kerül a tesztbe. A GTX 1660 hozta azt, amit vártam tőle, egybevágva a külföldi oldalak méréseivel 22%-kal volt gyorsabb, mint a pusztán 4 GB-os versenytárs. A GeForce túlhajtása jelentős pluszt hozott, számszerűleg 14%-ot, így már eléri a Ti verzió sebességét a kisebb testvér. Mivel sokan a memóriát tartják a GTX 1660 szűk keresztmetszetének, ezért megvizsgáltam, hogy mi történik, ha csak a memória ketyeg emelt órajelen. Az eredmény alapján körülbelül kétharmad arányban felelős a plusz képkockákért a memória tuningja. Ez kimagasló érték, így világossá válik, hogy miért jelentősen gyorsabb az egyébként csak a shader unitokban különböző GTX 1660 Ti.

Ki kell térnem az RX 580 OC anomáliára is. Sajnos a legtöbb esetben nem azt a gyorsulást mértem, mint az órajelekből következett volna, sőt, megesett, hogy inkább csökkent a képkockaszám. Ellenőrzésképp HWiNFO-val monitoroztam a GPU és memória frekvenciát, valamint a pillanatnyi teljesítményt és a hőmérsékletet is. Minden esetben stabilak voltak az órajelek, és a túlhajtott üzemmód eredményezte a legmagasabb fogyasztási és hőmérséklet értékeket. Ennek tudatában nehéz magyarázatot adnom a látottakra, de feltételezem, hogy a tesztelési procedúrámban vagy a tesztkörnyezetben volt a hiba. Az eredmények értékelésekor ezért nem is akarok kitérni az RX 580 OC szereplésére, mert nem ad hiteles képet a kártyában rejlő további lehetőségekről. A kérdés megfejtéséhez szívesen fogadok teszteredményeket olyan fórumozóktól, akik hasonló konfigurációval rendelkeznek.

Értékelés

Végszót mondva, részemről ajánlott az új GTX 1660. A teljesítménye számomra kiváló, a Freesync monitor támogatása eddig hibátlan, a kihozható extra teljesítmény pedig igencsak imponáló. Az árazását is megfelelőnek tartom, külföldi webshopokban 230 €-tól indulnak a legolcsóbb darabok, ami pont annyival drágább egy RX 580-nál, mint amennyivel többet tud a kártya.

A nálam lévő Zotac Gaming variáns ugyan nem rendelkezik fan stop technológiával és valószínűleg tuningrekordokat sem fog beállítani, de cserébe kedvező árcédulával és opcionális 5 év garanciával érhető el, ami érvényes, ha a mérsékelt zajjal és alacsony hőmérsékleten operáló gyári hűtőjét nem cseréljük le.

Tetszett!
NVIDIA GeForce GTX 1660

Azóta történt

  • MSI RTX 2060 Super Ventus OC

    Vajon tényleg szuper? Rövid teszt a 150.000 forint körüli videókártyák csoportjának új jövevényéről.

Előzmények